Braila: Petrea Gogu, de 20 de ani dirijează fanfara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Petrea Gogu, de 20 de ani dirijează fanfara
Braila: Petrea Gogu, de 20 de ani dirijează fanfara

Prin intermediul muzicii transmite brăilenilor bucurie şi culoare. Lt. col. Petrea Gogu este dirijorul Muzicii Militare a Garnizoane Brăila de la revoluţie.

Încă de la început, lt col. Petrea Gogu a fost în fruntea fanfarei. Oriunde se află, pe Faleza Dunării, în Grădina Mare ori în Parcul Monument, adună zeci de spectatori în jurul lor vrăjindu-i cu sunetul fin al instrumentelor.

Pentru Petrea Gogu utilul se îmbină perfect cu plăcutul. El nu este doar dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila ci şi  profesor de clarinet la Liceul de Artă „Hariclea Darclee”, unde modelează şi formează zeci de elei.

„În '89, când am venit la Brăila, am început să modelez sonorităţile fanfarei, ajungând ca astăzi, după 20 de ani, această orchestră de suflători să sune ca o adevărată formaţie de profesionişti”, spune încă de la început lt. col. Petrea Gogu.

Pasiunea pentru clarinet i-a fost insuflată de un subofiţer de muzică

Pasiunea pentru muzică a colonelului Petrea Gogu a încolţit încă din anii copilăriei. „Talentul mi-a fost remarcat mai înâi de învăţătoarea mea, iar mai apoi, de fraţii mei care stăteau în Focşani în gazdă la un fost subofiţer de muzică pe nume Daniel Scerbina, care a fost de altfel şi primul meu profesor de clarinet”, îşi aminteşte colonelul.

Pentru Petrea Gogu zarurile erau aruncate iar drumul spre o profesie muzicală era iminent. „Am urmat cursurile Liceului Militar de Muzică din Bucureşti şi apoi, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti”, ne povesteşte colonelul.
Petrea Gogu a studiat şi saxofonul şi pianul şi chitara, însă s-a oprit la clarinet.

Petrea Gogu a adus Brăilei Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare

„Am ascultat şi am văzut multe casete cu formaţii de suflători. Aşa  mi-a venit ideea să cer sprijin pentru organizarea unui festival al muzicilor militare”, spune iniţiatorul Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, lt. col Petrea Gogu.

Prima ediţie a avut loc în 1996. Începutul timid al festivalului a fost urmat de un succes uriaş la nivel internaţional. De la ediţia a IV-a, festivalul a căpătat caracter internaţional, la Brăila, ajungând muzicile militare din Statele Unite, Germania, Scoţia, Austria, Ucraina, Turcia, Ungaria, Bulgaria sau Moldova.

„Este singurul festival de gen din toată ţară. Muzica de fanfară a fost şi este una dintre componentele de bază ale vieţii culturale din Brăila”, spune lt. col. Petrea Gogu.


Alături de cei 32 de instrumentişti, colonelul a participat la diverse festivaluri din ţară şi străinătate: „Noi am fost ambasadorii armatei, ai oraşului, ai ţării”.

A refuzat să preia comanda Şcolii Militare de Aplicaţie

Lt. col Petrea Gogu a refuzat fără să stea prea mult pe gânduri oferta conducerii armatei de a prelua comanda Şcolii Militare de Aplicaţie a Muzicilor Militare din Bucureşti. „Am refuzat, în primul rând, pentru că îmi place să fiu mereu în contact cu o orchestră de suflători şi, în al doilea rând nu am plecat de la Brăila pentru că aici am sădit ceva, aici am investit”, conchide dirijorul Muzicilor Militare a Garnizoanei Brăila

Profil
Născut. 10 septembrie, 1962, Vrancea
Studii. Universitatea Naţională de Muzică, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie, secţia pedagogie – dirijat
Familie. Căsătorit, o fată
Profesie. dirijor militar

ce-i place
Îi plac fotbalul şi tenisul de câmp. „Sunt stelist din copilărie. Am locuit în Bucureşti lângă stadionul Ghencea, am fost pe stadion când Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europei”, îşi aminteşte colonelul. Adoră să citească cărţi de specialitate şi beletristică.

ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care se arată altfel decât sunt şi mă arăt indignat faţă de cei care au mai multe feţe, cum se spune. Nu îmi plac oamenii răi. De asemenea, îmi displace politica şi muzica asurzitoare”, spune colonelul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales clarinetul?
P. G. „Pentru că primul meu profesor a fost de clarinet. Totuşi nu cred că a fost o întâmplare, a fost ceva fortuit pentru că astăzi a-şi alege din nou, fără a sta prea mult pe gânduri, clarinetul, mi se potriveşte ca o mănuşă”.

Vă amintiţi primul premiu obţinut?
P. G. „Desigur. Aşa ceva nu se uită niciodată. Eram în clasa a V-a şi făceam parte din fanfara de copii a Şcolii de Muzică din Focşani. Am participat la un festival al fanfarelor, care se numea Trompeta Litoralului şi am obţinut primul meu premiu, Premiul Special”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite