Pompierii, echipaţi cu nouă maşini noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci autospeciale cu apă şi spumă, trei ambulanţe SMURD şi o autospecială de descarcerări vor întregi parcul auto al pompierilor bistriţeni. Maşinile sunt cuprinse într-un plan interjudeţean de înnoire a echipamentelor ISU din zona Transilvaniei şi  sunt finanţate din fonduri europene şi ale Consiliului Judeţean

Ieri, la Satu-Mare,  reprezentanţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj au semnat  proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord", în valoare totală de aproape 50 de milioane de lei.  Proiectul presupune dotarea celor şase judeţe cu 64 de autospeciale pentru intervenţii. Contribuţia comună a celor şase judeţe în finanaţarea acestor investiţii este de aproape 840.000 de lei. ISU Bistriţa-Năsăud va primi, în maximum 18 luni, nouă maşini nou-nouţe care vor înlocui parţial parcul auto al pompierilor bistriţeni vechi şi de două decenii.

Maşinile noi reduc la jumătate timpul de intervenţie

Bistriţa va primi nouă maşini: cinci autospeciale  cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare şi trei maşini SMURD. În parcul auto al ISU există 16 autospeciale şi de două decenii. „Avem 16 autospeciale vechi, din anii 80. O maşină cu azot şi o scară autoutilitară de 30 de metri  sunt chiar din 1979. Maşinile sunt învechite şi fizic şi moral, dar sunt încă în stare de funcţionare. Un mare avanataj al acestor maşini vechi este capacitatea de 9.000 de litri, faţă de cele noi care au doar 5.000", explică Vasile Trifan, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa. Acesta adaugă că pompierii bistriţeni au primit maşini şi din donaţii, dar că maşinile noi sunt bine-venite. „Avem două Iveco şi un Renault, donate de elveţieni". „Aceste maşini pot scădea semnificativ timpul de reacţie la intervenţii. Scăderea poate fi  de 50 la sută, atât pe urban, cât şi pe rural", mai spune Trifan. Practic, în zona rurală timpul de acţiune al pompierilor poate fi mai scurt cu până la 12 minute, iar în zonele urbane, poate scădea până la 8 minute.

Autospecialele vechi vor fi donate

Actualele maşini pe care le folosesc pomierii la intervenţiile din tot judeţul nu vor ajunge în punctele de casare, deşi au vechimea necesară. Maşinile vor fi donate secţiilor de servicii voluntare. „Chiar dacă sunt vechi, au o stare de funcţionare bună şi pot fi folosite pentru prima intervenţie", mai explică Trifan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite