Botoşani: Mihai Dreţcanu - Educă elevii prin sport (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A debutat la Clubul Sportiv Şcolar ca antrenor de baseball, iar în prezent se ocupă de pregătirea celor care vor să practice artele marţiale.

Mihai Dreţcanu şi-a început cariera de dascăl în 1989, iar în 1994 a devenit şi antrenor la catedra de baseball a Clubului Sportiv Şcolar. „Am practicat toate sporturile individuale posibile. Am trecut prin lupte, box, judo, karate şi culturism. Din 1987 m-am apucat de karate serios şi n-am mai abandonat această ramură sportivă“, îşi aminteşte Mihai Dreţcanu.

Cu baseball-ul prin Europa
Din 1994, el a început să antreneze copiii înscrişi la  baseball, deşi nu a practicat niciodată acest sport. „Eram la şcoala nr. 14 şi aveam un coleg care selecta elevi de la mine. Prima generaţie a fost de la şcoala mea. Este un sport frumos, dar trebuie să pătrunzi tainele lui“, a precizat antrenorul, care a urmat cursuri de baseball. Din 2002 până în 2008, echipa de baseball antrenată de Mihai Dreţcanu a prins toate campionatele europene, având evoluţii apreciate de organizatori, mai ales că în Botoşani nu există un teren special de antrenament.

„În 2008 am înfiinţat catedra de karate la Clubul Sportiv Şcolar în colaborare cu clubul meu privat. Rezultate sunt, mulţumesc lui Dumnezeu. Nu pot să scoţi campioni pe bandă rulantă. În primul rând, karate-ul este o artă şi nu trebuie să îl luăm exclusiv ca un sport“, a precizat antrenorul. În Botoşani sunt deja şase cluburi de karate, însă Mihai Dreţcanu nu se teme de concurenţă. „Botoşaniul este o pepinieră de karatişti. Sunt şase cluburi, toate din şcoala antrenorului Poleac. Toţi suntem rodul muncii lui, suntem elevii lui. După ce ai crescut, îţi iei zborul şi îţi faci propria şcoală“, a declarat sensei Mihai Dreţcanu.

Ca antrenor, el spune că este mult mai importantă educaţia copiilor decât pregătirea lor sportivă, deşi ambele merg mână în mână în acesta ramură sportivă. „Este importantă competiţia, dar este important şi modul de viaţă. Trebuie să creezi o disciplină, o cale a ta de a te forma. Toţi îmi cer rezultate, dar sunt stiluri de artă marţiale în care nu există participarea la competiţii“, a precizat Mihai Dreţcanu.

Antrenorul îşi selectează  elevii şi nu acceptă să lucrezi cu tinerii care au carenţe în educaţie. „Cei şapte ani de acasă sunt cei mai importanţi. Se vede diferenţa dintre copii. Elevii mei trebuie să fie organizaţi, disciplinaţi, să aibă respect faţă de adversar. Dacă un copil vine fără cei şapte ani de acasă, degeaba încerc eu să îl modelez“, a conchis Mihai Dreţcanu.

Profil
Născut. 26 ianuarie 1968, Botoşani.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi putea să vă despărţiţi de sport?
Nu. Niciodată nu am să mă despart de sport. Am avut oferte să plec în alte domenii, oferte foarte tentante, dar nu am dat curs lor.
Se poate practica karate-ul şi la bătrâneţe?
Bineînţeles. La bătrâneţe nu mai poţi să alergi sau să ţii piept unui adversar, dar un exerciţiu care să te tonifice este foarte bun.
Este un dezavantaj pentru sportivii dumneavoastră că au de făcut deplasări mai lungi decât ceilalţi din ţară?
Nu văd să fie un dezavantaj acest lucru. Mai importantă pentru mine e sănătatea decât competiţia. La noi este mai puţină poluare. Dacă spotivii sunt sănătoşi, vor avea şi rezultate.

Ce-i place
Sportul este singura mea preferinţă, când vine vorba de timpul liber. Îmi place să stau la calculator, să folosesc telefonul mobil, dar sunt lucruri care nu sunt indispensabile. Ele sunt necesare, dar nu la modul că nu pot trăi fără ele.

Ce nu-i place
Nu-mi plac minciuna şi transmiterea unor lucruri ireale. Lăsăm deoparte minciuna necesară, dar sunt anumite momente când nu este necesară minciuna.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite