UPDATE: Percheziţii la muzee din Bistriţa şi Cluj. Au fost confiscate 500 de obiecte şi s-a deschis un dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Complexului Muzeal din Bistriţa  FOTO: Adevărul
Clădirea Complexului Muzeal din Bistriţa  FOTO: Adevărul

Poliţiştii clujeni fac percheziţii marţi, 30 iunie, la Complexul Muzeal din Bistriţa. Un angajat, cu vechime la locul de muncă, este bănuit că ar face trafic cu obiecte de patrimoniu. Problemele ar fi pornit de la un vas din aur foarte valoros descoperit pe teritoriul judeţul în 2014.

UPDATE 19:27 Surse neoficiale susţin că marţi s-au desfăşurat 6 percheziţii, dintre care două în judeţul Cluj şi patru în Bistriţa-Năsăud. În Bistriţa-Năsăud, percheziţiile au vizat Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, precum şi trei locuinţe.

În urma percheziţiilor au fost confiscate 500 de obiecte cu valoare arheologică, fiind vorba despre monede, vase ceramice şi alte obiecte. De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru braconaj arheologic şi detectare ilicită în zone protejate.

UPDATE 15:46 În urmă cu puţin administratorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud Alexandru Gavrilaş a făcut primele declaraţii cu privire la acest subiect. Potrivit acestuia poliţiştii clujeni au verificat marţi secţia de Istorie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi au ridicat mai multe documente.

„Nu sunt persoane anume implicate, e vorba despre instituţie, de secţia de istorie. Poliţia a venit să vadă dacă am respectat toate procedurile de achiziţie. Este vorba despre un obiect din aur. Am făcut o cerere de achiziţie către Consiliul Judeţean, cererea a fost aprobată. Obiectul are o valoare mai mare decât cele obişnuite. Nu a fost un obiect ascuns”, a precizat administratorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

  Potrivit unor surse, acest vas din aur ar fi atras atenţia poliţiştilor clujeni. Acesta a fost descoperit în anul 2014, pe Dealul Dumitre, în apropiere de Bistriţa. Este vorba despre un vas din Epoca Bronzului. Cel care a descoperit vasul a donat Complexul Muzeal, dar a cerut şi răscumpărare. Potrivit legii, cei care găsesc astfel de vestigii pot să ceară expertiza respectivului obiect şi pot primi maxim 50% din valoarea sa.

Complexul Muzeal şi-ar fi arătat intenţia de a achiziţiona acest vas, motiv pentru care ar fi trimis spre evaluare obiectul la cercetătorul Mihai Rotea, din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei. Bănuielile sunt că acest vas ar fi fost supraevaluat, însă administratorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud neagă acest lucru, susţinând că instituţia avrut să-l recompenseze pe cel care a găsit obiectul la cursul oficial al aurului la BNR.

UPDATE 13.54 Percheziţii s-au făcut, în această dimineaţă, şi la Muzeul de Istorie al Transilvaniei de la Cluj-Napoca, în biroul unui cercetător ştiinţific. Potrivit directoarei muzeului clujean, Carmen Ciongradi, poliţiştii ar fi percheziţionat biroul cercetătorului Mihai Rotea, fost director adjunct al instituţiei. Acesta este specialist în arheologie preistorică, potrivit site-ului muzeului clujean. ”Ştiu că dumnealui a făcut o expertiză pentru un obiect de patrimoniu care este la muzeul din Bistriţa”, a declarat Ciongradi pentru ”Adevărul”.

Surse din anchetă spun că la Cluj s-au făcut două percheziţii, una la un muzeu (n.r. Muzeul de Istorie al Transilvaniei) şi a doua la domiciliul unei persoane.

UPDATE 13.23 Percheziţii sunt făcute de către IPJ Cluj. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a confirmat, pentru ”Adevărul”, că poliţiştii clujeni fac percheziţii la Bistriţa şi Cluj. 


Un angajat al Complexului Muzeal din Bistriţa este acuzat că ar face trafic cu obiecte de patrimoniu. La această oră au loc percheziţii. Nu se ştie încă cine este angajatul asupra căruia sunt suspiciuni că vinde obiecte de patrimoniu, ci doar că procurorii au primit un denunţ legat de acest fapt.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite