FOTO Când preocupările de copii se transformă în hobby. Expoziţia lego de la Bistriţa a surprins cu o piesă din 1986

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekend-ul acesta, Bistriţa a găzduit cea de-a doua ediţie a expoziţiei Lego. Piesele complexe şi oraşul compus exclusiv din piese lego au atras vizitatorii ca un magnet, numărul acestora ajungând la câteva mii. Piesa de rezistenţă a fost un trenuleţ electric produs în 1986.

Milioane de piese Lego combinate cu măiestrie au surprins vizitatorii care au venit cu mic cu mare la cea de-a doua ediţie a expoziţiei. Modelele expuse aparţin membrilor Asociaţiei Brickenburg, ce are sediul în Cluj-Napoca, şi au fost realizate şi în ani de zile, asta pentru că marea majoritate sunt făcute din imaginaţie, fără niciun plan sau schiţă.

Organizatorii au recreat un oraş dar şi o bază spaţială, desprinsă parcă din Star Trek. Cea mai complexă construcţie este o pădure, fiind urmată de bazele spaţiale. Complexe când vine vorba de stabilitate şi rezistenţă sunt şi două turnuri de birouri cu heliport pe acoperiş.

La prima ediţie a expoziţiei, printre piesele de rezistenţă s-au numărat o dubiţă din anul 1980 şi un vapor din 1985.

Într-una dintre sălile Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, care a găzduit expoziţia, a fost organizat un atelier, unde cei mici au avut ocazia şi să exerseze, punându-li-se la dispoziţie mii de piese Lego.

Cei care au acest hobby spun că fiecare construcţie presupune migală, dar şi ştiinţă pe un anumit aspect. Sunt şi copii care reuşesc să facă aşa ceva, dacă au antrenament.

„Sunt şi copii talentaţi care pot să facă, sunt expuse şi lucrări de-ale copiilor de la clubul din Bistriţa. Un copil care are hobby-ul acesta învaţă şi se poate învăţa de la el. De la 5-6 ani se începe, iar pe la 10-12 ani se poate să ajungă să facă chestii mai complexe”, explică Sever Alicu, unul dintre cei 70 de ambasadori Lego din lume.

Cea mai veche piesă din expoziţie este o un trenuleţ electric produs în 1986. Au mai fost prezente şi clădiri modulare care se produc în serie mică, destinate în special adulţilor, care se găsesc în ediţii limitate în doar câteva locuri din lume.

„Dezvoltă imaginaţia, răbdarea, intelectul şi manualitatea. O construcţie tridimensională reală pune mult mai multe probleme decât un joc pe calculator de exemplu. Să construieşti ceva care să îţi şi iasă, să reziste şi să fie şi din punct de vedere estestic okey este deja destul de complicat. Atunci se dezvoltă armonios toate abilităţile”, spune Sever Alicu, care are această pasiune din copilărie, primul set primindu-l pe când avea doar 5 ani.



Vă mai recomandăm:
 

Piese LEGO de colecţie precum o dubiţă din 1980 sau un vapor din 1985 au atras ca un magnet mii de bistriţeni

FOTO Greii (pop)rock-ului şi ai rap-ului, din LEGO

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite