Brăila: Suntem deficitari la capitolul laboratoare şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Suntem deficitari la capitolul laboratoare şcolare
Brăila: Suntem deficitari la capitolul laboratoare şcolare

Dacă în unele şcoli găsim şi câte două, trei laboratoare de informatică, nu acelaşi lucru putem spune despre cele de chimie sau fizică. Într-un singur laborator de chimie, elevii nu pot face la fel de multe experimente ca atunci când ar fi trei O parte din laboratoarele şcolare din Brăila nu sunt dotate la standarde europene iar elevii spun că ar vrea să facă mai multă practică.

În loc să intre în laboratorul de chimie şi să facă experimente care să le faciliteze înţelegerea fenomenelor chimice explicate în cadrul orelor de curs, elevii ajung în laboratoare, în unele cazuri, pentru teorie sau pentru a privi cum stau, în stative, eprubete şi substanţe.

 „La generală cel mai mult îmi plăceau orele de fizică pentru că domnul profesor ne punea să facem experimente. Acum, la liceu, teoria este în floare, iar practica lipeşte uneori”, ne-a spus Florin, un licean de 17 ani. Acesta a mai adăugat că ar învăţa mult mai repede lecţia dacă profesorul i-ar arăta şi partea practică.

„Şcolile au în cea mai mare parte laboratoare noi, moderne atât pe chimie, fizică, biologie cât şi pe informatică. Acestea au fost modernizate şi aprovizionate cu substanţele necesare. Dacă într-o unitatea de învăţământ avem mai multe laboratoare de informatică, în ceea ce priveşte chimia, fizica, biologia vorbim de câte un singur laborator”, a punctat inspectorul şcolar general, prof. Viorel Mortu.

Acesta a mai spus că într-un singur laborator de chimie, elevii nu pot face la fel de multe experimente ca atunci când ar exista trei.


„Urăsc fizica şi chimia. Dar dacă în laboratoare aveam posibilitatea să fac experimente, poate le iubeam. M-am săturat de formule şi tabele”. Ana A., elevă în clasa a IX-a.


Primarul vrea laboratoare şcolare ca în străinătate

Şi primarul Aurel Simionescu şi-a manifestat dorinţa de a moderniza şi mai mult baza materială a laboratoarelor şcolare. Edilul şef intenţionează să reînvie laboratoare de fizică, chimie, biologie ori geografie. Acesta consideră că laboratoarele brăilene ar trebui să se ridice la nivelul celor europene.

„În afara ţării, cabinetele şcolare sunt aşa cum trebuie. Copilul pune mâna pe ceva palpabil care să-l ajute să înveţe: globul pământesc, inimă etc. Trebuie să facem acest lucru şi aici pentru că aceşti copii merită să înveţe în condiţii excelente”, a punctat primarul.

Până când se vor găsi banii necesari pentru laboratoare europene, elevii brăileni vor învăţa mai multă teorie decât practică.

Cabinetele medicale, în vizorul edilului şef

Primarul Aurel Simionescu vrea să schimbe nu doar înfăţişarea laboratoarelor şcolare ci şi pe cea a cabinetelor medicale din incinta unităţilor de învăţământ. Iar pentru asta este dispus să facă investiţii.

 „Am discutat cu medicii şi cu cei de la Autoritatea de Sănătate Publică şi le-am atras atenţia să nu vină acum să spună că aceste cabinete care sunt de ani de zile într-o anumită stare nu corespund normelor şi că trebuie să le închidem. O să vedem ce putem face şi pentru ele”, a subliniat edilul şef.



Cabinetele şcolare sunt în curtea Primăriei

Autorităţile locale au preluat de la Spitalul Judeţean cele 16 cabinete medicale din şcoli. Serviciul Public de Asistenţă Medicală şi Administrare a Creşelor (SPAMAC) Brăila, aflat în subordinea Primăriei a preluat de la spital cabinetele şi personalul, 98 de medici şi cadre medii.

Cartea de muncă a cadrelor medicale a fost închisă la spital şi redeschisă la SPAMAC. Până la sfârşitul anului, aceştia vor fi plătiţi tot de la Ministerul Sănătăţii iar conducerea SPAMAC îi asigură pe medici şi asistente că nu vor avea probleme cu banii.


Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite