Indivizii care au omorât o capră neagră, chiar sub ochii  turiştilor, au plătit Ministerului Mediului despăgubiri în valoare de 16.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indivizii care au omorât în 2016, sub ochii turiştilor, o capră neagră în Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost nevoiţi să plătească Ministerului Mediului despăgubiri în valoare de 16.000 de euro. Decizia a fost dată de Judecătoria Vişeul de Sus şi menţinută de Curtea de Apel Cluj.

În anul 2016, pe data de 19 iunie, în zona Lacului Iezer din Parcul Naţional Munţii Rodnei, mai mulţi indivizi omorau, chiar sub ochii turiştilor care se aflau în zonă, o capră neagră. Mai apoi, aceştia au luat trupul animalului şi s-au făcut nevăzuţi. 

Incidentul a fost surprins cu aparatul foto de câţiva turişti, iar imaginile au fost făcute publice de jurnalistul Dan Păvăloiu, pe site-ul său. 

„Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turişti stupefiaţi, ceea ce denotă că braconierii sunt obişnuiţi să-şi facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiţi de autorităţi. Turiştii, 5 fete şi 4 băieţi au fost avertizaţi de braconieri să nu cumva să facă poze, dar au reuşit pe ascuns câteva instantanee”, nota jurnalistul Dan Păvăloiu, pe site-ul său.

 Poliţia s-a sesizat şi a pornit pe urmele braconierilor, identificându-i o lună mai târziu. Percheziţiile efectuate cu această ocazie au scos în evidenţă faptul că braconajul era o îndeletnicire cunoscută şi intens practicată a suspecţilor.

„În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au identificat şi indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor 112 kg de carne de vânat, două lunete pentru arme de vânătoare, două cartuşe cu glonţ, un trofeu provenit de la un exemplar de cerb carpatin, precum şi alte bunuri. De asemenea, a fost ridicată suma de 53.000 de lei”, se arata într-un comunicat remis de poliţia maramureşeană, la scurt timp după identificarea suspecţilor. 

Închisoare cu suspendare pentru ambii braconieri

În luna septembrie a anului 2016, Ion Timiş şi Iosif Danci au fost trimişi în judecată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi braconaj. 

În luna noiembrie, Judecătoria Vişeul de Sus a venit cu sentinţa în acest caz – Ion Timiş este condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, iar Iosif Danci la un an şi jumătate, tot cu suspendare. 

Încă de atunci, Judecătoria Vişeul de Sus a stabilit despăgubirile pe care cei doi trebuie să le achite: 16.000 de euro, pentru prejudiciul cauzat statului român. Curtea de Apel Cluj a menţinut acest prejudiciu, potrivit hotărârii date miercuri, 20 septembrie.

Aceeaşi decizie arată că cei doi au achitat deja suma de 16.000 către Ministerul Mediului. Instanţa a decis ridicarea sechestrului pus pe suma de 53.388 de lei, blocată încă din toamna anului trecut  şi pe o lunetă în valoare de 1.000 de euro.

Cine sunt braconierii care au revoltat întreaga ţară

Despre Iosif Danci, zis Ioji Barani, nu se ştie mare lucru. Ioan Timiş însă, cunoscut în zonă sub porecla de „Ogaru`”, a mai fost implicat în scandaluri răsunătoare, despre care a şi scris presa naţională şi locală.

În anul 2011, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism trimiteau în judecată 16 persoane, printre care şi Ioan Timiş. Acesta a fost trimis în judecată pentru constituirea de grup infracţional organiza şi furt califica cu consecinţe deosebit de grave. 

Potrivit procurorilor, în anul 2009, gruparea furase 30 de utilaje din Belgia, Italia, Franţa, Cehia, Mare Britanie şi Olanda, cu o valoare totală de două milioane de euro. 

Presa naţională şi locală atrăgea atenţia încă de atunci despre faptul că Ioan Timiş, zis Ogaru, alături de rudele sale ar fi pus mâna pe suprafeţe importante de pădure. 

Vă mai recomandăm:

Braconierii surprinşi de turişti la vânătoare de capre negre au fost identificaţi pe baza fotografiilor devenite virale

Cine sunt Ogaru' şi Ioji Barani, interlopii care au revoltat România după ce au ucis o capră neagră în Pietrosu Rodnei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite