Curiozităţi din lumea romană: de ce puneau soldaţii pânze de păianjen pe răni şi de ce făceau focuri în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre practicile romanilor erau normale acum 2.000 de ani, dar acum par ciudate sau chiar revoluţionare. Este şi cazul tratamentelor medicale la care apelau soldaţii romani. De exemplu, aceştia obişnuiau să pună pânze de păianjen pe răni.

Analizele istoricului şi arheologului Dumitru Protase, care a întreprins cercetări arheologice în anul 1960 la castrul roman de la Orheiul Bistriţei (Bistriţa-Năsăud), scot în evidenţă o serie de practici interesante şi ciudate întreprinse de către romani. 

Adevărul.ro vă prezintă 8 curiozităţi din lumea romană: 

1. Celebrele băi romane erau atât de comune încât nu lipseau nici măcar din taberele militare. În castrele romane au fost descoperite băi romane utilizate de soldaţii romani. 

2. Locuinţa comandatului garnizoarei se întindea pe 18-20 de camere. Cei care îi conduceau pe soldaţii romani locuiau în clădiri imense cu 18-20 de camera, din care nu lipseau bazinele pentru baie. 

3. Romanii au inventat încălzirea prin pardoseală. Sistemul se numea „hypocaust” şi era folosit pentru încălzirea locuinţelor, a băilor publice şi chiar şi a clădirilor publice. Podeaua era ridicată de la pământ cu nişte stâlpi. În subteran era făcut foc, întreţinut de sclavi, iar aerul cald produs se acesta circula pe sub podea şi încălzea încăperile. 

4. Romanii se bazau destul de mult pe şanţurile de apărare. Fiecare castru avea două astfel de şanţuri de apărare, lărgimea lor fiind de cinci metri şi jumătate, iar adâncimea de doi metri şi jumătate. 

5. Oricât de ciudat ar părea, romanii mergeau la toaletă împreună, acest spaţiu fiind considerat unul de socializare. Nu exista hârtie igienică, romanii folosindu-se de bureţi pe un băţ. 

6. Soldaţii răniţi puneau pe răni pânze de paianjen. Se pare că materia lipicioasă ajuta pielea să se regenereze. De asemenea, se foloseau şi ierburi, despre care se crede că ucideau microbii. 

7. Chiar şi taberele militare aveau propriul cuptor pentru ars cărămizi. Astfel, materialele de construcţie erau realizate chiar de către soldaţi în tabără. 

8. Fostele tabere militare romane, veritabilă carieră de piatră de construcţie. Multă piatră scoasă din castrele romane a fost folosită sute de ani mai târziu pentru construirea bisericilor, a caselor parohiale, a şcolilor sau chiar a gospodăriilor locuitorilor din zonele unde acestea au existat. 

Vă mai recomandăm:

Ce au căutat egiptenii în Transilvania? Cum a ajuns o cultură fascinantă în inima României - explicaţiile istoricilor

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa vine cu noi surprize: o fântână veche de 2.000 de ani, găsită intactă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite