Psiholog: „Cu îngrijorare, întâlnesc tot mai mulţi adolescenţi care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi tineri par să sufere de tulburări obsesiv-compulsive FOTO - Shutterstock
Tot mai mulţi tineri par să sufere de tulburări obsesiv-compulsive FOTO - Shutterstock

Potrivit psihoterapeutului Daniela Dragne Macarie, pragul îi este trecut de tot mai mulţi tineri şi adolescenţi care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Tulburarea, destul de comună în zone precum Statele Unite ale Americii, se caracterizează prin gânduri intruzive, care produc disconfort şi sunt greu de controlat, însoţite de comportamente repetitive.

„Cu îngrijorare, întâlnesc tot mai mulţi tineri (adolescenţi) care suferă de tulburare obsersiv-compulsivă, tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri intruzive care produc disconfort şi sunt greu de controlat (obsesii) însoţit de comportamente repetitive (compulsii) care au scopul de a reduce anxietatea produsă de aceste gânduri”, precizează psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Potrivit acesteia, componenta obsesivă este formată din atitudini de control, de meticulozitate, cu tendinţa maniacă de a aranja, de a verifica, de a organiza birocratic sau meticulos viaţa, fără pic de fantezie. 

Aceasta dă naştere unor comportamente rigide (compulsii), repetitive, care consumă multă energie. Cel mai adesea este însoţită de o nelinişte latentă faţă de imprevizibil şi faţă de orice formă de „întâmplare”, nelinişte care nu-i permite să se bucure de prezent şi să se abandoneze de frumuseţile momentului, prin mecanisme de apărare, bazate pe apelul la raţiune şi intelect. Persoanele care suferă de aceste tulburări uită să trăiască prezentul. 

„Forma patologică a acestei componente apare atunci când spiritual este invadat de îndoieli, de constrângeri, de temeri iraţionale, care duc la izolare, retragerea în sine şi provoacă uneori angoase paralizante. Cea mai mare parte a energiei este activate sau canalizată pentru a împiedica declanşarea angoaselor sau conflictelor interne. Psihoterapia pentru tulburarea de personalitate obsesiv compulsivă se focalizează foarte mult pe problemele de viaţă ale persoanei. Terapia urmăreşte flexibilizarea modului în care persoana priveşte lumea şi felul în care interacţionează cu aceasta, iar procesul terapeutic este de lungă durată, completează specialistul. 

Cele mai frecvente obsesii sunt gândurile repetate în legătură cu contaminarea (contaminarea cu bacterii printr-o banală strângere de mâini sau atingerea unei clanţe) sau necesitatea de a pune lucrurile într-o anumită ordine.

Vă mai recomandăm:

Subjugarea, „păcatul“ părinţilor care afectează viitorul adult. Cum se transformă copiii care au fost dominaţi de părinţi

Psiholog, despre preocupările zilnice ale oamenilor: „Când mai facem curăţenie generală şi în mintea noastră?“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite