Reţelele sociale ne fac mai antisociali sau mai deschişi? Ce spun psihologii: „Unele persoane cad în capcana virtuală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO.boginmunnsusinesslaw.com
FOTO.boginmunnsusinesslaw.com

Reţelele sociale reprezintă un bun instrument să păstrăm legătura cu persoanele care se află la sute sau chiar mii de kilometri de noi. De asemenea, reţelele sociale ne pot face să ne izolăm de lumea reală şi să trăim exclusiv în cea virtuală.

Faptul că oamenii par să se exprime mai uşor în scris decât oral a făcut ca reţelele sociale să prindă teren foarte repede. De asemenea posibilitatea ca să discuţi cu persoanele apropiate ţie care se află la sute şi chiar mii de kilometri distranţă a ajutat la dezvoltarea acestor instrumente care s-au dovedit a fi utile în mai multe domenii de activitate.

Gadgeturile care s-au dezvoltat şi ele permanent, au făcut posibilă comunicarea pe reţelele chiar şi cu ajutorul tabletelor sau a telefoanelor mobile.

„Lumea evoluează permanent, tehnologia evoluează într-un ritm rapid. Timpul pare să se „contracte” şi, în această viteză nebună, omul nu mai are timp să comunice faţă în faţă cu ceilalţi. Nevoia de interacţiune online a creat reţelele de socializare. Rolul lor a fost bine stabilit, înlesnind calea de interacţiune la distanţe mari. Însă, alegerea este a fiecăruia ce face cu această înlesnire şi cât o foloseşte. Vorba din bătrâni spune: un cuţin poate omorî un om sau poate tăia pâine, fiecare alege pentru ce îl foloseşte”, explică psihologul Daniela Dragne Macarie.

Unele persoane cad în capcana virtuală

Potrivit specialistului, omul alege cum foloseşte reţelele sociale: pentru a ţine legătura cu cei dragi care sunt departe sau pentru a se izola de lumea reală. Există şi situaţii extreme, în care unii aleg lumea virtuală şi încheie comunicarea din viaţa reală.

„Unele persoane aleg să rămână în viaţa reală, trăind în continuare experienţa vieţii, altele aleg să se retragă în viaţa virtuală. Cele care aleg virtualul, închid comunicarea cu viaţa reală. Din păcate, unele persoane cad în capcana virtuală, urmările fiind, de cele mai multe ori, tragice. În concluzie, tu hotărăşti ce faci cu instrumentul virtual de care dispui! Îl poţi folosi într-un mod echilibrat, rămânând conectat cu viaţa reală sau poţi să te izolezi de oameni, fiind conectat cu un aparat. Beneficiul şi pericolul există în egală măsură, depinde unde alegi să te situezi”, precizează Daniela Dragne Macarie.

Studiile recente nu reuşesc să răspundă la intrebarea: ce efect au reţelele de socializare asupra stării noastre de spirit şi în ce măsură ne influenţează. Dacă unii cercetători susţin că reţelele de socializare ne fac mai trişti, din cauza conţinutului ce descrie o versiune idealizată a altor persoane şi face ca realitatea să fie mai dureroasă, alţi cercetători spun că nu se poate da vina pe Facebook de exemplu pentru aceste stări.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite