Alexandru Sculschi este profesorul de la Protecţia Copilului Brăila/Vezi aici traseul său profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După terminarea facultăţii a predat la mai multe unităţi de învăţământ din oraş: Liceul „Navrom", Grupul Şcolar „Panait Istrati", liceele „Progresul", „Nicolae Bălcescu" şi „Nicolae Iorga".

A urmat cursuri de perfecţionare atât în ceea ce priveşte Învăţământul, cât şi în administraţie publică, fiind unul dintre absolvenţii programului de formare specializată în administraţie publică destinat funcţionarilor publici de conducere la Institutul Naţional de Administraţie Publică.

În perioada 1993 - 1997 a fost inspector de specialitate şi inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar.

Pentru a veni în sprijinul inspectorilor şi al activităţilor desfăşurate de aceştia, Alexandru Sculschi a scos „Ghidul inspectorului Şcolar", iar în 1998 a publicat o culegere cu probleme de economie.

Îşi aminteşte cu plăcere de activitatea de la catedră şi vorbeşte cu drag despre generaţiile care i-au trecut prin mână.

Portret: Iulia Răileanu este căpitanul naţionalei de baschet U16 a României/Vezi aici performanțele tinerei

„Am predat filozofia, iar de cinci ani predau psihologia cu jumătate de normă. Încerc într-o lume excesiv de tehnicizată, cu aplecare mai mult spre lucruri decât spre oameni, să-i învăţ pe copii să se cunoască, punând accentul pe teme ca motivaţia, voinţa, afectivitatea, laturi ale personalităţii ca aptitudinile, caracterul, creativitatea, de regulă mai neglijate în actul educativ", explică Alexandru Sculschi.

De la CJ la Protecţia Copilului

Pentru patru ani, 2000 - 2004, a fost unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a venit în noiembrie 2004 şi de atunci ocupă funcţia de director general.

Consideră că cea mai mare realizare la Protecţia Copilului este cea de închidere a instituţiilor de tip internat unde erau cazaţi peste 100 de copii.

Portret: Viorica Uscatu este convinsă că „într-o echipă, nu există şefi şi subalterni”/Află de aici traseul profesional al medicului brăilean

„Acum sunt câte şase - opt copii la apartamente şi 10 - 12 copii la căsuţe. Intenţionez să implic fundaţiile şi organizaţiile neguvernamentale, care aşa cum se întâmplă în UE ar trebui să preia serviciile pentru copii şi adulţi, iar specialiştii Direcţiei să coordoneze şi să susţină pe plan profesional activitatea de protecţie specială", spune directorul.

Regretă că nu a reuşit să soluţioneze toate cererile de protecţie a adulţilor cu diverse tipuri de dizabilităţi, principalul motiv fiind bugetul limitat al Direcţiei.

„Consider că am raţionalizat structura organizatorică având atât servicii de tip comunitar, cât şi servicii de tip rezidenţial şi de tip familial", explică interlocutorul nostru.

Alexandru Sculschi a primit din partea preşedintelui României „Ordinul Meritul pentru Învăţământ în Gradul de Ofiţer" pentru „abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc".

Întrebări şi răspunsuri

Cum erau elevii la începutul carierei şi cum sunt acum?

„Se confirmă o constatare făcută de psihologi că la un interval de nouă sau zece ani generaţiile sunt mai inteligente decât cele anterioare. Mai mult, copiii sunt dornici să afle cât mai multe noutăţi, au o stare de interogaţie mai dezvoltată şi cel mai important lucru, sunt dezinhibaţi. Trecerea de la o relaţie de tipul profesor-elev la una de parteneriat educaţional s-a făcut uşor".

Portret: Victor Mihalachi este campionul mondial „importat” din Basarabia

Aţi avut generaţii de suflet?

„Din 1988 şi până în prezent am avut copii foarte buni la toate unităţile unde am predat. Am avut norocul să lucrez cu copii buni".

Ce-i place

„Îmi place să lucrez în mod temeinic, bine organizat. Din nefericire sunt puţini oamenii care au citit şi pun în practică „Tratatul despre lucrul bine făcut". Îmi place să fiu informat şi pregătit temeinic pentru a putea face faţă oricărei situaţii care apare în activitatea desfăşurată", explică interlocutorul nostru.

Ce nu-i place

„Nu-mi place comportamentul disimulat, nu-mi plac caracterele duplicitare. De aceea şi stilul meu este unul direct, spun ceea ce gândesc chiar dacă uneori ceea ce gândesc poate fi reanalizat, în funcţie de situaţie", a concluzionat Alexandru Sculschi.

Profil
Născut. 1 august 1949, Brăila
Studii. Facultatea de Istorie-Filozofie a Universităţii „Babeş Bolyai" Cluj Napoca, Master Drept şi Administraţie Publică Europeană la Universitatea „Danubius" Galaţi
Profesie. Profesor de Ştiinţe Sociale
Funcţia. Director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila
Familie. Căsătorit, un copil

Portret: Mihaela Cîrnu este colecţionar şi voluntar de nădejde la „Anima Caste” Brăila

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite