Bistriţa: Zboruri la universităţi din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi liceeni care au intonat zilele acestea imnul de absolvire au avut de ce să fie entuziasmaţi, pentru că au fost deja admişi la universităţi din străinătate

Elevii de clasa a XII-a de la liceele din Bistriţa au intonat zilele acestea „Gaudeamus Igitur”. Majoritatea aşteaptă cu emoţie examenul de bacalaureat, însă alţii aşteaptă cu aceeaşi emoţie toamna în care vor zbura la universităţi din Franţa, Anglia sau Germania, la care au fost deja admişi pe baza unui dosar şi a unui examen de competenţă lingvistică. Aceştia nu sunt mulţi, pentru că o universitate în străinătate implică şi un potenţial financiar pe măsură, dar sunt foarte încrezători în sistemul educaţional de acolo. 

Mai multe oportunităţi dincolo

Dragoş Mareş a absolvit secţia biling-franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi tocmai a primit vestea că a fost admis la Universitatea din Besançon, Franţa. „Consider că sunt mai multe oportunităţi în străinătate. Acolo putem deveni mai buni şi să ne formăm o bază materială. Viaţa e destul de scumpă acolo, în schimb, facultatea este foarte ieftină”, spune Dragoş. „Facultatea de acolo îmi oferă mai multe perspective decât o facultate în România. O universitate în România este ceva banal şi la îndemâna oricui, plus că după ce termini este foarte greu să intri pe piaţa muncii. În Franţa mă încurajează faptul că programul îmi permite să acumulez experienţă în muncă şi că facultatea oferă facilităţi studenţilor străini”, spune şi Anca Buhai, care a fost admisă tot la Besançon, la un profil de comunicare.

„Zboruri” în Anglia şi Germania

 Nici elevii de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” nu se lasă mai prejos.  În fiecare an sunt câte doi, trei elevi care se înscriu la facultăţi din Germania, spune Gabriela Mucea, şef de catedră la secţia germană. Mai mulţi elevi care au terminat aici studiază deja  medicina, arhitectura, stomatologia, informatica sau ştiinţele economice la Köln, Aachen, Frankfurt sau Heidelberg, recunoscute pentru seriozitatea studiilor, dar şi pentru dificultatea examenelor. Aceştia pot alege şi universităţi din Austria sau Elveţia. Cei care au terminat profilul bilingv-engleză au posibilitatea să plece cu studiile în Anglia. Buhuţan Ovidiu, care tocmai a absolvit acest profil,  a fost deja admis la trei facultăţi din Anglia, confirmă Dana Ciurdăreanu, profesor de engleză.   

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite