Afacere de criză: lapte de vacă la dozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodinele preferă laptele de la dozatorul din piaţă
Gospodinele preferă laptele de la dozatorul din piaţă

Claudiu Pavel vinde laptele produs la ferma familiei cu ajutorul a trei dozatoare amplasate în oraş şi are mare succes printre clienţi.

Ferma familiei Pavel din satul Mănăstireni are peste 50 de bovine, iar până în vara anului trecut, tot laptele produs era vândut către procesatorii din zonă. Fiul soţilor Pavel a urmărit însă un reportaj cu dozatoarele de lapte amplasate prin oraşele mari şi s-a decis să încerce şi el. În scurt timp şi-a dat seama că a făcut o alegere bună.

Citiţi şi: Serviciul meu: scormonirea la groapa de gunoi

„Fiecare aparat vinde cam 100 de litri zilnic. În prima lună aparatul a mers pe minus, până s-a obişnuit lumea cu el. Până la dozatoare, vindeam laptele la procesatorii din zona, la un preţ maxim de 1 leu pe litru. La aparate preţul este de 2,5 lei“, a spus încântat  Claudiu Pavel. Fermierul şi-a cumpărat primul dozator în luna august a anului trecut. Aparatul a costat 10.000 de euro şi a fost importat din Italia. Claudiu speră să poata amortiza investiţia în maximum doi ani.


Deoarece vânzările au depăşit aşteptările tânărului, familia Pavel a decis să mai achiziţioneze încă două astfel de dozatoare. „În fiecare locaţie mi-am făcut o idee asupra vânzărilor şi încerc să alimentez în aşa fel încât să am cât mai puţin retur“, a adăugat el. Pentru a nu ieşi în pierdere, la fiecare aparat trebuie să se vândă peste 70 de litri zilnic. Pe lângă amortizarea achiziţiei, acest mod de desfacere a laptelui mai presupune cheltuieli cu transportul mărfii, igienizarea aparatului, chiria spaţiului ocupat şi avizarea aparatelor în sine.
La cele trei dozatoare se vând zilnic în jur de 300 de litri de lapte, ceea ce înseamnă 750 de lei. Rezultă că într-o lună încasările depăşesc 21.000 de lei, dar jumătate din bani se duc pe cheltuielile enumerate mai sus.


„Pe timp de vară, cantitatea de lapte produsă de fermă este oricum mai mare decât pot vinde aparatele. Vara mai dăm lapte şi la procesatori, însă în perioada de iarnă laptele pe care-l producem alimentează doar aparatele şi dăm şi la viţei“,
a mai spus Claudiu Pavel. Iniţiativa tânărului fermier este pe placul botoşănenilor. „Laptele e foarte bun, iar copiii sunt cei mai bucuroşi când îi trimit după lapte. Pentru ei este o plăcere să folosească dozatorul, iar pentru noi e mai uşor aşa decât să aştept femeia cu lapte din Ipoteşti, de unde luam până acum“, ne-a declarat Veronica Corsei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite