Cum a „lovit” justiţia în rândul aleşilor din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această toamnă, jumătate din Consiliul Local al comunei Livezile a fost trimis în judecată pentru şantaj, instigare la delapidare şi fals în înscrisuri. Aceştia nu sunt singurii care au avut probleme cu legea în ultimii ani. Printre aleşii sau foştii aleşi trimişi în judecată sau cercetaţi se numără şi fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu, fostul secretar de stat Ioan Andreica sau chiar liderul PDL şi deputatul Ioan Oltean.

Anul 2014 nu a fost unul fără cercetări penale şi trimiteri în judecată pentru aleşii şi politicienii din Bistriţa-Năsăud. În toamna acestui an au fost trimişi în judecată 6 consilieri locali ai comunei Livezile. Aceştia sunt acuzaţi de şantaj, instigare la delapidare şi fals în înscrisuri. Printre cei şase se numără inclusiv fratele primarului Traian Simionca, cel care a şi realizat flagrantul anul trecut.


Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud spune că Simionca Ioan, Oltean Alexandru Nicolae, Dobra Nicolae Adrian, Moldovan Mihai Ioan, Zăgrean Florin şi Burcutean Darius, în calitate de consilieri locali şi respectiv consilier al primarului comunei Livezile, prin ameninţare cu excluderea din Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Raiul Livezenilor”, condusă de Ioan Simionca, fratele primarului comunei, şi cu interdicţia de a mai efectua lucrări de întreţinere a păşunilor şi respectiv cu rezilierea contractului de concesiune a unei suprafeţe de păşune ce fusese încheiat, au pretins şi primit, în trei rânduri, în cursul anului 2013, suma totală de 6000 de lei de la Ioan Simionca.

Cu alte cuvinte, cei cinci consilieri l-au constrâns pe Ioan Simionca, preşedintele asociaţiei să le dea din gestiunea acesteia 6000 de lei. Suma ar fi fost cerută în schimbul deplasărilor pe care cei cinci le-au realizat pentru recepţia unor lucrări şi amenajări efectuate pe terenul concesionat de comuna Livezile în favoarea asociaţiei.


Ioan Oltean a dat şi el cu subsemnatul la DNA


Anul trecut, în vizorul DNA a ajuns şi liderul PDL şi deputatul Ioan Oltean, care este acuzat de favorizare a infractorului şi trafic de influenţă. Acesta încă nu a fost trimis în judecată. Cu toate acestea, procurorii DNA susţin că Ioan Oltean şi-ar fi folosit influenţa în calitate de deputat şi preşedinte al PDL BN asupra fostului preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu, asupra fostului vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii şi asupra unor demnitari din mai multe ministere pentru a favoriza alocarea de fonduri către anumite primării sau pentru adjudecarea licitaţiilor către anumite firme.


De asemenea, potrivit procurorilor DNA, Ioan Oltean ar fi avertizat două persoane cu privire la faptul că DNA urmează să facă percheziţii la domiciliul şi respectiv birourile acestora. Aceste acuzaţii au dus la o anchetă în interiorul DNA pentru a se afla cum s-au „scurs” informaţiile.


Liviu Rusu şi Ioan Andreica- cel mai mare scandal de corupţie din judeţ

Acuzaţiile aduse lui Ioan Oltean se trag dintr-un dosar mai vechi, în care DNA adună probe încă din 2011, care-i vizează pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Liviu Rusu şi fostul secretar de stat Ioan Andreica. Acesta a generat şi cel mai mare scandal de corupţie din Bistriţa-Năsăud.


Liviu Rusu este acuzat de luare de mită şi deturnare de fonduri, în timp ce Ioan Andreica este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată.


„Unchiul”, cum era numit Ioan Andreica, ar fi primit aproape 200.000 de euro de la cei interesaţi ca fondurile guvernamentale să ajungă la anumite firme. Pentru a nu da de bănuit, firmele favorizate încheiau cu şoferul contracte de consultanţă, în anul 2010 fiind încheiate şapte astfel de contracte cu trei firme.


Problemele lui Liviu Rusu nu aveau însă să se termine la dosarul în care este acuzat de luare de mită şi deturnare de fonduri. În urma unei adrese de la Comisia Europeană pe linia de finanţare POS Mediu, s-au constatat trei nereguli majore în perioada de contractare 2009-2011, pentru un proiect din Alba şi două din Bistriţa-Năsăud, care vizau groapa ecologică şi sistemul de manangement al deşeurilor.

Suspiciunea la proiectele din Bistriţa-Năsăud era de conflict de interese, cei care s-au ocupat de licitaţii sau de caietele de sarcini în perioada 2009-2010-2011 ulterior au fost angajaţi la firme care au câştigat licitaţiile.
Deşi se adună probe din 2011 în acest dosar, Liviu Rusu şi Ioan Andreica nu au fost încă trimişi în judecată.


Vasile Encian, Vasile Dologa, Cornel Moisil, condamnaţi de Curtea de Apel Cluj


Lucrurile s-au mişcat mai repede în cazul celor trei primari Vasile Encian (comuna Matei), Vasile Dologa (comuna Tiha Bârgăului) şi Cornel Moisil (comuna Şanţ), care au fost condamnaţi de Curtea de Apel Cluj în anul 2012.


Astfel, Vasile Encian, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de abuz în serviciu în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vasile Dologa a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, iar Cornel Moisil a primit o amendă penală de 2000 de lei. Ambii au fost acuzaţi de conflict de interese.

Vă mai recomandăm:

Jumătate din Consiliul Local al unei comune bistriţene, consilierul personal şi fratele primarului, acuzaţi de şantaj, fals în înscrisuri şi instigare la delapidare

Ce rol a avut Ioan Oltean în caracatiţa care a dus la mai multe dosare şi la închiderea unei linii de finanţare?


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite