„Decret“ anti-boschetari absurd aprobat la Bistriţa. Vagabonzii care caută prin gunoaie, cercetaţi pentru furt de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor mai fi prinşi cotrobăind prin containere vor fi acuzaţi de...furt FOTO: Bianca Sara
Cei care vor mai fi prinşi cotrobăind prin containere vor fi acuzaţi de...furt FOTO: Bianca Sara

Noul regulament de funcţionare a companiei Vitalia, responsabilă de colectarea deşeurilor din Bistriţa-Năsăud, vine să îi pedepsească pe cei care caută prin gunoaie, în încercarea de a valorifica deşeurile reciclabile. Aceştia vor fi acuzaţi de furt. Cum vor demonstra poliţiştii aceste furturi, rămâne de văzut.

Noul regulament de funcţionare a companiei Vitalia, responsabilă cu colectarea gunoiului în Bistriţa-Năsăud, care va intra în vigoare cel mai probabil luna viitoare, după ce va fi aprobat de către Consiliul Judeţean vine cu reguli surprinzătoare.

Cei care caută prin gunoaie şi sustrag PET-uri, sticlă sau metal din aceste containere semi-îngropate vor fi acuzaţi de furt. Reprezentanţii Vitalia salută această regulă, mai ales că au mari probleme cu cei care le micşorează profitul, prin simplul fapt că sustrag din containere elementele care pot fi reciclate şi aduc venituri companiei.

„Art. 19 (12) – Preluarea deşeurilor din recipiente amplasate în puncte de colectare de către alte persoane decât operatorul serviciului de salubrizare, constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”, spune unul dintre articolele regulamentului de funcţionare, întocmit de Unităţile Administrativ Teritoriale care formează Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri.

Liviu Tănase, directorul Vitalia spune că odată ce gunoiul ajunge în containerele semi-îngropate, acesta devine proprietatea companiei, aşa că infracţiunea de furt se justifică, chiar dacă este vorba despre deşeuri, aparent fără valoare.

„Noi avem reale probleme de operare din cauza acestor oameni care nu doar sustrag din containere, ci le şi distrug, în încercarea de a ajunge la PET-uri sau alte deşeuri pe care le valorifică”, explică Liviu Tănase.

Ideea de a transforma sustragerea gunoiului într-un furt clasic i se pare puţin hilară lui Ovidiu Frandeş, şeful Poliţiei Locale Bistriţa. Teoretic, dacă sustragerea gunoiului se va transforma în furt, reponsabilitatea pedepsirii autorilor infracţiunii este pasată Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Cum se va demonstra că x sau y a furat din containere? Ei bine, se va face o anchetă în acest sens, iar pe baza flagranturilor sau a martorilor oculari se vor găsi vinovaţii şi se va întocmi un dosar penal pentru furt. De o supraveghere a acestor containere semi-îngropate nici nu poate fi vorba, doar anchetarea acestor persoane pentru furt dând bătăi de cap serioase poliţiştilor.

Şeful Poliţiei Locale, Ovidiu Frandeş spune că acest fenomen de furt al deşeurilor reciclabile ar putea fi stopat tocmai prin firmele care primesc aceste materiale şi îi recompensează pe cei care le aduc sau făcând sisteme care să nu permită accesul în containere.

Vă mai recomandăm:

Topul aberaţiilor legislative din România. Cum poţi să te alegi cu dosar penal pentru „autovătămare“ corporală

Şeful Parlamentului din Vanuatu, condamnat pentru corupţie, s-a autograţiat în timp ce-i ţinea locul preşedintelui ţării

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite