Bucurie într-o cutie. Lecţia de responsabilitate pe care o dă asociaţia condusă de Tibi Uşeriu, cu ajutorul darurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mici s-au aşezat pe daruri şi au început să citească pliantul despre „Ziua Voluntarului Mic”, în cadrul căreia trebuie să dea înapoi comunităţii FOTO: Bianca Sara
Cei mici s-au aşezat pe daruri şi au început să citească pliantul despre „Ziua Voluntarului Mic”, în cadrul căreia trebuie să dea înapoi comunităţii FOTO: Bianca Sara

De 15 ani, zeci de mii de copii primesc anual daruri, în preajma Crăciunului. Acţiunea poartă numele „Camionul de Crăciun”, tocmai datorită faptului că darurile vin cu auto-trenuri, tocmai din Germania. Cu ajutorul darurilor, care nu costă mai mult de 50 de euro fiecare, asociaţia reuşeşte să-i responsabilizeze pe cei care le primesc şi să-i determine să facă voluntariat.

Una dintre cele mai mari acţiuni din ţară, numită „Camionul de Crăciun” a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 15. De 15 ani, zeci de nemţi bat mai bine de 2.000 de kilometri, cu camioane ticsite cu cadouri, pentru a ajunge în România, unde le împart, cu ajutorul şcolilor copiilor, indiferent de condiţia materială.

În spatele acţiunii se află asociaţiile Tăşuleasa Social, care se ocupă de organizare şi planificare pe teritoriul ţării noastre şi Die Johanniter, care este responsabilă de cadouri şi de transportul lor până la destinaţie.

Anul acesta implicarea a fost maximă de ambele părţi. În Germania, Die Johanniter a reuşit să convingă 21.000 de familii să pregătească cadouri pentru copiii români. Pachetele costă în jur de 50 de euro şi conţin alimente, produse de igienă, dar şi dulciuri şi chiar jucării sau mici obiecte de îmbrăcăminte.

Pachetele, multe dintre ele împachetate sub formă de cadouri, ajung la cei mici prin intermediul şcolilor. Primesc astfel de pachete copiii din localităţile alese de asociaţia Tăşuleasa Social, de la clasa 0 şi până la clasa a VIII-a. 

Camioanele de Crăciun au ajuns anul acesta în 4 judeţe din România şi unul din Republica Moldova. În ţara noastră, camioanele au pornit joi dimineaţa din Bistriţa spre localităţi din Bistriţa-Năsăud, Suceava, Sălaj, Cluj şi Maramureş, aceasta fiind ce mai mare acţiune de până acum.

camionul de craciun bistrita 4

Fiecare camion a parcurs mai bine de 1.500 de kilometri pentru a ajunge la copiii din România FOTO: Bianca Sara 

21 de camioane, cu câte 1.000 de pachete fiecare, au ajuns anul acesta în România. Şoferii nemţi şi-au lăsat familiile de Crăciun şi au făcut mai bine de 1.500 de kilometri, pentru a aduce un zâmbet pe feţele copiilor din România.

„Este a 15-a oară când facem „Camionul de Crăciun”. Este cel mai mare. Aici sunt 20 de camioane şi mai este unul pentru Raionul Glodeni din Republica Moldova, care va ajunge la ei în luna ianuarie, de Crăciunul lor. Putem merge la exact 21.191 de copii din cinci judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj şi Maramureş. Au venit volunari din toată Europa. Pe lângă cei din Germania au mai venit din Olanda şi din Anglia sau România”, a declarat Alin Uhlmann- Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Responsabilizarea prin cadouri

Alături de pachete, cei mici primesc şi un pliant, despre Ziua Voluntarului Mic, o altă acţiune a asociaţiei Tăşuleasa Social, care, în primăvară îi aşteaptă pe copii să dea înapoi, implicându-se în acţiuni de voluntariat. 

Anii trecuţi, zeci de mii de copii, alături de părinţi, profesori şi bunici au participat la acţiuni de plantare de copaci sau ecologizare.

La acţiune participă şi pompieri, jandarmi, dar şi şefi de instituţii. De ani buni, la acţiune participă şi profesorul şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, un membru activ al asociaţiei. 

De asemenea, nelipsit a fost şi Tibi Uşeriu, sportivul român care a câştigat de două ori consecutiv cursa extremă de la Polul Nord. 

camionul de craciun bistrita 9

În mijlocul voluntarilor s-a aflat şi sportivul Tibi Uşeriu, care şi coordonează, alături de fratele său, asociaţia Tăşuleasa Social FOTO: Bianca Sara 

„Camionul de Crăciun trebuie înţeles aşa cum este şi anume o acţiune de voluntariat prin care noi oferim un cadou, dar aşteptăm de la cei care primesc acest cadou să facă ceva pentru ccomunitatea lor. Nu este doar un cadou de dragul de a crea o bucurie, ci de a crea o deprindere de a-ţi păsa de comunitatea din care faci parte. Aşa că, această acţiune care începe astăzi se termină anul viitor, în 14 aprilie, atunci când toţi cei care au primit cadouri vor planta un copac sau vor face ceva pentru comunitatea lor, vor curăţa un şanţ sau vor repara o şcoală. Anul acesta am plantat 24.000 de puieţi într-o singură zi datorită acestei acţiuni”, a explicat fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea.

Vă mai recomandăm:

Comunitatea unde Dumnezeu lucrează prin oameni. Cum a reuşit un preot din Bistriţa-Năsăud să ridice o casă pentru bătrâni exclusiv cu muncă voluntară

Metodă inedită găsită de o bistriţeancă pentru a-i ajuta pe sărmani să facă faţă frigului: a „îmbrăcat” copacii cu geci, care pot fi luate de nevoiaşi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite