Cât alcool putem să bem fără să ne îmbolnăvim grav şi în ce situaţii devine alcoolul benefic pentru organism - explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că alcoolul poate fi băut şi chiar este benefic organismului dacă este consumat în anumite cantităţi şi doar în anumite condiţii. Odată depăşite limitele prevăzute de organizaţiile de sănătate, consumul de alcool poate duce la afecţiuni grave fizice, psihice, dar şi la probleme de natură socială.

Din cele mai vechi timpuri în istoria omenii a existat o tradiţie a consumului de alcool. De la vinul de curmale al sumerienilor şi până la distilatele şi băuturile alcoolice obţinute prin procedeele moderne de astăzi, omenirea a folosit fructele sau cerealele fermentate pentru a crea licori dătătoare de stări euforice sau de relaxare. 

Nu de puţine ori, omul a făcut abuz de băuturi alcoolice şi a dezvoltat dependenţă, transformând consumul obişnuit în viciu. Medicii şi organizaţiile de sănătate publică spun că băuturile alcoolice reprezintă un paradox prin prisma faptului că sunt nocive, dar şi benefice în acelaşi timp. 

Graniţa dintre viciu şi beneficiu este însă diferită pentru fiecare individ în parte şi este destul de fragilă. Cu toate acestea există o serie de standarde care prezintă limita până la care alcoolul este benefic şi poate fi considerat o băutură recreativă.

Băuturile alcoolice nu se consumă zilnic

Una dintre primele reguli în privinţa consumului de băuturi alcoolice este frecvenţa consumului. ”Băuturile alcoolice, indiferent de cantitate, oricât de puţin, nu se consumă zilnic. Măcar două zile pe săptămână trebuie să evităm să consumăm băuturi alcoolice. În caz contrar putem considera că facem abuz şi paşi către dependenţă”, spune medicul Petrică Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe Botoşani. Aceeaşi regulă este recomandată şi de specialiştii britanici în sănătate publică. Ficatul are nevoie de cel puţin 48 de ore pentru a se recupera după un consum de alcool moderat, spun aceştia.  

”Colegiul Regal al Medicilor sfătuieşte ca să nu fie depăşită limita de 21 de unităţi de alcool pe săptămână pentru bărbaţi şi 14 unităţi pentru femei. De asemenea, trebuie 2-3 zile de pauză de consum de băuturi alcoolice pe săptămână, pentru a-i permite ficatului să se recupereze chiar şi după cea mai mică cantitate de alcool băută. Alături de cantitate, limita de siguranţă în cazul consumului de alcool trebuie să ia în calcul şi frecvenţa. Este un risc crescut de boli ale ficatului pentru cei care beau zilnic sau aproape zilnic în comparaţie cu cei care beau periodic sau intermitent, precizează Colegiul Regal al Medicilor”, se arată pe ”patient.info”, unul dintre site-urile autorizate de sănătate publică din Marea Britanie. 

Totodată specialiştii britanici precizează că după un exces de băuturi alcoolice, eventual după o petrecere sau un eveniment unde consumul a fost ridicat, este obligatoriu o pauză de minim 48 de ore, pentru refacerea organismului. În acest interval nu este recomandată consumarea nici măcar a unei cantităţi infime de alcool.

Cât alcool are voie un om să bea

Cantitatea de alcool pe care un om poate să o bea variază de la un individ la altul, spun medicii români. ”Este variabilă această cantitate, în funcţie de persoană, de istoricul medical şi de predispoziţiile acesteia. Sunt oameni care nu pot să bea defel. În principal cardiacii, hipertensivii, cu afecţiuni hepatice grave. Omul ajunge să se cunoasă pe sine şi trebuie să realizeze care este acestă limită sau dacă poate să consume alcool. În orice caz la vin putem spun că 40 de mililitri este doza de siguranţă”, spune Petrică Rădăuceanu. 

Deşi cantitatea de alcool recomandată sau mai bine spus acceptată de medici variază în funcţie de datele personale ale fiecărui individ, la nivel mondial sunt o serie de standarde. De exemplu, conform specialiştilor britanici şi a site-ului de specialitate şi informare ”drinkaware.co.uk”, bărbaţii nu ar trebuie să depăşească limita de 3-4 unităţi pe zi, adică echivalentul unei halbe şi jumătate de bere, iar femeile 2-3 unităţi pe zi, adică maxim o halbă de bere. Specialiştii americani sănătate publică, în special cei de la ”Harvard School of Public Health”, precizează la rândul lor limita de siguranţă în privinţa consumul de alcool acceptată peste ocean. 

”Ultimul consens în ceea ce priveşte punctul limită al consumului normal de alcool arată că nu trebuie să se depăşească mai mult de una sau două unităţi de băutură pe zi pentru un bărbat şi nu mai mult de o unitate de băutură pentru o femeie. Acest sistem este folosit şi de Departamentul Statelor Unite pentru Agricultură şi Ghiduri ale Dietei pentru americani şi este la rândul său acceptat pe scară largă în Statele Unite”, se arată pe pagina electronică a organizaţiei. Mai precis, americanii arată că o unitate de alcool pe zi este reprezentată de 348 de mililitri de bere sau 145 de mililitri de vin sau 50 de mililitri de tărie. 

Cu alte cuvinte, un bărbat consumă alcool în limita normală dacă nu depăşeşte frecvent (nu zilnic) doza de 696 de mililitri de bere sau 190 de mililitri de vin sau 100 de mililitri de tărie. Tot ce depăşeşte aceste cantităţi şi frecvenţa menţionată mai sus poate fi considerat abuz şi poate duce la îmbolnăvirea organismului.

Beneficiile consumului de alcool şi substanţa cu două tăişuri

Deşi alcoolul este vinovat de moartea şi de îmbolnăvirea  milioane de oameni, specialiştii spun că există şi beneficii în consumul moderat de alcool, în limitele prezentate mai sus. Culmea, alcoolul consumat în cantităţi moderate, poate îmbunătăţi dispoziţia, uşura digestia şi chiar preveni boli cardiovasculare, diabetul de tip doi şi apariţia pietrilor la vezica biliară. În ”Nurses Health Study şi ”Health Professionals Follow-up Study”, dar şi în alte tipuri de studii, pietrele la vezica biliară şi diabetul de tip 2 apar mai greu sau nu apar la consumatorii moderaţi de alcool decât la cei care nu beau de loc. 

Cantităţile moderate de alcool ridică nivele cu densitate mare ale lipoproteinei (sau a colesterolului ”bun”), iar acest lucru este asociat cu o protecţie sporită împotriva bolile de inimă. Totodată consumul moderat de alcool a fost asociat cu schimbări benefice de la o mai mare sensibilitate la insulină până la îmbunătăţiri ale factorilor ce influenţează ţesuturile sistemului circulator. Aceste schimbări pot duce la prevenirea formaţiunilor ce blochează arterele la inimă, gât şi creier, cauza principală în cazurile obişnuite de atac cerebral vascular”, precizează Harvard School of Public Health. 

Totodată specialiştii americani spun că au constatat că cei care consumă alcool moderat sunt mai puţin predispuşi la boli cardiovasculare decât cei care fac abuz de alcool sau cei care nu consumă deloc alcool. Totodată, pentru aceştia, consumul moderat de alcool are beneficii şi de ordin psihologic, digestiv sau social. 2Beneficiile psihologice şi sociale ale alcoolului nu pot fi ignorate. Un pahar înainte de masă poate îmbunătăţi digestia sau poate oferi un moment de relaxare după o zi stresantă. Cinstitul ocazional cu prietenii poate îmbunătăţii socializarea. Aceste efecte psihice şi fizice contribuie la sănătate şi bunăstare”, precizează aceeaşi asociaţie.  

Ingredientul minune din alcool care poate deveni un adjuvant dar şi un adevărat coşmar dacă sunt depăşite limitele admise este o simplă moleculă numită etanol care poate afecta corpul într-o multitudine de moduri. Influenţează direct stomacul, vezica urinară, ficatul, inima, nivelul insulinei, nivelul lipidelor şi creierul. În cazul exceselor alterează coordonarea şi concentrarea.

Abuzul de alcool, un adevărat dezastru

Implicaţiile negative ale consumului abuziv de alcool sunt bine cunoscute. Abuzul duce la inflamarea ficatului, creşterea excesivă a presiunii sângelui şi deteriorarea muşchiului inimii. Consumul excesiv de alcool favorizează apariţia cancerului de la nivelul bucal până la rect. Totodată abuzul de alcool duce la agravarea sau apariţia tulburărilor psihice, tulburărilor comportamentale, comportamentului deviant şi la destrămarea mediului familial sau social. 

Este un viciu care se poate dovedi devastator din punct de vedere psihic, fizic şi social. ”Consumul excesiv de alcool duce la apariţia bolilor cardio-vasculare, le favorizează. Apoi afectează ficatul ducând la ciroză hepatică. Favorizează apariţia cancerului. Efectele abuzului de băuturi alcoolice, mai ales pe termen lung, sunt devastatoare”, spune medicul Petrică Rădăuceanu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum îţi poţi feri copilul de capcana consumului de băuturi alcoolice: „Un adolescent înţeles, măcar de unul dintre părinţi, nu evadează în alcool”

Ţările în care se consumă cel mai mult alcool: europenii, campionii trasului la măsea

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite