Peste 150 de concurenţi, înscrişi  la competiţiile de inaugurare a  singurei poteci tematice din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Via Maria Theresia este singura potecă tematică din ţară FOTO: Tăşuleasa Social
Via Maria Theresia este singura potecă tematică din ţară FOTO: Tăşuleasa Social

La mijocul lunii august va fi inaugurat unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Munţii Călimani. Asociaţia Tăşuleasa Social, sprijinită de Raiffeisen Bank a amenajat şi curăţat drumul, care va fi inaugurat cu mai multe competiţii printre care maraton, semi-maraton, mountainbike, dar vor fi organizate şi drumeţii. Până în prezent la aceste competiţii s-au înscris peste 150 de concurenţi.

150 de voluntari s-au alăturat Asociaţiei Tăşuleasa Social, care a reuşit să amenajeze mai bine de 30 de kilometri din traseul Via Maria Theresia, un drum istoric de lega Transilvania de Moldova.

Drumul va fi inaugurat în data de 16 august, prin mai multe competiţii. Este vorba despre maraton, semi-maraton, mountainbike, dar vor fi organizate şi drumeţii. Până în acest moment, la competiţii s-au înscris peste 150 de concurenţi din întreaga ţară şi nu numai.

Printre concurenţi se numără doi italieni, unul din Verona şi altul din Perugia, precum şi un român stabilit în Belgia.Cei mai mulţi dintre concurenţi, peste 100,  au ales probele de maraton sau semi-maraton.


„Via Maria Theresia” se află la o altitudine medie de 1760 de metri, având 7 căi de acces pe tot parcursul ei. Locul de start al competiţiei este fosta carieră de sulf din munţii Călimani, sosira fiind la Piatra Fântânele.

Acest drum istoric denumit şi „drumul Mariei Theresia” a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul iniţial de alimentare a frontului şi amplasarea trupelor. Ulterior, acest drum asigura legătura între două provincii istorice.

De când nu mai este folosit, drumul a fost dat uitării, puţini sunt cei care îi cunosc istoria şi ştiu unde este localizat. Drumul este practic transformat de către Asociaţia Tăşuleasa Social în cea mai lungă potecă tematică din ţară, singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va putea fi utilizată de maratonişti, dar şi de biciclişti sau chiar pentru drumeţii.

„Realizarea ei în Munţii Călimani este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea) şi să le putem proteja”, susţin pe site-ul proiectului reprezentanţii Tăşuleasa Social.



Vă mai recomandăm:

Bistriţeanul Login Gabriel şi sălăjeanul Alexandru Pop, primele impresii despre expediţia pe Vârful Lenin, al treilea cel mai înalt din spaţiul sovietic

Tibi Uşeriu, de la Tăşuleasa Social, pe podium la  unul dintre cele mai dificile maratoane din ţară, Transylvania 100k






 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite