FOTO Cratere uriaşe apar în tot Botoşaniul. Catacombele oraşului, vechi de sute de ani, înghit trotuare şi parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în ultimii doi ani, autorităţile au mai astupat două cratere uriaşe apărute în asfalt, astăzi, un trotuar din municipiul Botoşani a fost înghiţit de pământ. În groapa de peste patru metri se văd bolţile catacombelor ce străbat tot oraşul. Autorităţile nu au încă soluţii pentru a opri surprarea parcărilor şi a trotuarelor.

Anul trecut două cratere uriaşe au înspăimântat locuitorii Botoşaniului. În câteva minute pământul s-a crăpat şi a înghiţit asfalt, borduri şi semne de circulaţie. Un crater apăruse în cartierul Griviţa, iar celălat în zona Centrului Vechi. În adâncurile pământului se vedeau beciurile sinistre vechi de peste 400 de ani. 

Şefii de la Primărie au dat ordin să fie astupate, dar nimeni nu s-a întrebat ce se află acolo în adâncuri şi de ce se prăbuşeşte Botoşaniul în străfunduri. A trecut aproape un an de la apariţia gropilor uriaşe, iar toată lumea a crezut probabil că lucrurile s-au rezolvat de la sine. 

Astăzi însă, pământul s-a crăpat din nou. La intersecţia străzilor Kogălniceau cu Primăverii, o porţiune de trotuar şi carosabil au fost înghiţite de pământ în câteva secunde. 

Un hău de peste patru metri scoate la iveală din nou tunelurile din piatră şi cărămidă ale celor care au locuit în Botoşani în urmă cu 400 de ani. ”Sunt peste tot ăstea. Numai eu am fost de trei ori să astup. Dumnezeu ştie unde duc şi cât sunt de adânci. Ştiu că la topirea zăpezii şi când plouă mult, afaltul se înmoaie şi îi gol de câţiva metri dedesubt şi se prăbuşeşte. Parcă te i-a cu fiori aşa”, povesteşte unul dintre muncitorii chemaţi de şefii de la Primărie să astupe şi acest crater. 

Unul dintre locatarii de la blocurile de pe strada Primăverii spune, că nu este prima dată. Pământul s-a mai surpat de două ori în zonă, dar fără prea multă vâlvă, craterele au fost astupate. Bineînţeles dedesubt tot catacombe. ”De două ori pe aici prin spatele blocurilor s-a mai dus la vale. Nişte găuri mari în care se vedeau bolţi de cărămidă. Ferească Dumnezeu parcă sunt blestemate aşa, întunecate, pline de apă”, spune botoşăneanul. 

Muzeogafii şi arheologii din Botoşani, ştiu că ori de câte ori au fost făcute săpături arheologice, au apărut şi catacombele pe două sau trei niveluri. Dar nimeni nu a stat să le cerceteze. Şefii de la Primărie încă nu au soluţie pentru a preveni noi prăbuşiri dar susţin că şi-au trimis specialiştii pentru a găsi o soluţie. ”Vom trimite o echipă pentru a stabili din ce cauză s-a prăbuşit. Şi în Griviţa s-a întâmplat acelaşi lucru, trotuarul s-a surpat”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. 

În tot acest timp botoşănenii se roagă să nu fie prin preajmă când catacombele din adâncuri vor mai înghiţi pământul cu tot ce se află la suprafaţă.

citiţi şi:

FOTO-REPORTAJ: Brăila, oraşul subteran, o încrengătură de catacombe

Bucureşti 553. Secretele îngropate în catacombele şi tunelurile Capitalei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite