Hobby-ul inedit al unei profesoare de biologie. După ce termină orele, vinde în piaţă legume cultivate chiar de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 15 ani, Ligia Mureşan le predă biologie copiilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Bistriţa. În timpul liber, profesoara cultivă legume, pe care le vinde personal în piaţă.

Ligia Mureşan este profesoară de biologie la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud. De mai bine de 15 ani, bistriţeanca îi învaţă pe elevi secretele tuturor formelor de viaţă. 

În timpul liber însă, Ligia Mureşan se refugiază în grădina sa cu verdeţuri şi zarzavaturi din localitatea Floreşti de lângă oraşul Beclean, acolo unde locuieşte. Împreună cu soţul său şi cu părinţii săi, profesoara nu lasă nicio bucată de teren necultivată.

Cum localitatea Floreşti este deosebit de fertilă, motiv pentru care mare parte din populaţie trăieşte din agricultură şi legumicultură, Ligia Mureşan se trezeşte sezon de sezon cu un surplus, pe care nu îl lasă să se irosească, ci vinde verdeţurile şi legumele în Piaţa Decebal din Bistriţa.

Aceasta încarcă legumele într-o autoutilitară, le descarcă şi le aşează cu grijă pe taraba închiriată din piaţa din centrul Bistriţei. Acolo o şi întâlnim, în piaţă, la al doilea job, cum ne şi spune.

„În vacanţă vin mai des. Totul e din producţie proprie, de la Floreşti. La noi e o tradiţie cultivalea legumelor. Aşa cultivă toţi oamenii, indiferent de profesia pe care o au, majoritatea sunt oameni care muncesc şi trăiesc din agricultură. Aşa e tradiţia satului”, îşi explică profesoara prezenţa în piaţă, alături de ţăranii simpli adunaţi aici din toate colţurile judeţului.

„Trebuie să fii activ, pentru că mişcarea înseamnă viaţă”

Pentru profesoara din Floreşti, această muncă fizică nu face altceva decât să o echilibreze pe cea psihică de la catedră.

„Pentru mine e un echilibru. La catedră am o muncă psihică, iar aici e muncă fizică şi îmi echilibrez puţin şi organismul. Aşa mă menţin şi fizic. Atâta timp cât eşti sănătos e păcat să stai. Trebui să fii activ, pentru că mişcarea înseamnă viaţă”, explică profesoara, în timp ce-şi serveşte clienţii. 

Elevii săi îi cunosc „hobby-ul” de după şcoală şi îi apreciază puterea de muncă. Deşi par munci diametral opuse, munca fizică fiind asociată cu lipsa de educaţie, profesoara spune că „a munci nu-i o ruşine”.

image

„Muncim permanent în grădină, iar la piaţă venim mai rar, nu venim chiar zilnic. Ca să întreţii culturile trebuie să munceşti în permanenţă. Când sunt liberă de la şcoală muncesc şi de dimineaţă până seara, iar când nu, muncesc când vin de la şcoală. Elevii ştiu că mă ocup şi cu asta în timpul liber, îmi cunosc hobby-ul. A munci nu-i o ruşine. Eu aşa consider, e muncă cinstită”, mai spune Ligia Mureşan. 

Ştiind mai bine ca oricine secretele legumiculturii şi datorită profesiei sale, Ligia Mureşan ţine neapărat ca legumele pe care le vinde să fie naturale, neatinse de chimicale. 

„Lucrez şi în grădină, ştiu pe de rost toate secretele, sunt şi în domeniu. În zonă solul este foarte fertil şi numai cine nu vrea nu scoate producţie generoasă acolo. Folosim doar îngrăşământ natural. Sunt legume bio”, completează dascălul.

Vă mai recomandăm:

Profesorul care a reuşit miracolul de a ţine elevii la şcoală într-un liceu slab. „De obicei, astfel de clase se desfiinţează după un an“

Povestea filosofului oier din Bistriţa. Ce instalaţie revoluţionară pentru industria laptelui a inventat la pensie profesorul care a trăit o viaţă în sfera abstractului

Profesorul de biologie care conduce o comună din Bistriţa de 27 de ani: „În '89 am picat ca musca-n lapte“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite