Efectele furtunii în Bistriţa-Năsăud: doi bărbaţi au murit, 17 au fost rănite. 70 de case şi blocuri avariate, 30.000 de persoane fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parte din acoperişul spitalului din Beclean s-a prăbuşit pe două autoturisme
Parte din acoperişul spitalului din Beclean s-a prăbuşit pe două autoturisme

Furtuna de duminică a făcut prăpăd în Bistriţa-Năsăud. Două persoane au murit după ce au fost strivite de copaci, iar alte 17 au ajuns la spital, două în stare gravă. 50 de case şi 20 de blocuri au fost afectate de vântul puternic. 30.000 de persoane nu au curent electric.

O furtună de nici o oră a făcut prăpăd în Bistriţa-Năsăud. Un bărbat de 57 de ani din Bistriţa, care se afla cu nepoţelul în parcul din centrul Bistriţei a fost strivit de un copac, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale ajunse la faţa locului. Un alt bărbat de 47 de ani din localitatea Borleasa a fost strivit de copacul sub care se adăpostea de furtună. Acesta a fost găsit ulterior decedat de o localnică. 

Alte 17 persoane au fost rănite după ce au fost lovite de bucăţi din acoperiş sau crengi. Dintre acestea, două au fost rănite destul de grav. 

Potrivit informaţiilor furnizate de ISU Bistriţa, acoperişurile de la peste 50 de case şi 20 de blocuri din judeţ au fost afectate. De asemenea, 30.000 de persoane nu au curent electric. La serviciul 112 au fost înregistrate aproape 300 de apeluri care anunţau diferite probleme.

„Acoperişurile multor case şi blocuri au fost avariate. Mulţi copaci au căzut pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale. Prioritatea principală a fost îndepărtarea acestor copaci şi ajutarea persoanelor care au fost blocate în localităţi precum Şanţ, Cormaia. Avem afectate acoperişurile a două spitale, cel de la Bistriţa şi cel de la Beclean, nu au fost victime sau persoane surprinse din fericire. O parte a acoperişului şcolii din localitatea Mogoşeni a fost luat de vânt şi clasele I-IV merg în aceste zile la Nimigea”, a completat inspector şef colonel Constantin Florea din cadrul ISU Bistriţa. 

Probleme sunt în toate cele patru oraşe ale judeţului, Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi, dar cele mai multe sunt înregistrate în mediul rural. Reprezentanţii Electrica spun să abia marţi seara va fi curent în toate localităţile.

Din cauza lipsei alimentării cu curent electric, mai multe localităţi au rămas şi fără apă potabilă. Legăturile feroviare dintre Bistriţa-Năsăud şi Maramureşul şi dintre Bistriţa-Năsăud şi Suceava au fost întrerupte, reluându-se abia luni dimineaţă. 

Un tren care circula pe relaţia Sighetul Marmaţiei - Cluj-Napoca a rămas blocat pe şine din cauza unor copaci căzuţi. Din păcate nu s-a putut comunica cu angajaţii CFR, astfel că trenul a rămas blocat mai mult de 3 ore şi jumătate. Trenul care mergea spre Vatra Dornei a fost oprit în halta llva Mică, iar călătorii şi-au continuat drumul cu alte mijloace. Circulaţia pe această rută s-a reluat abia luni dimineaţă. 

Autorităţile locale n-au considerat necesară folosirea sirenelor 

Prefectul Ovidiu Frenţ a recunoscut faptul că deşi există sirene cel puţin în zona urbană a judeţului, acestea nu au fost folosite. Administratorul public al oraşului prezent la conferinţa de presă în care au fost prezentate pagubele furtunii nu a putut să explice de ce nu a fost avertizată populaţia măcar cu ajutorul sirenelor. 

„Sirenele pot constitui la un moment dat un sistem eficient. Eu nu elimin nici măcar sunetul clopotelor de la biserică. Autorităţile locale au această responsabilitate de alertare a populaţiei.(…) Alarmarea instituţională a funcţionat. Alarmarea populaţiei nu ştiu să fi existat un sistem masiv de alertare”, a declarat prefectul Odiviu Frenţ.

Vă mai recomandăm:

INTERVIU Explicaţiile furtunii devastatoare de la Timişoara: au fost nori înalţi de 13.000 de metri

Cine este tânărul care şi-a pierdut viaţa în timpul furtunii din Timişoara, după ce poarta de intrare în oraş s-a prăbuşit pe maşina lui

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite