Cum ne omoară inima zahărul, uleiul, margarina şi carnea. Colesterolul „rău” şi „moartea albă” cresc riscul de infarct chiar şi la tineri - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi intră în categoria alimentelor „de bază”, medicii atrag atenţia asupra zahărului, margarinei, uleiului şi a cărnii, care, consumate în exces, predispun la apariţia unor afecţiuni cardiace, ce ne pot fi chiar fatale dacă nu sunt tratate din timp.

Zahărul, margarina, uleiul şi carnea nu lipsesc din alimentaţia majorităţii românilor. Pe lângă efectele negative asupra întregului organism, medicii atrag atenţia asupra pericolului adus de consumul în exces al acestor alimente „de bază”.

„Orice e consumat în exces afectează organismul. Dacă vrem să ne protejăm inima, e important ca acele alimente considerate nesănătoase să nu le consumăm în cantităţi mari”, explică medicul generalist Otilia Tănase.

Deşi zahărul nu era considerat periculos pentru inimă, potrivit unui studiu recent, o substanţă din zahăr distruge colesterolul „bun” din organism, crescând astfel riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Uleiul şi margarina conţin grăsimi saturate şi sunt ultraprocesate, crescând nivelul colesterolului ”rău” din organism. Medicul Otilia Tănase ne recomandă să înlocuim uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline, în cazul salatelor, şi cu cel de palmier, în cazul gătitului. De asemenea, margarina poate fi înlocuită cu untul, care nu este atât de nociv pentru inimă.



Şi carnea roşie duce la creşterea nivelului de colesterol, motiv pentru care medicii recomandă consumul de carne albă. Dacă totuşi vrem să consumăm carne roşie şi să avem şi grijă de inima noastră, cel mai bine ar fi să nu o pregătim prin prăjire şi să mâncăm cu moderaţie.

margarina
„Aceste alimente cresc nivelul de colesterol „rău” din organism şi, de asemenea, şi tensiunea arterială. Sunt cu atât mai neindicate cu cât avem deja probleme cu inima. Consumul în exces, duce la infarct miocardic sau anevrism cerebral, care sunt principalele cauze de deces în România”, mai spune medicul Otilia Tănase.

Doctorul mai spune că trebuie să ne protejăm inima încă de tineri, prin mişcare fizică şi evitarea alimentelor nesănătoase în general. Cele mai periculoase rămân, însă, produsele de tip fast-food, bogate în grăsimi saturate.

Vă mai recomandăm:

Mituri şi adevăruri despre ouă. Când sunt „bombă“ nutritivă şi când ne otrăvesc. Ouăle din supermarket, pericol pentru sănătate pe termen lung

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite