Botosani: Horaţiu Viziteu: maestru al acordeonului şi al artelor marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 17 ani şi s-a făcut remarcat prin muzică. Cântă la două instrumente, iar atunci când nu este ocupat cu notele, desluşeşte tainele artelor marţiale. 

Horaţiu se delectează prin muzică şi arte marţiale. Este membru al Orchestrei „Mugurelul“ Dorohoi, formaţie cu care a adunat de-a lungul anilor zeci de premii. „Datorită muzicii am reuşit să mă remarc atât în ţară, cât şi în străinătate. Muzica, împreună cu alte câteva mici bucurii ale vieţii, mă definesc. Aş putea spune chiar că este «o alinare a sufletului». Pe plan muzical, în viitor, mă văd mai aproape de sufletul oamenilor“, susţine Horaţiu.


Reprezintă Botoşaniul peste graniţă


Prima lui dragoste a fost pianul. La vârsta de nouă ani, dorohoianul a început să studieze acest instrument, iar doi ani mai târziu cânta şi la acordeon. „Este un exemplu de disciplină şi devotament faţă de orchestră care a devenit o a doua familie pentru mine. Am început studiul la pian şi îmi doream foarte mult să intru în «Mugurelul», drept pentru care am început să fac şi cursuri la acordeon“, a povestit tânărul. Astfel, de opt ani, adolescentul îmbrăţişează zi de zi muzica. Împreună cu orchestra a purtat numele Botoşaniului în lume şi  a obţinut numeroase premii în competiţii.


Membru al „familiei Mugurelul“


Numai anul acesta, împreună cu ceilalţi membri de la Orchestra „Mugurelul“, s-a clasat pe prima poziţie la Festivalul Naţional „Căluşul românesc“, desfăşurat la Slatina şi a luat trofeul la Festivalul Internaţional „Speranţa“ de la Soroca, din Republica Moldova. „Imaginaţi-vă bucuria ce vă pătrunde în suflet în momentul în care acea muzica provine din mişcarea propriilor degete pe clapele acordeonului sau ale pianului, fapt ce a devenit realizabil imediat după ce l-am cunoscut pe profesorul Marcel Dupu. Această bucurie a crescut imediat ce am interacţionat cu publicul, prin intermediul familiei «Mugurelul», al cărei membru sunt de ceva vreme“, a mai spus dorohoianul.


Artele marţiale, calea spre autocunoaştere


În afară de muzică, Horaţiu mai este pasionat şi de arte marţiale. Săptămânal tânărul ia cursuri la clubul Shotokan „Bushido“ Botoşani.  Acest sport îl practică de când avea şapte ani şi este convins că i-a fost de un real folos. „Artele marţiale îmi destind viaţa de zi cu zi. După aproape zece ani, acestea au devenit un mod de viaţă, fapt posibil datorită instructorului Cătălin Pamfil. Acest sport mi-a adus la cunoştinţă beneficiile unui corp sănătos şi am învăţat cum să-l dobândesc“, a mai spus Horaţiu.

întrebări şi răspunsuri


Ce reprezintă publicul pentru tine?
Publicul este cel care te apreciază şi cel care te motivează. Pe mine mă face să-mi doresc să dau tot ce e mai bun atunci când păşesc pe scenă.
Care sunt artiştii tăi preferaţi?
La acordeon, cu siguranţă, putem vorbi despre Oleg Antoci, membru al Orchestrei „Lăutarii“ din Chişinău, Mă impresionează frumuseţea cu care mânuieşte instrumentul.

ce-i place
Îi place bucătăria italiană pentru că preferă să mănânce sănătos, spune artistul. Iubeşte dansul şi lectura, în special cărţile cu tematică psihologică deoarece întotdeauna a avut ceva de învăţat din acestea. Înotul este o altă pasiune a tânărului.

ce nu-i place
„Nu-mi place că mulţi oameni aleg să investească în maşini, case, lucrurile materiale în general, în loc să investească mai întâi în cel mai mare activ al lor, mintea“, a spus Horaţiu, care a adăugat că s-ar întrista teribil dacă ar fi nevoit să renunţe la pasiunile lui.

profil
născut. 16 august 1993, Dorohoi.
studii. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Grigore Ghica“ Dorohoi.
familie. Are o soră  mai mică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite