Cum ştim că aluniţele pot fi cancerigene şi când trebuie să mergem la doctor. Sfaturile medicale de care trebuie să ţinem cont obligatoriu când stăm la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu aluniţe au nevoie de cremă cu factor mare de protecţie FOTO: Shutterstock
Persoanele cu aluniţe au nevoie de cremă cu factor mare de protecţie FOTO: Shutterstock

Soarele se poate transforma într-un duşman pentru cei care au multe aluniţe pe corp. Tocmai din acest motiv, specialiştii ne recomandă să nu pornim la drum fără cremele fotoprotectoare şi să evităm să ne expunem la soare în orele „periculoase”.

Nu este un secret faptul că aluniţele oferă un farmec aparte, motiv pentru care unele vedete apelează chiar la unele „false”. Dermatologii ne recomandă însă să avem mare grijă mai ales pe timp de vară, când radiaţiile solare pot să fie periculoase.

„Pe timp de vară mai ales sunt necesare creme fotoprotectoare cu factor mare, 50 de exemplu. Persoanele care au un număr mare de aluniţe ar trebui să apeleze la creme cu factor de protecţie mare”, explică dermatologul Liliana Pop-Mîndru.    

Potrivit medicului dermatolog, cremele se aplică cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare. După două-trei ore de expunere se mai aplică un strat. Deşi majoritatea apelează la cremele fotoprotectoare doar pe timp de vară, potrivit dermatologului, acestea trebuie aplicate încă din luna martie şi până în luna octombrie.

„Trebuie evitată expunerea la soare în intervalele periculoase pe timp de vară. Această regulă ar trebui respectată de toată lumea, nu doar de persoanele care au multe aluniţe. Radiaţiile solare sunt periculoase pentru piele”, completează Liliana Pop-Mîndru.

Modificarea aluniţelor trebuie să ne trimită la medic

Periodic, persoanele care au aluniţe ar trebui să treacă pragul medicului dermatolog pentru un control de rutină. În unele cazuri este necesar controlul aluniţelor chiar şi la şase luni, dacă este vorba despre aluniţe atipice.

Dermatologul Liliana Pop-Mîndru ne recomandă să consultăm medicul specialist de fiecare dată când observăm o modificare a aluniţelor, fie că este vorba despre mărime, formă şi chiar culoare. Un alt semnal de alarmă este sângerarea aluniţelor.

Printre obiceiurile populare care pot să devină periculoase pentru cei care au aluniţe şi nu numai este mersul la solar. Dermatologul ne recomandă să profităm de soare în lunile de vară, primăvară şi toamnă şi să nu apelăm la bronzul de solar.



Vă mai recomandăm:

Cum ne suflăm nasul corect. Sinuzita şi otita, printre pericolele care ne pasc dacă nu respectăm sfaturile medicilor

Cum ne omoară inima zahărul, uleiul, margarina şi carnea. Colesterolul „rău” şi „moartea albă” cresc riscul de infarct chiar şi la tineri - explicaţiile medicilor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite