Boala limbii albastre a început să se răspândească pe raza judeţului Brăila. Trei noi focare au fost depistate în ultimele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala limbii albastre (bluetongue) se extinde pe raza judeţului Brăila. Trei noi focare au fost depistate, zilele trecute, în localităţile Râmnicelu, Movila Miresii şi Esna. Acestea se adaugă focarului de la Ulmu, depistat de veterinari în urmă cu două săptămâni.

La Râmnicelu a fost identificată o bovină bolnavă, în timp ce la Movila Miresii au fost găsite două vite bolnave, iar la Esna a fost depistată una.

În localităţile Esna, Movila Miresii şi Râmnicelu din judeţul Brăila se instituie zona de restricţie de 20 km ce cuprinde următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Gulianca, Corbu Nou, Măxineni, Voineşti, Latinu, Gurguieţi, Sihleanu, Oancea, Scorţaru Nou, Siliştea, Găvani, Romanu, Tudor Vladimirescu, Scorţaru Vechi, Traian, Comăneasca, Movila Miresii, Ţepeş Vodă, Urleasca, Oprişeneşti, Căldăruşa, Perişoru, Ianca, Plopu, Şuţeşti, Maraloiu, Ibrianu, Gradiştea, Râmnicelu, Constantineşti, Kogălniceanu, Boarca, Corbeni, Racoviţa, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Ariciu, Pitulaţi, Vişani, Bordei Verde, Gemenele, Silistraru, Mărtăceşti, Unirea, Valea Cânepii şi Gabrielescu.

"În zona de 20 km în jurul focarului, circulaţia animalelor din speciile receptive este restricţionată, iar organizarea de pieţe, târguri, expoziţii şi orice alte aglomerări de animale în scop comercial sau necomercial (autorizate sau neautorizate sanitar veterinar) este interzisă. Păşunatul se va efectua numai între orele 10.00 - 18.00, iar între orele 18.00 - 6.00 se recomandă menţinerea în adăposturi a animalelor receptive, pentru a împiedica atacul vectorilor culicoizi, insecte hematofage (ţânţari), responsabili de transmiterea bolii", se arată într-un comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Conducerea DSVSA menţionează că, în zona de control de 20 km din jurul focarelor, se vor efectua periodic inspecţii clinice ale rumegătoarelor domestice - bovine, ovine, caprine - de către medicii veterinari desemnaţi oficial pentru aceste operaţiuni.

"Deţinătorii de animale au obligaţia de a observa permanent rumegătoarele pe care le deţin şi de a anunţa apariţia oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial, precum şi de a curăţa şi îndepărta gunoiul de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge, curăţarea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii şi decontaminări", se mai arată în comunicatul DSVSA.

Boala limbii albastre nu este periculoasă pentru oameni, însă mortalitatea în rândul animalelor care o contractează este foarte mare. Boala se transmite de la un animal la altul doar prin înţepăturile unei anumite specii de ţânţari.

Cititi si

Autorităţile vasluiene în alertă maximă. Măsuri speciale pentru prevenirea extinderii focarelor de boala limbii albastre

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite