Botoşani: PORTRET/ Antonia Olaru, profesoara medaliată în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolventă a Facultăţii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza“, este singura româncă distinsă cu o diplomă de onoare de către Primăria Konstanz. 

Fiica unui cunoscut eminescolog din Botoşani, Antonia Olaru, s-a îndrăgostit de limba germană de pe băncile Colegiului Naţional „A. T. Laurian“ din Botoşani.

Îndrumători i-au fost profesorii Claudia Hamburda şi Beatrice Finkel, care au descoperit potenţialul tinerei şi  au sfătuit-o să urmeze cursurile  Facultăţii de Filologie, Specializarea Germană-Spaniolă, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

În timpul facultăţii a obţinut bursa DAAD de specializare în Germania în domeniul limbii germane ca limbă străină şi apoi certificatul acordat de către Universitatea Braunschweig.

De asemenea, Antonia Olaru a fost bursieră în Konstanz, Germania, în cadrul parteneriatului dintre universităţile din Iaşi şi cea din Konstanz, oraş aflat la graniţa dintre Germania, Elveţia şi Austria. După terminarea facultăţii, Antonia a plecat în Germania pentru a preda cursuri de limbă germană străinilor şi minorităţilor.

Un CV impresionant

La 24 de ani a devenit lector de germană ca limbă a doua la Universitatea Populară Konstanz, iar doi ani mai târziu a început să pregătească doctoranzi şi profesori străini.
Preşedinte al Societăţii Germano-Române Bodensee cu sediul în Konstanz din 2004, Antonia s-a implicat activ în promovarea şi sprijinirea culturii româneşti în Germania, fiind premiată anul acesta pentru merite deosebite în consolidarea relaţiilor interculturale şi integrării europene unor cetăţeni de origine germană cât şi străină.

Antonia Olaru are dublă cetăţenie, germană şi română, şi este lector de limba germană pentru studenţii internaţionali de la Universitatea din Konstanz, dar şi traducător autorizat de germană şi română pentru landul Baden-Württemberg.

„Suntem o familie internaţională“

În acelaşi timp, este doctorandă a departamentului de germanistică al Universităţii Konstanz, director adjunct al instituţiei Welcome Center a Universităţii şi referent pentru cercetătorii internaţionali şi coordonatorul cursurilor de limbă germană pentru doctoranzi şi profesori internaţionali. „Ajutăm specialişti din toată ţările, oameni foarte buni în domeniile lor, să se integreze în societatea germană de la învăţarea corectă a limbii până la obţinerea documentelor. În paralel, am cursuri la Universitate pentru studenţii străini“, a precizat Antonia Olaru.

Acum, viaţa tinerei de 32 de ani gravitează în jurul celor două fetiţe ale sale:  Clara-Sophie, care are cinci ani, şi Alessia-Lucie, care nu a împlinit încă un anişor şi cu care vorbeşte în limba română.

Antonia recunoaşte că nu este uşor drumul ales, iar dorul de casă este puternic mai ales de Sărbători. Cu toate acestea, nu îşi doreşte să revină în ţară prea curând.

„Noi suntem o familie internaţională, însă foarte bine integrată. Acesta este visul nemţilor vizavi de străini. Eu vin din România, soţul a copilărit în Statele Unite ale Americii, tatăl său este de origine braziliană, mama de origine franco-libaneză, iar el este cetăţean german şi lucrează în Elveţia. Copiii noştri sunt cetăţeni germani care cunosc deja trei limbi“, a mai spus tânăra.

Profil
Născută:
27 ianuarie 1978, Suceava.
Studii: A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Germană şi Spaniolă a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie: Este căsătorită, are două fiice.

Întrebări şi răspunsuri
Te-ai gândit să revii în România?
Profesional mă simt împlinită în Germania şi nu aş reveni deocamdată în ţară. Îmi lipseşte însă România pentru că mă simt dezrădăcinată. Îmi lipsesc părinţii, rudele, prietenii, mai ales de Sărbători.
 
E greu ca român să te integrezi în Germania?
Dacă eşti bine pregătit, muncitor, corect şi disciplinat, te poţi integra uşor în societatea germană.

Ce-i place
„Îmi place să gătesc mâncare internaţională, să cânt la pian şi, cel mai mult, să petrec timpul liber cu familia“, a spus ea.

Ce nu-i place
Bârfa, oamenii leneşi şi nedreptatea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite