Top 10 comportamente nocive în cuplu. Cum poate afecta relaţia igiena precară sau lipsa cuvintelor de apreciere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este frumoasă, viaţa de cuplu este şi grea, iar unele tipuri de comportament pot fi nocive. Psihologii spun că pot deteriora o relaţie începând de la igiena precară şi până la lipsa cuvintelor de apreciere.

Pentru a ne aduce fericire, relaţiile de cuplu trebuie întreţinute, spun psihologii. Alături de psihologul Daniela Dragne Macarie am realizat un top al celor mai nocive comportamente, care pot deteriora relaţiile de cuplu:

- Igiena precară: multe femei stau alături de partener cu o atitudine ce împiedică orice apropiere (igienă precară, haine şifonate, părul murdar şi îmbâcsit. La rândul lor, bărbaţii aleg să uite de îngrijirea din vremea de cucerire a partenerei şi nu se bărbieresc, miros a transpiraţie sau alcool sau nu îşi curăţă dantura. 

- Lipsa cuvintelor de apreciere între parteneri, de valorizare, de iubire.

- Dispariţia respectului reciproc.

- Critica permanentă şi etichetarea, care sunt cu atât mai grave cu cât sunt făcute în public. Făcând asta îţi prezinţi nemulţumirea şi dispreţul faţă de partener.

- Lipsa comunicării reale.

- Focusarea pe neajunsuri în detrimentul evoluţiei (personale, profesionale, sociale).


- Monotonia/rutina omoară pasiunea şi atracţia.

- Lipsa romantismului şi a micilor atenţii oferite de ambii parteneri. Surprizele şi dovezile de iubire contează în cuplu.

- Neglijarea exprimării sentimentelor.

- Apariţia iluziei că celălalt ne „aparţine“, că este „proprietatea“ noastră şi că putem să acţionăm oricum şi oricând pentru că „avem dreptul“ să îl/o dominăm şi să îl/o educăm după bunul plac.

„Multe perechi renunţă atunci când ajung în aceste situaţii. Relaţiile ar putea fi salvate dacă am înţelege nevoile partenerului, necesităţile efective din acel moment. Nu e nevoie să dăm „mai mult“, e nevoie să dăruim atunci când partenerul are nevoie. În acest mod evităm epuizarea din punct de vedere afectiv. Pentru a ne păstra echilibrul în relaţie, e nevoie să învăţăm cum să oferim gesturile de iubire. Comunicarea este calea cea mai importantă prin care partenerul poate cunoaşte ce nevoi are celălalt“, explică psihologul Daniela Dragne Macarie.

Potrivit specialistului este o greşeală fundamentală dorinţa de a încerca să îl schimbi pe celălalt, crezând cu insistenţă că vei reuşi să îl modelezi în funcţie de nevoile tale. 

Vă mai recomandăm:

Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată? Care sunt resorturile psihologice din spatele acestui îndemn

Somnul şi starea psihică. De ce este bine să dormim şi să visăm măcar 7 ore în fiecare noapte

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite