Homosexualii care au schimbat lumea. Patru titani ai culturii şi politicii care au fost îndrăgostiţi de alţi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, s-au remarcat în numeroase domenii personalităţi cu înclinaţii homosexuale. Au fost militari, cuceritori, oameni de ştiinţă sau artişti. O parte au reuşit chiar să schimbe lumea.

Homosexualitatea este o condiţie a sexualităţii umane cunoscută din cele mai vechi timpuri. Au fost inclusiv state sau regiuni în timpuri străvechi care au acceptat practicile homosexuale şi chiar le-au încurajat mai ales în scop militar. Homosexualitatea era acceptată în Grecia Antică dar şi în Roma Antică, practicată inclusiv de personalităţi heterosexuale. 

Pe scurt, homosexualii au existat pe tot parcursul istoriei. Unii au fost simpli anonimi, condamnaţi şi transformaţi în paria mai ales în era creştină. Au fost însă şi personalităţi excepţionale din rândul acestora, oameni care au schimbat destinul omenirii.

Homosexualul care a revoluţionat armata

În secolul al IV-lea îHr, centrul cultural şi economic al Europei se afla în Grecia. Aici, oraşele state, printre care cele mai puternice Atena şi Sparta, dominau, mai ales după înfrângerea perşilor. În acea perioadă, Sparta, în special, era cea care făcea regulile mai ales datorită armatei sale deosebit de puternice. În Grecia Centrală se ridica însă un nou oraş-stat puternic, numit Teba. Într-o primă fază duşmani ai atenienilor Tebanii au reuşit să formeze o ligă Beoţiană formată din mai multe cetăţi adunate în jurul Tebei. Atenienii au fost înfrânţi, iar cetatea din centrul Greciei începea să devină o nouă forţă. În anul 410 î HR în acest oraş se naşte Epaminondas, un războinic şi un om de stat care va schimba arta militară în antichitate. Era fiul unui aristocrat şi, deşi sărac, a beneficiat de o educaţie aleasă. A fost o prezenţă activă în politica acestui stat şi a avut curajul de a se opune celor două mari puteri Atena şi Sparta. Totodată, Epaminondas era cunoscut pentru înclinaţiile sale homosexuale. 

Este binecunoscută relaţia sa cu Pelopidas, un camarad căruia i-a salvat viaţa într-o bătălie din 385 îHR. Cei doi au avut o relaţie de altfel şi au pus bazele unei armate de elită în lumea antică. Se numea „Batalionul Sacru al Tebei” şi era format doar din homosexuali. Mai precis 150 de cupluri de iubiţi. Epaminondas a revoluţionat tactica militară în antichitate cu aceste batalion de homosexuali. El a reuşit să realizeze imposibilul cu o strategie inovatoare. I-a învins pe spartani, consideraţi invicibili în lupta terestră, în bătălia de la Leutra din anul 371 îHR. 

”Epaminondas a pregătit o inovaţie tactică. În loc de de a folosi trupele în mod uniform pe linii de atac, cum procedau grecii, Epaminondas şi-a grupat trupele pe flancul stâng pe 50 de linii mai înguste împotriva a 12 linii spartane”, arată Herbert William Parke, profesor de istorie veche la Universitatea din Dublin. Armata spartană a fost pur şi simplu distrusă, fiind prima înfrângere a Spartei în 200 de ani. Tacticile folosite de Epaminondas au fost revoluţionare, au schimbat istoria Greciei şi mai mult decât atât au fost preluate inclusiv de Alexandru Macedon. Epaminondas a murit la 48 de ani alături de camarazii săi din batalionul sacru în bătălia de la Mantineea acolo unde a trebuit să facă faţă unui adversar mult superior numeric.

Unul dintre cei mai mari cuceritori ai lumii şi orientarea sa sexuală

Una dintre cele mai mari controverse privind sexualitatea marilor personalităţi s-a concentrat în jurul lui Alexandru Macedon. Marele cuceritor, cel care a schimbat faţa lumii prin propagarea culturii elenistice dar şi prin desfinţarea Imperiului Persan, o ameninţare constantă asupra Europei, a fost bănuit de relaţii homosexuale. În acest caz sunt păreri pro şi contra susţinute pe baza documentelor istorice. În primul se bănuieşte că acesta a avut o relaţie de iubire cu Hephaestion, un luptător macedonean de origine nobilă. Se spune că între ei nu a fost doar o legătură de simplă prietenie. Hephaestion se afla mereu în preajma sa, iar după moartea acestuia, întreaga viaţă a lui Alexandru Macedon s-a prăbuşit. Nu există nicio dovadă clară privind o relaţie sexuală între cei doi, dar circumstanţial sunt adepţi ai unei relaţii homosexuale între Alexandru şi Hephaestion. 

Erau prieteni din copilărie iar Hepahestion avea nişte avantaje unice, printre care lecturarea scrisorilor marelui cuceritor, dar şi posibilitatea de a intra necondiţionat în dormitoarele sale. De altfel, Aristotel i-a descris pe cei doi ca fiind ”două suflete în acelaşi trup”, iar Curtius menţiona faptul că Hephaestion ”era de departe cel mai drag companion al regelui”. Totodată, Arian scria că după moartea lui Hephaestion Alexandru ar fi spus că „este prietenul pe care l-am apreciat ca pe propria mea viaţă”. Mai mult decât a stârnit bănuieli faptul că Alexandru a precizat că el şi Hepaestion sunt ca Ahile şi Patroclus, două personaje cunoscute pentru relaţia lor homosexuală. De asemenea, se spune că Alexandru ar mai fi avut un iubit, un eunuc numit Bagoas. 

L-a primit în dar de la un nobil persan tocmai cu scopul de „băiat jucărie”. Curtius preciza că ”Bagoas, un eunuc deosebit de frumos şi foarte tânăr, alături de care Darius a fost intim, şi cu care Alexandru a fost la rândul său itim”. Plutarh mărturisea totodată că în timpul unui spectacol de teatru Alexandru l-a îmbrăţişat şi sărutat pe Bagoas. Sunt însă şi opinii care arată că de fapt Alexandru a fost heterosexual şi că avea oroare de relaţii homosexuale. Acelaşi Plutarh mărturiseşte că Alexandru a refuzat în repetate rânduri cadouri constând în băieţi transformaţi în jucării sexuale. Mai mult, ar fi manifestat dezgust la asemenea propuneri. Totodată, acelaşi Plutarh menţiona că Alexandru era impresionat de frumuseţea femeilor din Persia. Sunt însă cercetători care arată că în Grecia Antică, bisexualitatea era o condiţie considerată cât se poate de normală şi aparent posibilă şi la Alexandru cel Mare.

Traian cuceritorul Daciei, un pasionat de băieţi şi de vin

Un alt mare lider al lumii antice, împăratul Traian, cuceritor al Daciei, era considerat un adept al relaţiilor homosexuale. Traian era un hispanic dedicat carierei militare şi care s-a ridicat prin propriile sale merite. Este descris ca un bărbat robust, milităros şi foarte corect. El a dat o nouă strălucire Imperiului Roman fiind şi un propagator al culturii latine, schimbând faţa lumii din Scoţia până în Irak. A schimbat în bine legislaţia romană, dând legi umane şi a înfrumuseţat marea capitală a Imperiului. Se spune despre el că a fost cel mai bun administrator al imperiului. Avea însă câteva plăceri, aşa cum spun istoricii romani, vinul şi băieţii.

 ”Ştiu, bineînţeles, că era devotat băieţilor şi vinului”, scria Dio Cassius. Totodată, circula în vremea sa o poveste despre felul cum putea fi înduplecat de un băiat frumos. Se spune că Abgar al VII lea, regele din Edessa, a intrat în dizgraţia lui Traian. Abgar şi-ar fi trimis propriul fiu pentru a-l îndupleca pe Traian şi pentru a-i cere iertare în numele tatălui. Se spune că a funcţionat, mai ales că fiul regelui din Edessa era deosebit de frumos. De altfel, Traian nu a avut moştenitori, el adoptându-l pe Hadrian, un alt hispanic cunoscut pentru relaţiile sale homosexuale, dar şi un alt împărat de excepţie al Romei. A avut un iubit numit Antinous, un tânăr de numai 18 ani. Iubitul lui Hadrian s-a înecat însă în timpul unei croaziere pe Nil, iar împăratul, spun istoricii antici, ar fi plâns după el ”ca o femeie”. 

Titanul renaşterii şi homosexualitatea

Michelangelo a fost unul dintre titanii culturii mondiale. A fost sculptor, pictor, arhitect şi poet născut în Florenţa secolului al XV lea. Un om de o vastă cultură şi cu o influenţă covârşitoare asupra culturii. Totodată despre Michelangelo s-a spus că a fost homosexual. Nu există evident nicio dovadă care să indice acte sexuale cu bărbaţi. Însă sunt indicii care să arate o astfel de orientare. S-au făcut referiri în special la predilecţia temelor alese în sculptură cu numeroase nuduri masculine. Apoi se vorbeşte despre o relaţie de iubire furtunoasă între el şi un tânăr italian Tommaso de Cavalieri, un nobil din Roma. Umanistul Benedetto Varchi spune că Tommaso de Cavalieri era ” nu numai un tânăr de o frumuseţe fizică incomparabilă, dar deosebit de elegent în maniere şi foarte inteligent”. 

Când s-au cunoscut, Michelangelo avea 57 de ani, iar Tommaso doar 23 de ani. Între cei doi ar fi existat o relaţie de iubire până în 1538, atunci când de Cavalieri s-ar fi căsătorit. Michelangelo i-ar rămas fidel şi acest lucru este dovedit de cele peste 100 de poeme dedicate iubitului său, dar şi câteva pânze pictate. Este cunoscută, de asemenea, relaţia acestuia cu Gherino Perini, un tânăr care i-a servit drept model pentru statui. Se spune că s-au iubit timp de trei ani până când Perini ar fi dispărut lăsându-l îndurerat pe Michelangelo. Marele artist s-a iubit şi cu Febo di Poggio, un alt model pentru sculpturi. Acesta însă se pare profita de iubirea maestrului, cerându-i în schimbul favorurilor sentimentale bani şi obiecte. Acest lucru este reliefat de o poezie a lui Michelangelo dedicată tânărului. ”Acum cu ochii săi frumoşi îmi promite consolare. Şi apoi cu aceeaşi ochi încearcă să mi-o fure”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cauzele răspândirii HIV în România pe zone geografice:relaţiile homosexuale vs. relaţiile heterosexuale şi seringi infectate

Preotul Pomohaci eroul de-a-ndoaselea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite