VIDEO Tibi Uşeriu s-a reîntors în România: „Mai în glumă, mai în serios, organizatorii mi-au spus să mai stau la anu` şi pe acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinători şi admiratori din întreaga ţară l-au întâmpinat pe Tiberiu Uşeriu la revenirea în România, după ce sportivul a reuşit să câştige pentru a treia oară consecutiv ultramaratonul de 618 kilometri de la Cercul Polar.

UPDATE 1.00

„A fost destul de dificilă cursa, mai ales ca am întâmpinat două furtuni de zăpadă destul de agresive, la început când au abandonat mulţi şi la final. Ceea ce a fost surprinzător pentru mine a fost că a fost destul de cald, au fost -11 şi -15 grade, în medie, ceea ce e anormal şi pentru ei. A fost un val de caldură, care ne-a ajutat pe toţi. (...) Eu urasc „ice road-ul”, la aproape 300 de km nu mi-a fost uşor. La un moment dat mi-a degerat un deget de la piciorul stâng. Am avut câteva probleme, bineînţeles ştiam ceea ce mă aşteaptă, am gestionat situaţia cum am putut. Sunt putin obosit, pentru că zbor de 2 zile, am 16 ore zbor. Nu am avut nici timp de recuperare, sunt destul de obosit. Din punct de vedere fizic mi-am revenit. Am stat pe antibiotice 5 zile. Cel mai rau am stat anul trecut din punct de vedere fizic, am avut mai multe degerături”, a declarat în faţa jurnaliştilor, la întoarcerea de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu.

Acesta a precizat că se va întoarce la muncă chiar de săptămâna aceasta, asociaţia pe care o administrează alături de fratele său pregătind o acţiune de plantare a unor arbori în weekend. Întrebat ce reacţie au avut organizatorii când au văzut că a câştigat din nou, Tibi Uşeriu a precizat: „Mai în glumă, mai în serios, mi-au zis să mai stau anul viitor şi pe acasă”.

Sportivul a ţinut să precizeze că această competiţie de la Cercul Polar pe care o câştigă a treia oară este una dedicată amatorilor, chiar dacă revistele de specialitate o include în topul celor mai dificile de pe mapamond. 

„Cursa asta m-a îngenunchiat încă din prima. Şi de data aceasta s-a întâmplat de câteva ori, încerc de fiecare dată să mă regrupez şi să termin competiţia. Acesta este atuul meu, nu sunt un sportiv profesionist, e o perfomanţă pe partea de sport de amatori, trecutul mi-a format psihicul pe care il am acum, acesta este atuul meu,” a completat sportivul. 

Tiberiu Uşeriu s-a întors în România în noaptea de miercuri spre joi, 22 martie, cu un avion care a aterizat pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Sute de susţinători şi admiratori din întreaga ţară l-au aşteptat şi l-au aplaudat la sosirea în ţară. Cei mai mulţi sunt din Bistriţa-Năsăud, judeţul natal al sportivului şi din Cluj, unde asociaţia pe care o administrează Tibi Uşeriu are mai mulţi voluntari şi desfăşoară acţiuni. 

Cei care nu vor reuşi să ajungă în această noapte la aeroportul clujean vor putea urmări live momentul, pe pagina de Facebook a Asociaţiei Tăşuleasa Social. Nu este prima dată când susţinătorii bistriţeanului bat sute de kilometri pentru a-l întâmpina. 

Tibi Uşeriu este singurul sportiv din istoria acestei competiţii, care a reuşit să câştige de trei ori consecutiv. Cursa a început în data 8 martie şi s-a desfăşurat în nordul extrem al Canadei, între punctele Eagle Plains Hotel şi Tuktoyaktuk. 

Sportivii au avut la dispoziţie 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. Românul a reuşit să parcurgă distanţa în mai puţin de 173 de ore, adică în 7 zile, 7 ore şi 50 de minute. Acesta a ajuns la finish în data de 15 martie.

În ciuda vântului puternic, la finish, sportivul a fost întâmpinat de către organizatorii competiţiei cu imnul României. Acesta a fluturat steagul României, dedicat centenarului, care l-a însoţit pe tot parcursul drumului. 

Anul acesta, startul a fost luat de patru români: Tibi Uşeriu, Levente Polgar, Avram Iancu şi Florentina Iofcea. Ceilalţi trei români au abandonat competiţia încă din primele 24 de ore, din cauza condiţiilor meteo şi a unei accidentări. 

Se întoarce acasă cu un deget mai scurt...

Problemele de sănătate nu l-au ocolit pe sportivul român nici în această ediţie, deşi medicii i-au dat de fiecare dată undă verde să continue cursa. Acesta a suferit degerături la unul dintre degetele de la picioare, medicii fiind nevoiţi să îl „scurteze”.

Acelaşi deget a dus la o infecţie, care însă nu a pus probleme, Tibi nefiind nevoit să ia nici măcar antibiotice. Într-o convorbire telefonică, acesta povestea că în zona picioarelor are răni deschise, din cauza efortului şi a bandajelor.

La mijlocul cursei, după una dintre pauze, românul spunea că i s-a umflat tot corpul, iar medicii l-au examinat şi nu ştiu ce a cauzat această reacţie. Degerăturile i-au dat românului bătăi de cap şi anul trecut, medicii fiind la un pas să îi interzică să continue.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Detaliul statistic incredibil legat de media orară a românului Tibi Uşeriu în maratonul de la Cercul Polar

VIDEO Cum arată picioarele lui Tibi Uşeriu, cu câţiva kilometri înainte de sfârşitul cursei de la Cercul Polar: „«Ice Road-ul» m-o mâncat de viu“

VIDEO Imagini sfâşietoare cu Tibi Uşeriu la Cercul Polar. Românul s-a ridicat din genunchi şi a pornit mai departe, după 460 de kilometri prin iadul alb

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite