Cel mai mare parc solar din SE Europei se construieşte într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Cel mai mare parc solar din SE Europei se construieşte într-un sat din Bistriţa-Năsăud

O firmă irlandeză a început la Lechinţa lucrările la cle mai mare parc solar din ţară (sursa foto: firma „Daylight Energy Group“)

O firmă din Irlanda a început de câteva zile, în comuna bistriţeană Lechinţa, lucrările la cel mai mare parc solar din ţară şi din Sud-Estul Europei. Reprezentanţii formei, DayLight Energy Group, au ales această zonă bazându-se pe studiile de statistică meteorologică care arată că intensitatea soarelui şi numărul de zile însorite dintr-un an calendaristic în Lechinţa este aproape la fel ca în Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai mare parc solar din România se construieşte în Lechinţa, o localitate din zona de câmpie a judeţului, situată la circa 30 de km de Bistriţa. Investiţia se ridică la peste 6,2 milioane de euro şi este realizată de firma irlandeză „Daylight Energy Group". Aceasta a cumpărat 5,4 hectare de la persoane private din comună, iar pe 3,4 hectare dintre acestea se va realiza parcul.

Vor fi amplasate 9610 de panouri solare în zona fostelor vii din Lechinţa, în apropierea fostei fabrici de zahăr. Parcul va fi gata în octombrie anul acesta şi va fi de 2,2 megawaţi putere. „Este cel mai mare parc solar din ţară şi cel mai mare din Europa de Sud-Est. Mai există un parc asemănător în Germania, dar el este de 1,8 megawaţi putere", susţine primarul comunei Lechinţa, Romeo Florean.

Acesta a fost uimit să afle că soarele din comuna sa este atât de puternic. „Mi-au spus că în Lechinţa soarele este mai tare decât în Craiova şi că au studii care confirmă aceasta", adaugă primarul.


Soare la fel de puternic ca la Constanţa

„A fost aleasă această zonă deoarece studiile de statistică meteorologică existente arată că nu există mare diferenţă între intensitatea soarelui şi a numărului de zile însorite dintr-un an calendaristic între Lechinţa şi oraşul Constanţa", spune inginerul Florin Bekis de la firma irlandeză.

Energia produsă de acest parc solar va intra în reţeaua naţională de energie electrică. „Vor produce atâta energie cât să asigure alimentarea cu curent a unui oraş de peste 10.000 de locuitori, cum e Becleanul", adaugă primarul.

Constructorul, firma „S.C. Campeador S.R.L." din Bistriţa, susţine că lucrările au început de câteva zile şi vor fi finalizate în septembrie. „Am demarat lucrările de nivelare a terenului, premergătoare amplasării panourilor solare. Acestea vor fi montate în octombrie", afirmă directorul „S.C. Campeador S.R.L.", Teodor Buia.


Irlandezii au planuri mari

Tot anul acesta va începe construcţia la al doilea parc solar pe 2 hectare. Florin Bekis mai spune că al doilea parc se află, momentan, în stare de proiect, că trebuie obţinută finanţarea şi că ieri s-a semnat la sediul Primăriei din Lechinţa un contract cu firma de consultanţă „Kematronic" din Baia Mare.


citeste totul despre: