Obezitatea la copii: care sunt primele semne şi ce riscă micuţii care se îngraşă prea mult - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acumularea de kilograme în timp scurt ar trebui să le dea de gândit părinţilor FOTO: Shutterstock
Acumularea de kilograme în timp scurt ar trebui să le dea de gândit părinţilor FOTO: Shutterstock

O creştere anormală în greutate trebuie să dea de gândit oricărei mămici, sunt de părere nutriţioniştii, la uşa cărora bat tot mai mulţi minori în ultimii ani. Aceştia ne recomandă să îi vizităm cu încredere atunci când observăm că cel mic ia multe kilograme într-un timp scurt.

Calculul greutăţii normale a unui copil este puţin mai complicat decât în cazul adulţilor, folosindu-se percentile. Aceste percentile ne arată dacă copilul are greutatea sau înălţimea normală pentru vârsta sa. Din fericire multe site-uri specializate ne permit să facem aceste calcule chiar noi acasă.

Nutriţioniştii ne recomandă însă să fim atenţi la semnele care indică obezitatea, iar unul dintre ele este creşterea bruscă în greutate.

„Părintele trebuie învăţat să calculeze greutatea ideală. Unul dintre semnele care ar trebui să le dea de gândit părinţilor este creşterea accelerată în greutate. De exemplu dacă într-un an de zile copilul pune 10 kilograme, acolo e o problemă şi ar trebui vizitat fie medicul de familie, fie pediatrul, fie nutriţionistul”, ne explică Mădălina Indrie, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Ce riscă părinţii dacă ignoră kilogramele în plus ale copilului?

Atunci când observă că cel mic acumulează mai multe kilograme într-un timp scurt, părinţii trebuie să meargă la medic sau la nutriţionist. Riscurile sunt destul de mari dacă acest lucru nu se întâmplă, ne atrage atenţia medicul Mădălina Indrie.

Potrivit acesteia, copilul riscă să rămână obez şi la maturitate, dar şi să dezvolte patologii cardio-vasculare mult mai repede. De asemenea, riscul diabetului este mult mai mare în cazul copiilor obezi. Problema este că în cazul copiilor este şi mai greu de controlat alimentaţia, mai ales când acesta învaţă din familie obiceiuri alimentare proaste şi nesănătoase.

„Le este mai greu copiilor, pentru că trebuie să facă faţă poftelor şi se abţin mai greu”, completeză specialistul în diabet, nutriţie şi boli metabolice. Greu le este şi părinţilor să nu le facă poftele culinare copiilor.

Mădălina Indrie spune că în ultimii ani a observat o creştere a numărului de copii obezi, la toate grupele de vârstă. De obicei cei care se sesizează sunt chiar părinţii. În 99% din cazuri, cauzele care au dus la o creştere nesănătoasă în greutate sunt alimentaţia prost înţeleasă, combinată cu sedentarismul.

Vă mai recomandăm:

Topul fructelor şi legumelor care ne ajută să ne hidratăm. Când are nevoie organismul obligatoriu de apă

Brânza topită, aliment sau otravă? Ce conţine micul dejun preferat de mulţi copii din România



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite