Braila: Gabriela Prodan a ales Jandarmeria ca mod de viaţă după ce a predat 10 ani sportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Gabriela Prodan a ales Jandarmeria ca mod de viaţă după ce a predat 10 ani sportul
Braila: Gabriela Prodan a ales Jandarmeria ca mod de viaţă după ce a predat 10 ani sportul

Profesoara Gabriela Prodan a decis să se reprofileze şi a ales să fie în slujba legii. Fosta atletă a trecut cu brio examenele şi acum ocupă postul de subofiţer în cadrul Detaşamentului Mobil al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Profil

Născută
10 iunie 1971, Brăila
Educaţie
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Familie
Căsătorită, are o fetiţă de opt ani
Profesie
Jandarm – subofiţer Detaşament Mobil

“Am fost întrebată la un moment dat dacă aş avea curajul să susţin un concurs pentru un post la Jandarmerie. Şi am răspuns simplu: da”, şi aşa a început povestea Gabrielei Prodan, subofiţer la Detaşamentul Mobil din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila. “Ştiam care este activitatea acestei instituţii de la soţul meu angajat mai vechi în acest sistem. Am decis să încerc, să văd dacă pot să fac faţă unei noi provocări, schimbări. După ce am susţinut examenele şi le-am promovat am început să îndrăgesc această meserie. Lucrez aici din 2006 şi nu aş schimba această slujbă pentru nimic. Chiar îmi place ceea ce fac. Ritmul impus este susţinut şi te menţine alert tot timpul”, povesteşte Gabriela.

Iubitoare a sportului încă din copilărie, Gabriela a practicat atletismul, sport care avea să-i asigure mai târziu şi o slujbă, asta pentru că după ce a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti a fost pentru 10 ani profesor de educaţie fizică şi sport la gimnaziu, atât la şcoli din municipiu, cât şi din judeţ. Odată apărută provocarea, Gabriela a prins repede gustul meseriei de jandarm şi spune că nicio misiune nu se aseamănă cu cealaltă şi trebuie tot timpul să fie pregătită pentru orice.

Sacrificii şi împliniri

“Atunci când sună telefonul familia o laşi acasă şi nu poţi ştii când te vei reîntoarce. Laşi copilul acasă şi te duci să-ţi faci meseria”. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani când Gabriela a plecat împreună cu alţi colegi la Tecuci, la inundaţii pentru a le da o mână de ajutor sinistraţilor. Timp de trei zile nu a ştiut prea multe despre familia sa, priorităţile fiind oamenii ale căror case au fost năruite de ape: “Am mers să-i sprijinim pe sinistraţii care nu mai aveau nimic, nu aveau unde să stea şi au fost cazaţi la o unitate. Reacţia omului de rând care se află în necaz, îţi cere ajutorul şi în final îţi mulţumeşte pentru că l-ai ascultat şi ajutat te mobilizează”.

Meserie dură


Gabriela crede că într-o lume a bărbaţilor, femeile îşi au rostul lor. Spre exemplu, au fost situaţii când în judeţ, pe la diverse discoteci unde au fost solicitaţi jandarmii, Bărbaţii au cedat armele albe femeilor din anturajul lor gândindu-se că astfel vor scăpa de percheziţia corporală. Socoteala lor a fost însă greşită pentru că aici au intervenit jandarmeriţele care la percheziţionarea femeilor respective au descoperit foarte multe arme albe. 

Întrebări şi răspunsuri

Cum poate fi descrisă profesia de jandarm?
G. P.: “Este o muncă solicitantă, interesantă, e un mod de viaţă. Atunci când suntem solicitaţi pentru o misiune nu avem de unde să ştim cu cine ne întâlnim. Practic intrăm în contact cu  toate categoriile sociale, cei care comit fapte antisociale provin din pături sociale diverse”.

Este o meserie periculoasă?
G. P.: “Misiunile sunt diversificate, dar de cele mai multe ori simpla prezenţă a jandarmilor în zona în care ne-a fost semnalată o problemă intimidează şi impune respect. Nu am avut probleme deosebite până acum. Au mai fost situaţii tensionate, dar care s-au rezolvat în cele din urmă”.


Ce-i place
“Bineînţeles că îmi place mult ceea ce fac. Fiecare zi de muncă este altfel, nu are cum să intervină rutina. Este o meserie imprevizibilă şi niciodată nu ştii ce te aşteaptă. Trebuie să mă concentrez şi să fiu în stare de alertă tot timpul pentru că altfel pot să apară riscuri”, spune Gabriela Prodan. 

Ce nu-i place
“Nu-mi place să aud oamenii în jurul meu înjurând şi comportându-se urât. Nu îmi plac aceste situaţii. Nu cred că oamenii trebuie să se comporte urât în viaţa de zi cu zi şi nici să injure pentru a demonstra ceva. Dacă fiecare se comport civilizat lucrurile se rezolvă mult mai bine”, a conchis jandarmeriţa.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite