România lucrului prost făcut. Blocurile ANL construite în pustiu. Constructorii şi-au dat seama la un moment dat că n-au acces la apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul ANL din Botoşani în construcţie FOTO Cosmin Zamfirache
Cartierul ANL din Botoşani în construcţie FOTO Cosmin Zamfirache

Autorităţile locale din Botoşani construiesc locuinţe ANL care însă nu pot fi racordate la reţeaua de apă potabilă. Culmea, problema a fost sesizată mult după ce au început lucrările.

În octombrie 2016, la Botoşani a început construirea de noi locuinţe de tip ANL finanţat guvernamental cu 12,5 milioane de lei. Sunt proiectate 80 de apartamente în două blocuri la ieşirea din municipiu. Lucrările sunt în grafic şi ar urma să fie terminate în aprilie 2018. 

Problema este că cei care vor locui în aceste apartamente nu vor avea apă potabilă. În mod paradoxal, atunci când s-a ales amplasamentul de către Primăria Botoşani, în 2012, nimeni nu s-a gândit că blocurile nu pot fi conectate la reţeaua de apă potabilă. Autorităţile locale au avut revelaţia problemei majore abia după ce lucrările au ajuns aproape de jumătate.

Epopeea unei gafe administrative

În mai 2012, în plin campanie electorală, candidatul de atunci al PSD, Ovidiu Portariuc, promitea botoşănenilor locuinţe ieftine pentru tineri. Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei, a venit să-l susţină pe Ovidiu Portariuc în campania electorală şi, împreună cu acesta, însoţiţi de o mulţime de tineri susţinători îmbrăcaţi în costume army, au pus în mod simbolic cărămida de inaugurare a acestui proiect. Între timp, Portariuc a ajuns primar al Botoşaniului şi, la jumătatea mandatului, abia a reuşit să treacă în patrimoniul municipiului cele câteva hectare de teren, aflate în proprietatea Ministerul Apărării, necesare amenajării locuinţelor. Condiţia MApN a fost ca jumătate dintre locuinţe să revină militarilor. 

Proiectul, în totalitate, este mult mai ambiţios. Urma să fie realizate peste 600 de apartamente, într-un cartier cu şcoală, biserică şi alte facilităţi. Oficialii ANL au aprobat construirea într-o primă fază a doar 80 de locuinţe din cele 600. Abia în 2016, atunci când Ovidiu Portariuc a fost înlocuit în funcţia de edil de Cătălin Flutur, candidatul PNL care a câştigat alegerile locale în acel an, ANL a început finanţarea construirii locuinţelor pe amplasamentul ales în 2012. Potrivit proiectului, Primăria Botoşani trebuie să contribuie doar cu asigurarea utilităţilor. Între timp, a fost finalizată şi licitaţia pentru proiectarea utilităţilor în zonă. 

Soluţia la problemă, extrem de scumpă

Pe 27 iunie, autorităţile locale au făcut însă declaraţia şocantă. „Într-o discuţie avută cu cei de la Nova Apaserv (n.r. - societatea de apă canalizare din Botoşani) ni s-a comunicat că nu avem apă în zonă, este o problemă foarte delicată“, a spus primarul Cătălin Flutur. Motivul principal ar fi că în zonă se află doar o singură conductă magistrală de apă potabilă, dedicată localităţii Flămânzi. Problema este că, din cauza numărului mare de utilizatori existenţi, nu mai poate face faţă unui nou cartier de locuinţe. În acest context, singura soluţie ar fi construirea unei noi conducte, care ar trebui să traverseze tot oraşul. Urmează ca municipalitatea să caute o soluţie pentru construirea conductei. C

el mai probabil, proiectul va fi extrem de scump şi nu se va termina până în 2018, atunci când trebuie date în folosinţă locuinţele. „Eu nu ştiu cum s-a ales terenul acolo. Am făcut o paralelă în timp: Ştefan cel Mare, când voia să facă o mănăstire, trăgea cu arcul şi acolo unde cădea săgeata ridica o mănăstire. Aici, domnul Mazăre cu fostul primar au pus o cărămidă şi au spus că acolo se fac blocurile ANL”, a comentat ironic primarul Flutur. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Se amenajează un nou parc în municipiul Bacău, în zona blocurilor noi, ANL, de pe strada Făgăraş

Viaţa în casele noi ale statului capătă rugină din primele zile: „păcat de bani“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite