Cum arăta studentul tipic ardelean la 1848. Cele mai „vânate“ cariere pe care doreau să le urmeze tinerii avuţi ai vremii

Cum arăta studentul tipic ardelean la 1848. Cele mai „vânate“ cariere pe care doreau să le urmeze tinerii avuţi ai vremii

Studentul ardelean tipic la 1848 se pregătea să devină avocat la unul dintre puţinele centre universitare din Transilvania. Tinerii cu posibilităţi materiale visau să mai ajungă medici sau farmacişti, poate şi pentru că făceau astfel parte din categoria „honoratiores”, adică din rândul cetăţenilor cei mai respectaţi din societatea vremii.

Povestea fascinantă a lingvistei care a scris primul dicţionar de pronunţare a limbii române. Ajunsă la 90 de ani, vrea să-şi doneze întreaga avere Bisericii

Povestea fascinantă a lingvistei care a scris primul dicţionar de pronunţare a limbii române. Ajunsă la 90 de ani, vrea să-şi doneze întreaga avere Bisericii

La cei 90 de ani ai săi, Ana Tătaru a avut o viaţă de poveste: a fost căsătorită cu un bărbat care a condus Bistriţa în 1945 şi a fost curtată de fiul istoricului Nicolae Iorga. Ana Tătaru a îmbunătăţit comorile limbii române, cu primul dicţionar de pronunţare şi primul dicţionar românesc care utilizează alfabetul fonetic internaţional.

Pârtia de schi de 5,5 milioane de euro de la Bistriţa înghite 10.000 de euro lunar, indiferent dacă e deschisă sau nu

Pârtia de schi de 5,5 milioane de euro de la Bistriţa înghite 10.000 de euro lunar, indiferent dacă e deschisă sau nu

Primarul oraşului Bistriţa a prezentat în cadrul şedinţei de Consiliu Local de miercuri o listă de costuri de funcţionare ale pârtiei de schi de 5,5 milioane de euro de lângă municipiu, care a fost deschisă doar două zile iarna aceasta. Potrivit edilului, pârtia „înghite” lunar 10.000 de euro, indiferent dacă pârtia este sau nu deschisă.

FOTO Cum au fost readuse la viaţă şezătorile de altădată, de o profesoară. Tinerele vin să înveţe să-şi facă propria ie

FOTO Cum au fost readuse la viaţă şezătorile de altădată, de o profesoară. Tinerele vin să înveţe să-şi facă propria ie

Într-un sat din Bistriţa-Năsăud, în casa unui pictor se reînvie un obicei nelipsit din toate zonele ţării acum 100 de ani. Este vorba despre şezătorile, unde tinerele învăţau să croşeteze, să tricoteze şi să brodeze, dar aveau şi prilejul să socializeze, într-o perioadă în care televizorul era o necunoscută. Acest obicei a fost reluat şi îmbrăţişat mai ales de tinerele care vor să înveţe să-şi facă singure ia.

Unul dintre cele mai importante ONG-uri dedicate copiilor cu autism îşi anunţă închiderea din cauza modificărilor fiscale

Unul dintre cele mai importante ONG-uri dedicate copiilor cu autism îşi anunţă închiderea din cauza modificărilor fiscale

Modificările fiscale care se anunţă fac mult mai grea existenţa ONG-urilor, cărora le va fi mult mai greu să obţină acea donaţie de 2% din impozitul pe venit. Asociaţia „Micul Prinţ” din Bistriţa-Năsăud, unul dintre cele mai importante ONG-uri din ţară care sprijină copiii cu autism, îşi anunţă închiderea tocmai din cauza acestor modificări.

Disperare mare la PSD-ALDE. Ultimele atacuri la adresa DNA şi a dnei Koveşi n-au avut rezultatul scontat. Inclusiv datorită intervenţiei preşedintelui Iohannis şi a conferinţei de presa a dnei Koveşi. România este pe muchie de cuţit. Au adversarii independenţei justiţiei forţa s-o întoarcă  în jugul politic? Sau am trecut de punctul de inflexiune de la  care restauraţia  nu mai este posibilă?

acum 3 zile · comentarii (11)

Comisia de anchetă a ANRE a finalizat draful raportului privind activitatea acestei instituţii, urmând a fi supus dezbaterii în comisie săptămâna aceasta. La capătul a patru luni de evaluare, parlamentarii care au redactat acest document au promovat mai multe concluzii privitoare la funcţionarea pieţei de energie şi la modul în care a funcţionat ANRE.

acum 3 zile · comentarii (4)

Dorinţa de a deveni potenţialul cumpărător al producţiei de gaze Româneşti, trebuie pusă în contextul dorinţei Ungariei de a şi asigura gazele până la finalizarea South Stream (în situaţia eliminării livrării gazelor prin Ucraina) şi de a-şi pregăti dezvoltarea HUNGARHUB-ului.

acum 4 zile · comentarii (1)

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

acum 4 zile · comentarii (25)

O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

acum 4 zile · comentarii (26)

Consorţiul format din spaniolii de la Regasificadora del Noroeste, BERD şi Transgaz a depus, astăzi, în ultima zi, oferta pentru participarea în cea de-a doua rundă a procesului de privatizare a 66% din compania DESFA, operatorul elen al reţelei de gaze naturale.

acum 5 zile · comentarii (4)

Mulţi români trăiesc cu sindromul „tătucului” în vene. Aşteaptă de la un om, cum aşteptau odata de la domnitori sau de la dictatorii comunişti, să le rezolve toate problemele. Iar lor să „li se dea” cam totul. De la salarii la bunăstare, la educaţie, clasă politică de calitatea, drepturi dar fără obligaţii.  Uitând că nu asta înseamna democraţie.

acum 5 zile · comentarii (47)

Pe 5 februarie s-au împlinit 130 de ani de la naşterea lui Constantin Titel Petrescu. Eveniment consumat într-un total anonimat. Un anonimat tragic, şi nemeritat, Titel Petrescu fiind unul dintre liderii interbelici ai social democraţiei româneşti, o direcţie politică şi ideologică mult mai puternică şi mai influentă decât au prezentat-o atât cei din epocă, dar şi comuniştii, după ei.

acum 5 zile · comentarii (2)

Acesta este, sau ar trebui să fie – corolarul fundamental al unei societăţi cu o cultură civică amplă, în care cetăţenii implicaţi contribuie, prin participarea lor, la consolidarea unei societăţi democratice şi puternice. Prin urmare, acesta ar trebui să fie idealul către care trebuie să aspirăm – indiferent de agendele proprii, indiferent de modelele diferite de cultură politică din jur.

acum 5 zile · comentarii (7)

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) ia în calcul pregătirea unui proiect de lege care ar putea conduce la comasarea instituţiilor aflate în subordinea sa, iniţiativă însă care ar putea arunca în aer, printre altele, Serviciul Public de Ocupare (SPO) concomitent cu pierderea a sute de milioane de euro destinate ţării noastre din fonduri europene.

acum 6 zile · comentarii (0)

În 2015, un antrenor a fost acuzat că în timpul cantonamentelor a avut relaţii sexuale cu 7 fete cu vârste între 11 şi 14 ani. În 2017 este condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. Pe cele 7 fetiţe cine le-a protejat? Cine le-a învăţat despre propriul corp, atingeri interzise, viaţa privată, abilităţi de refuz? Cine le-a învăţat cum să se apere?

acum 6 zile · comentarii (13)

Da, cetăţeni, l-am descoperit pe dumnezeul Miliţiei Române! Gata, el e! E tătuca tuturor miliţienilor aroganţi şi parveniţi ajunşi, naiba ştie cum!, să conducă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud. De fapt, ştiu cum a ajuns tovarăşul Jurcan Claudiu Petru să se cocoaţe pe scaunul de şefuleţ de Miliţie, plătit din banii munciţi de noi şi aruncaţi aiurea în buzunarele unor funcţionăraşi ca el.

acum 1 an · comentarii (39)
Postari Recente