Ruinele Bisericii Evanghelice din Jelna, subiect de expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Gaiu si Vasile Duda privesc frescele Bisericii din Jelna
Corneliu Gaiu si Vasile Duda privesc frescele Bisericii din Jelna

Muzeul Judeţean împreună cu un ONG vor să tragă un semnal de alarmă asupra distrugerii unui monument istoric. Expoziţia care se deschide astăzi prezintă fotografii inedite şi fragmente din fresce de pe pereţii bisericii construite în secolul al XV-lea

Ideea expoziţiei, a cărui vernisaj este programat vineri de la orele 17,00 la Muzeul Judeţean , este aceea de a atrage atenţia asupra  ruinei în care se găseşte Biserica din Jelna, un monument gotic abandonat de autorităţi.

Expoziţia se desfăşoară  sub genericul "Trebuie lăsate ruinele să moară?" şi cuprinde fotografii de detaliu dar şi făcute din avion, precum şi fresce salvate de sub tencuiala bisericii de studenţi de la Academia de Arte din Cluj. Ideea expoziţiei a aparţinut atât istoricului de artă Vasile Duda şi asociaţiei pe care o conduce, „Nosner Land", cât şi istoricului Corneliu Gaiu de la Muzeul Judeţean. „Am lucrat pe cont propriu fiecare dintre noi până când am realizat că ne ocupăm de acelaşi obiectiv şi am reunit proiectele ", a explicat Vasile Duda.

„Cu colaborarea secţiei de Restaurare Conservare din cadrul Academiei de Artă şi Design din Cluj-Napoca, s-a reuşit salvarea unor martori din frescele care acopereau pereţii bisericii, şi care intră în acest fel în patrimoniul muzeului. Cinci dintre casetoanele salvate  rămân la muzeu ", spun organizatorii. Ei speră ca expoziţia să fie doar începutul unui proiect care să includă într-o primă fază un proiect tehnic de restaurarea a ruinei. Proiectul va fi întocmit de specialişti care vor lucra voluntar, explică Vasile Duda, iar pentru restaurarea propriu zisă organizatorii expoziţiei mizează pe sensibilizarea autorităţilor şi pe un eventual proiect de finanţare.

Biserica Evanghelică din Jelna, comuna Budacu de Jos a fost construită în mai multe etape în stilul gotic târziu. Nava a fost terminată în 1482, iar turnul de apărare, în jurul anului 1560, pentru a fi în 1770 în stil baroc, moment în care pictura din interior a fost acoperită şi a rămas sub tencuială. După plecarea saşilor în anii 50 biserica s-a degradat treptat. La începutul anilor 90 Biserica din Jelna a fost luată în evidenţe de Direcţia Monumentelor Istorice şi i s-a pus un acoperiş provizoriu, însă lucrările de restaurare nu au demarat niciodată.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite