Tratamente cu lipitori într-un salon de spa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii acestei terapii neobişnuite sunt în special oameni în vârstă, care ştiu de la bunici despre asemenea tratamente sau chiar le-au încercat pe propria piele cu zeci de ani în urmă

Un refloxoterapeut din Bistriţa, Simion Pop a introdus de câteva săptămâni în salonul său de spa tratamentul pe bază de lipitori. Terapia, o premieră pentru Bistriţa se adresează în special afecţiunilor circulatorii, dar specialiştii spun că dă rezultate bune şi în vindecarea posttraumatică a fracturilor sau refacerea după operaţii. „Lipitorile medicinale secretă o substanţă, hirudina, pe care o injectează atunci când se hrănesc şi care are proprietăţi dovedite anticoagulante. Sunt indicate în special în tromboze, varice , decongestionarea zonelor inflamate, dar şi pentru refacere postoperatorie ", explică Simion Pop, terapeutul care a urmat un curs de specialitate, în hirudoterapie în urmă cu doi ani la Bucureşti. Nu a introdus practica decât de câteva săptămâni în salonul său de spa, însă clienţii nu lipsesc: „în general persoanele vârstnice sunt mai receptive la aceste tratamente. Este vorba îndeosebi de oameni care au văzut asemenea tratamente cu zeci de ani în urmă sau au auzit de la părinţii sau bunicii lor. Ştiu cât de bine pot face lipitorile, şi se anunţă unii pe alţii şi aşa mă găsesc. Am avut cazul unei doamne de 67 de ani cu piciorul umflat de la tromboză, ar fi avut nevoie de operaţie însă vârsa şi starea sănătăţii nu o indica, iar rezultatele terapiei cu lipitori s-au văzut după mai multe şedinţe ", explică terapeutul.

Teoretic se pot cumpăra din farmacii

  Un tratament complet durează de la 8 la 12 şedinţe făcute  la un interval de maximum două pe săptămână . La o şedinţă, pe corpul pacientului ajung mai multe lipitori medicinale, care sunt aşezate în puncte cunoscute doar de reflexoterapeut. „pacientul simte doar o uşoară înţepătură, în momentul în care lipitoarea înfige trei ace la o jumătate de milimetru în piele, apoi acestea injectează hirudina şi extrage sângele care practic stagnează în zonă", explică Pop. Lipitorile, sosite în vase ermetice tocmai din Ucraina, ajung pe pielea pacienţilor doar o singură dată, pentru că legea românească le acordă statut de instrumente de unică folosinţă : „practic după tratament le dăm drumul în natură", explică terapeutul. Teoretic, lipitorile medicinale pot fi comercializate în farmacii, însă în practică le aduc doar furnizorii de la mii de kilometri : „ştiu că se produc şi în ţară, însă cele pe care le folosesc eu sunt din Ucraina", mai spune terapeutul. Costul unei şedinţe variază după complexitatea tratamentului , dar şi buzunarul clienului : „cam între 70 şi 100 de lei este şedinţa , însă tratamentul este asociat şi cu alte proceduri gen masaj terapeutic, reflexoterapie", spune terapeutul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite