VIDEO Protest cu ciobani şi oi transmis în direct pe Facebook chiar de către primarul contestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ciobani au protestat în faţa Primăriei Sângeorz-Băi, împotriva regulilor pe care vrea să le impună primarul Traian Ogâgău. Edilul a transmis live pe Facebook protestul pe care l-a şi autorizat.

Zeci de persoane din Sângeorz-Băi s-au adunat vineri dimineaţa în faţa primăriei oraşului-staţiune Sângeorz-Băi, pentru a protesta împotriva regulilor pe care vrea să le impună primarul Traian Ogâgău. 

Este vorba despre mai mulţi oieri, care au contracte de concesiune cu primăria Sângeorz-Băi pentru păşunile de pe munţii din zonă. Aceştia au participat la protest însoţiţi de o turmă formată din câteva zeci de oi. 

Oierii s-au hotărât să facă un protest legal şi autorizat, după ce au fost scoşi cu poliţia locală afară din primărie. Atunci, primarul Traian Ogâgău a transmis tot scandalul live pe Facebook. Acesta a precizat că oierii l-au jignit şi l-au agresat, rupându-i hainele de pe el.

Şi protestul de vineri a fost transmis live de către primarul Traian Ogâgău pe contul său de Facebook. Se pare că acesta a ieşit să discute cu oamenii, însă la scurt timp a intrat din nou în primăriei, neputând să poarte un dialog cu aceştia nici măcar cu jandarmii lângă el.

Printre regulile pe care doreşte să le impună Traian Ogâgău se numără şi clauze de reziliere a contractelor de concesiune, în cazul în care oierii nu respectă nişte reguli: să cureţe păşunile pe care le concesionează şi să păstreze curăţenia la stână.

 De asemenea, edilul doreşte ca ciobanii să se deplaseze cu oile prin oraş noapte, pentru a nu încurca traficul şi a nu murdări drumul naţional cu dejecţiile animalelor. Traian Ogâgău vrea ca păşunile să fie concesionate pe baza unei licitaţii publice, care ar urca şi redevenţa anuală plătită de ciobani la primărie, care ajunge la 200 de lei per hectar. 

Oierii s-au arătat nemulţumiţi de noile schimbări propuse şi au ieşit în stradă. Acestea sunt deocamdată la nivel declarativ, neexistând nicio hotărâre de consiliu local care să le reglementeze. 

„Le-am propus o variantă toamna ce tocmai a trecut, dar ei nu vor să înţeleagă cu vorbă bună. Ei consideră că subvenţiile pe care le primeşte Asociaţia Crescătorilor de Ovine de 800.000 de euro anual reprezintă drepturile lor. Sunt drepturile lor, dar este vorba despre munţii şi păşunile Sângeorz-Băi-ului, motiv pentru care toamna trecută am propus un contract colectiv asociaţiei pe 5 ani de zile, ca să nu-şi piardă subvenţiile pe care le primesc, însă ei au refuzat. Munţii nu sunt curăţaţi, stânile sunt vraişte şi ei încasează zeci de mii de euro fiecare de la APIA”, a precizat nemulţumit primarul. 

Traian Ogâgău, un primar controversat 

Traian Ogâgău este un fost om de afaceri, care a deţinut mai multe restaurante, în Bistriţa şi Cluj-Napoca, dar şi un post de radio. Acesta a candidat pentru PNL şi este la primul mandat la Primăria Sângeorz-Băi. 

Edilul se numără printre cei mai neconvenţionali primari din Bistriţa-Năsăud. Acesta transmite şedinţele de Consiliu Local live, postează tot ce îl nemulţumeşte pe pagina sa de Facebook şi a venit cu câteva decizii controversate. 

Primarul a interzis oierilor să traverseze oraşul ziua, pe motiv că dejecţiile animalelor murdăresc străzile şi a obligat proprietarii de căruţe să le monteze un soi de scutece cailor pentru a nu face mizerie pe străzi. De asemenea, acesta îi pozează şi filmează pe cei care nu respectă normele sale de curăţenie şi pune materialele foto-video pe Facebook. 

Vă mai recomandăm:

Părinţii care protestează venind în locul copiilor la ore. „Nu înţelegem interpretarea abuzivă a legii“

O clujeancă susţine că soţul ei, deţinut în Penitenciarul Bistriţa, ar fi fost bătut de gardieni după ce ar fi participat la un protest

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite