Cele mai frumoase monumente ale României: clădirile care aduc faimă ţării în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de monumente şi clădiri de pe teritoriul României atrag mereu atenţia vizitatorilor, inclusiv a celor veniţi din străinătate. Frumuseţea, opulenţa, dimensiunile sau conceptul le scot în evidenţă şi le transformă în adevărate branduri.

În România se află monumente ce nu pot fi trecute cu vederea. Fie că impresionează prin stilul arhitectonic, prin dimensiuni sau inedit, acestea sunt un motiv de mândrie atunci când sunt prezentate în special călătorilor din alte ţări. De altfel, o parte a acestor monumente se află pe harta lumii ca obiective turistice de neratat. Majoritatea sunt construcţii ridicate în evurile trecute, începând cu perioada medievală şi concentrându-se în special pe secolul XIX. De altfel, acest belle epoque românesc de acum aproape 200 de ani a dat cele mai frumoase şi impresionante monumente de arhitectură, cu o continuare în perioada interbelică. Chiar şi din perioada comunistă au rămas clădiri care ne-au plasat în topurile europene. 

Castelele de nepreţuit ale României

Fortăreţele, cetăţile şi castelele sunt în general cu lipici la vizitatori în toată lumea. România nu duce lipsă de astfel de monumente impresionante. În primul rând este vorba despre castele şi oraşele fortificate din Transilvania. În special în această zonă tradiţia ridicării de castele şi fortificaţii durabile fiind mai importantă şi mai de lungă durată decât în restul ţării, beneficiind şi de meseriaşii germani din oraşele săseşti, specialişti în ridicarea de fortificaţii. Unul dintre cele mai celebre castele din România este fără îndoială Castelul Bran. Ridicat în secolul al XIV lea de saşii din scaunul Braşovului, aceste castel a devenit faimos mai ales prin asocierea cu Vlad Ţepeş şi apoi cu personajul construit de Bram Stoker, Dracula. Deşi în realitate nu are prea mare legătură cu vampii şi cu Vlad Ţepeş, occidentalii continuă să vină pentru a vedea la Bran castelul vampirului Dracula.

Deşi de mici dimensiuni, castelul de la Bran impresionează prin frumuseţe. Inţial a fost o cetate militară de apărare, transformat mai apoi la începutul secolului XX în reşedinţă regală. Un alt castel impresionant este cel al Corvineştilor de la Hunedoare. Reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, renumitul voievod transilvan şi regent al Ungariei, castelul impresionează prin dimensiuni dar şi prin frumuseţe. Este de altfel unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul ridicat în secolul al XV lea de Iancu de Hunedoara ca reşedinţă dar şi ca loc fortificat, are bastioane, turnuri şi donjon. Practic este atât de spectaculos încât a fost inclus în top destinaţii de vis din Europa, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele de pe bătrânul continent. 

Biserici şi mănăstiri renumite în toată Europa

Tot din perioada medievală ne-au rămas moştenire şi alte clădiri monument istoric de o frumuseţe aparte, unele dintre ele unice. De această dată este vorba despre locurile închinate divinităţii, bisericile şi mănăstirile. Dacă cele mai spectaculoase castele le întâlnim în Transilvania, de această dată, bisericile şi mănăstirile cele mai frumoase se află împrăştiate pe tot teritoriul României. Una dintre cele mai spectaculoase, un monument unicat, este mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava, o adevărată perlă a Bucovinei. Ctitorie a lui Ştefan cel Mare din 1488, biserica din curtea mănăstirii impresionează mai ales prin pictura exterioară. Este acel albastru de Voroneţ care a rezistat timp de secole şi impresionează mai ales turiştii veniţi din Occident. Renumita pictură cu albastrul de Voroneţ a fost realizată ulterior construcţiei principale, în timpul lui Petru Rareş. În orice caz biserica este o adevărată exponentă a stilului moldovenesc medieval.

A impresionat atât de mult încât a fost poreclită ”Capela Sixtină a Estului”. În alt registru dar la fel de impresionantă este biserica fortificată de la Viscri, de această dată pe meleagurile transilvane. A fost ridicată în secolul al XIII lea şi este construită în stilul de biserici-sală romanice, fiind una dintre puţinele de acest fel din ţară. Aşa cum arată titlatura este o biserică fortificată cu turnuri şi bastioane, creaţie a secuilor şi mai apoi preluată de saşi. Dealtfel monumentul este atât de important şi de spectaculos încât a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. În rândul monumentelor deosebite de factură religioasă se numără şi Biserica Neagră din Braşov, bisericile mănăstirilor construite în renumitul stil brâncovenesc, în special cea de la Sâmbăta de Sus dar şi bisericile mănăstireşti cu pictură exterioară din Bucovina, un adevărat brand al regiunii.

Cazinouri şi reşedinţe luxoase

În România spectaculoase sunt şi clădirile ridicate de la jumătatea secolului al XIX lea şi începutul secolului XX. Adevărate monumente de arhitectură, construite de multe ori cu meşteri străine şi în care milionarii sau suveranii României au investit sume colosale. În primul rând este vorba de Castelul Peleş, reşedinţa de vânătoare a regilor germani ai României. Anual un adevărat potop de vizitatori din toate colţurile lumii vin să vadă această realizare uluitoare. Castelul Peleş a  fost construit la ordinul lui Carol I şi a fost început în 1873 pe baza unui proiect realizat de arhitecţii germani  Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman. Castelul impresionează din toate punctele de vedere, fiind un exponent al stilului neo-renascentist, evocând totodată moştenirea medievală germană. Este un castel, dar cel mai modern castel al Europei din acele vremuri, cu sală de cinema şi lift interior printre altele.

La nivel de reşedinţe impresionează totodată şi Palatul Cantacuzino din Bucureşti astăzi Muzeul George Enescu dar şi castelul de la Buşteni, ambele ridicate la începutul secolului XX prin iniţiativa lui Gheorghe Cantacuzino, un om deosebit de bogat din familia vechilor Cantacuzini şi care de altfel a fost şi om politic român. Nu poate fi trecut cu vederea Cazinoul din Constanţa ridicat tot la începutul secolului XX în stilul art nouveau, fiind principala atracţie arhitectonică la malurile Mării Negre. Din secolul al XIX lea a rămas moştenire clădirea Ateneului Român, o superbă realizare a lui Albert Galleron, un arhitect francez. Această clădire a Ateneului a fost realizată în stil neoclasic şi eclectiv fiind terminată în 1888. În Moldova de această dată, se află o adevărată perlă a stilului neo-gotic recunoscută în toată Europa. Este vorba despre Palatul Culturii din Iaşi, recent reabilitat, un punct principal de atracţie în fosta capitală a Moldovei. A fost construit pe baza  proiectului realizat de arhitecţii  Ion D. Berindey şi Grigore Cerchez în colaborare cu AD Xenopol. 

Minunile ”Epocii de Aur”

Chiar şi în perioada comunistă, cu anostul stil specific vremurilor, au ieşit în evidenţă câteva clădiri. Este vorba în principal de Casa Poporului, o construcţie ce a intrat de-a dreptul în Cartea Recordurilor. Şi asta fiindcă este a doua clădire din lume ca mărime după Pentagon. Mai precis are o suprafaţă desfăşurată de 330.000 de metri pătraţi şi un volum de 2.550.000 metri cubi. Casa Poporului a fost construită exclusiv cu materiale româneşti.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 

DOCUMENTAR 4 martie 1977, ziua în care a dispărut Bucureştiul. Cascadorul Paul Fister: „Ne-au adus, aşteptând o minune de la noi“

Vila Florica ar putea fi vândută ministerului Culturii cu 1,7 milioane de euro

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite