Caşcavalul românesc care se pregăteşte să cucerească Europa: este singurul „turnat“ în ceară şi 100% natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascavalul de Săveni este un produs autentic din zona Botoşaniului FOTO Cosmin Zamfirache
Cascavalul de Săveni este un produs autentic din zona Botoşaniului FOTO Cosmin Zamfirache

Cascavalul de Săveni este un nou brand românesc ce urmează să fie atestat ca produs tradiţional. Mai mult decât atât, caşcavalul produs în judeţul Botoşani urmează să fie recunoscut pe piaţa europeană. Francezii sunt în special interesaţi de acest tip de caşcaval turnat în ceară şi despre care producătorii spun că este 100% natural.

Judeţul Botoşani are o tradiţie de câteva sute de ani în producerea lactatelor. Specialiştii de la Direcţia Agricolă din Botoşani spun că judeţul ocupă locul 2 pe ţară ca număr de vite. Tocmai de aceea nu mai puţin de 23 de produse tradiţionale au fost înregistrate de fermierii botoşănenii la Ministerul Agriculturii, majoritatea fiind pe bază de lapte de vacă. 

Ultimul produs tradiţional propus de fermierii botoşăneni pentru atestare este un caşcaval unicat, turnat în ceară şi care se maturează constant şi devine de-a lungul timpului din ce în ce mai gustos. Este vorba de renumitul caşcaval de Săveni, un brand inventat pe vremea comuniştilor în fabricile de lapte ale Săveniului şi uitat de-a lungul timpului. A fost redescoperit şi acum îşi poate face o intrare triumfală inclusiv pe piaţa europeană de lactate ca un brand naţional de prestigiu.

Caşcavalul tradiţional turnat în ceară

Caşcavalul de Săveni este un brand exclusiv botoşănean găsit doar la 6 producători de lactate. Este 100% natural, spun producătorii, şi este făcut din laptele cumpărat şi colectat de la micii fermieri din zona Săveniului şi Vlăsineştiului. Plantele, de multe ori medicinale, păscute de vacile din aceea zonă, spun specialiştii locali, influenţează gustul laptelui şi automat al caşcavalului, având o aromă plăcută, florală. Unul dintre aceşti producători de caşcaval natural, zis de Săveni, este Constantin Aniculăiesei. Şi-a făcut o mică făbricuţă de lactate, centrată pe producerea acestui tip unicat de caşcaval, în apropierea Săveniului.

cascaval

 Caşcaval în forme FOTO Cosmin Zamfirache

Jumătate din investiţie a fost plătită cu fonduri neramburasabile, folosind bani europeni. Procedeul de fabricare a caşcavalului este tradiţional ca şi ingredientele folosite. ”Este lucrat manual în coşuri de nuiele, pe blat de lemn şi maturat pe scândură de brad. Este 100% natural şi reuşim să folosim metodele tradiţionale, dar şi să respectăm strict normele europene de calitate”, spune Aniculăiesei. Producătorul botoşănean adaugă că acest caşcaval de Săveni este apoi scufundat în ceară specială adusă din Olanda. Este un procedeu unicat având în vedere că ceara serveşte drept ambalaj. Învelit în ceară, caşcavalul continuă să se matureze chiar şi după ce a fost cumpărat din galantare, devenind tot mai gustos. 

Reţetă ”furată” din ”Epoca de Aur”

Caşcavalul de Săveni a fost practic reiventat în secolul XXI, pe baza unor reţete unicat din perioada comunistă. Mai precis, caşcavalul de Săveni devenise renumit în toată ţara în anii 70-80, fiind produs în fabricile de lactate din micul oraş botoşănean în anii comunismului. Specialiştii spun că laptele specific zonei Săveniului dar şi reţeta secretă sunt cheia realizării acestui tip de caşcaval. Vechile reţete au fost ”furate” de tehnicienii şi angajaţii fabricii de lactate din ”Epoca de Aur” şi apoi transmise producătorilor de lacatate din anii capitalismului. Reţeta a fost apoi îmbunătăţită cu tehnici tradiţionale, vechi de sute de ani din partea locului, rezultând caşcavalul de Săveni de astăzi.

Francezii, interesaţi de caşcavalul de la Săveni

Producătorii de caşcaval şi produse lactate s-au grupat într-o asociaţie şi încearcă să omologheze caşcavalul de Săveni ca brand românesc, dar care să fie desfăcut şi recunoscut la nivelul întregii Europe. ”Ideea atestării ca produs tradiţional a caşcavalului de Săveni a venit în urma unei întâlniri cu producătorii la Direcţia Agricolă. Şi ne-am gândit că ar fi bine ca producătorii să beneficieze şi de protecţie europeană pe acest produs”, spune Daniel Rudişteanu, preşedintele asociaţiei. Producătorii deja au întocmit caietul de sarcini şi au depus toată documentaţia pentru omologare ca produs tradiţional la Ministerul Agriculturii. A fost depusă documentaţia şi pentru atestarea denumiri de origine protejată a caşcavalului de Săveni(DOP), ceea ce ar însemna recunoaşterea brand-ului în toată Uniunea Europeană.

aniculaiesei

 Constantin Aniculăiesei FOTO Cosmin Zamfirache

”Vom avea acest caşcaval de Săveni cu protecţie europeană, cu denumire de origine protejată. Deocamdată este în atestare. Practic prin această denumire de origine protejată semnifică denumirea unor produse cu caracteristici datorată exclusiv arealului geografic în care sunt produse dar şi priceperii meşterilor locali care deţin reţete unicat. Produsul trebuie să fie procesat într-o zonă geografică bine delimitată, prin metode tradiţionale recunoscute. Dacă caşcavalul de Săveni primeşte această certificare de denumire de origine protejată, nimeni din Uniunea Europeană nu mai poate produce acest caşcaval“, spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

sortimente

Sortimente caşcaval FOTO Cosmin Zamfirache

Specialiştii de la Direcţia Agricolă spun că acest caşcaval cu reţetă tradiţională nu poate fi produs la nivel industrial, ci in cantităţi mici sau medii. De gustul specific al caşcavalului de Săveni s-au arătat interesaţi şi francezii, care şi-ar dori să-l vadă pe piaţa europeană de lactate. Pentru primirea DOP, producătorii botoşăneni au primit ajutor pentru caietul de sarcini şi de la Şcoala superioară de agricultură din Angers. Cel mai probabil la începutul lui 2016, caşcavalul din Săveni va primi toate atestările.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum se face deliciosul preparat ardelenesc „Taci şi înghite“, reţeta simplă şi gustoasă, cu slăninuţă şi cârnaţi afumaţi

Concluzia prefectului de Vrancea în cazul caşcavalului mucegăit de la şcoala Răcoasa: „Produsul a stat în ghiozdanul elevului în condiţii improprii“

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite