Brăila: Locul în care zgomotul este împărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Locul în care zgomotul este împărat
Brăila: Locul în care zgomotul este împărat

Este concluzia specialiştilor brăileni care descoperă la fiecare analiză că poluarea fonică se menţine constant în aceleaşi zone. Măsurătorile efectuate de către angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila privind nivelul de zgomot din diverse zone ale oraşului au relevat că cele mai zgomotoase zone sunt: Spitalul „Sf. Spiridon”, Piaţa Halelor şi Teatrul „Maria Filotti”.

Spitalul „Sf. Spiridon” este încadrat la limita exterioară a parcurilor, zonelor de recreere, tratament medical şi balneoclimateric unde nivelul maxim de zgomot nu ar trebui să depăşească 45 de dB. Numai că aici valorile sunt depăşite cu 27 % datorită faptului că strada din vecinătatea spitalului este intens tranzitată de mijloacele de transport în comun.

Brăilenii din cartierul Hipodrom, cei care locuiesc la unul din blocurile situate pe strada Pietăţii resimt cel mai mult acest disconfort.

„Sunt zile în care vacarmul este de neimaginat. Şoferii fac mai mereu scandal aici. Cei cu maxi-taxi fac cel mai mare zgomot. Se ceartă, se înjură şi claxonează de mama focului”, spune Corina V., pensionară, 69 ani.

În plus, valorile din cartierul Hipodrom sunt aceleaşi cu cele de pe Şoseaua Buzăului  - 55,45 dB deşi limita maximă este de 50 dB.

Gălăgie mare este în: Grădina Mare unde valorile se apropie de 50 de dB, Parcul Monument unde sunt 50,78 dB, Faleza Dunării   - 49,55 dB şi staţiunea Lacu Sărat unde au fost evidenţiate valori de 48,26 dB.

Rondoul din Centru „bubuie de başii maşinilor de fiţe”

Nici zonele din buricul târgului nu sunt mai liniştite. La Teatrul „Maria Filotti” specialiştii APM Brăila au înregistrat o valoare a zgomotului mai mare decât limita admisă de 50 dB cu 16,6 %, zona fiind încadrată la categoria rezidenţială care se află în vecinătatea unor străzi intens circulate sau în apropierea unor pieţe şi supermarketuri.

Pensionarii care obişnuiesc să mai stea pe băncile din Centru spun că zgomotul vine în cele mai multe cazuri „din maşinile unor tineri care dau muzica la maxim”.

Culmea însă că în parcările auto de la două supermarketuri unde au fost efectuate măsurători valorile au fost de 57,18 şi respectiv 60,81, în condiţiile în care valoarea maximă admisă aici este de 90 dB.

Piaţa Mare nod comercial

Aglomeraţia de oameni şi maşini din zona Piaţa Halelor face ca şi aici poluarea fonică să fie pe măsură. Dacă limita maximă admisă pentru pieţe şi restaurante în aer liber se situează la 65 de dB, valoare care a reieşit aici a fost de 68 dB, în timp ce la Piaţa Concordia ea a fost de 66,33 dB, iar la Microhală - 59,73 dB.

Valori mari ale zgomotului urban au fost înregistrate şi în preajma restaurantelor „Continental” – 64,39 dB, „Swing” – 59,65 dB şi la Esplanada – 51,36 dB.

Coloşii industriali nepoluanţi fonic

Dacă intersecţiile mari şi străzile din preajma spitalelor şi pieţelor depăşesc nivelul maxim admis, nu aceeaşi este situaţia atunci când vine vorba de marile fabrici brăilene.

 Lucrurile sunt exact invers în aceste cazuri. Limita maximă admisă se situează la 65 de db şi la „Progresu” sunt 57,73 dB, la „Laminorul” – 59,76 dB, iar la Şantierul Naval  - 58,5 dB.


Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite