Orbii falşi îşi predau permisul de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul acuză Direcţia de Sănătate Publică de incompetenţă pentru că nu se implică în descoperirea bolnavilor falşi.

După mediatizarea cazului celor aproape 500 de persoane care, deşi sufereau de afecţiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto, aveau şi permise auto, botoşăneni respectivi, mai ales „orbii“, au început să-şi predea de bunăvoie permisele auto şi certificatele de handicapat.


Prefectul a recuperat zeci de astfel de acte şi a acuzat că unele instituţii abilitate în a descoperi aceste cazuri stau cu mâinile în sân. „De când a pornit acest scandal văd că unii nu fac altceva decât să găsească scuze. Acest sistem dă drumul în trafic al unor persoane care pot fi un real pericol pentru ceilalţi cetăţeni şi facilitează scurgerea ilegală a banilor publici în buzunarele unor orientaţi ai momentului. Unii oameni care şi-au depus singuri certificatele au spus că vor da banii înapoi“, a declarat prefectul Cristian Roman, fără a preciza numărul celor „vindecaţi“ miraculos.

486 de dosare anchetate
Acuzele prefectului s-au orientat în special împotriva Direcţiei de Sănătate Publică, instituţia care ar fi trebuit să controleze fenomenul. Directorul instituţiei pare să nu înţeleagă care e vina sa.

„Sunt 486 de persoane cu diferite afecţiuni, cu grade diferite de handicap. În virtutea legii, Direcţia de Sănătate Publică va participa alături de Colegiul Medicilor şi cadre de specialitate din spital la revizuirea stării de sănătate a acestor să le zicem pacienţi. Nu comentez nemulţumirile prefectului“, este tot ce-a declarat Ovidiu Mimor, şeful DSP. O explicaţie ar fi, probabil, faptul că Ovidiu Mimor este medic oftalmolog şi a făcut parte dintre medicii care au eliberat adeverinţe medicale în cazurile incriminate. Prefectul a mai acuzat că la DSP nu se face nimic pentru a descoperi şi celelalte cazuri  de bolnavi falşi.

Se cer banii înapoi
„Pe aceştia, doar medicii îi ştiu. Nu mi-am permis niciodată să comentez o decizie a medicilor atâta timp cât ea nu se contrazice cu legea“, a adăugat prefectul. Persoanele descoperite că au dosare false şi au primit indemnizaţii în ultimii trei ani vor trebui să returneze banii.

Nota de plată pentru bolnavii închipuiţi
Indemnizaţii plătite persoanelor cu dizabilităţi:
1. Handicap de grad I (grav) - 820 de lei/lună;
2. Handicap de grad II (accentuat) - 234 de lei/lună;
3. Handicap de grad III (mediu) - 33,5 lei/lună.
Persoanele descoperite că beneficiază de aceste indemnizaţii nejustificat vor restitui statului indemnizaţiile pentru ultimii trei ani sau diferenţa dintre gradele de handicap.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite