Bistriţa: Singura vacă din judeţ care dă 60 de litri de lapte pe zi

Gia, o vacă de 5 ani, este „vedeta" fermei crescătorului Iacob Onoaie din localitatea Jelna, aflată la 5 km de Bistriţa. Ea este o „frumoasă" din rasa Holstein Friza şi e singura bovină din Bistriţa-Năsăud care dă zilnic 60 l de lapte în condiţiile în care o vacă dintr-o gospodărie dă între 8 şi 10 l de lapte pe zi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iacob Onoaie din Jelna, un sat la 5 km de Bistriţa, este singurul fermier din Bistriţa-Năsăud care are o vacă ce dă 60 de litri de lapte pe zi. Pe bovină o cheamă Gia şi este o „frumoasă" de circa 850 de kg din rasa Holstein Friza, dintr-un „tată" american cu gene foarte bune şi o „mamă" olandeză. „Gia are genele celui mai cerut taur din lume. Tatăl ei, Blitz, e un taur din Statele Unite ale Americii a cărui material seminal e cel mai vândut din lume", explică fermierul Iacob Onoaie, în vârstă de 50 de ani.

Pe piaţă, Gia valorează pe puţin 2000 de euro şi dă în jur de 12.000 de litri de lapte pe an. „Nu vreau să o vând pentru că dă mult lapte. A fătat deja de 3 ori", mai afirmă Onoaie. „Meniul", pe care-l serveşte zilnic Gia şi datorită căruia dă atât de mult lapte, este: 20 kg de siloz (din porumb, grâu, şrot, orz şi tărâţe), 6- 7 kg de fân sau lucernă, 8 kg de concentrate.


Onoaie are ferma de 18 ani, iar acum creşte 103 capete din rasa Red Holstein şi Holstein Friza. El spune că pentru montă foloseşte doar material seminal din Elveţia. „Sunt foarte mulţumit de acest material seminal. Fără el n-aş fi putut scoate o producţie atât de mare de lapte. Nu am în fermă nicio vacă care să dea sub 40 de litri de lapte pe zi", zice fermierul.

„Colegă" de grajd cu o Miss

La ferma lui Iacob Onoaie trăieşte şi unul dintre cele mai frumoase exemplare bovine din ţară. „În 2009 am fost cu Roşa Expo, o vacă de 8 ani din rasa Red Holstein, la Indagra, o expoziţie internaţională de echipamente şi produse din agricultură, zootehnie şi industria alimentară, care se desfăşoară anual la Romexpo. Acolo, Roşa Expo a luat premiul I şi a fost aleasă cea mai frumoasă vacă din ţară", povesteşte fermierul.

Roşa Expo a primit, în 2009, titlul de cea mai frumoasă vacă din ţară la expoziţia INDAGRA

El zice că acest exemplar dă acum câte 50 de litri de lapte pe zi deşi înainte dădea, ca şi Gia, câte 60 l de lapte. „Roşa Expo e la sfârşitul carierei", spune zâmbind fermierul.

Producţia de lapte, rodul a peste 30 de ani de muncă

Fermierii din judeţ au început să-şi insemineze artificial vacile din anii 60, ca şi ceilalţi din ţară. Avantajele s-au văzut în timp: mai mulţi litri de lapte şi, implicit, mai mulţi bani. Dacă acum 30 de ani, vacile gospodarilor dădea zilnic câte 8- 10 l de lapte, iar acum dau şi 20 l  cu condiţia să fi fost inseminate artificial şi hrănite corespunzător.

„În fermele specializate, producţia de lapte a crescut de de 7-8 ori. O dovedeşte exemplarul lui Iacob Onoaie care dă 60 l pe zi. Subliniez că exemplarele din rasa Holstein trebuie crescute în anumite condiţii. Nu oricine poate să obţină astfel de cantităţi de lapte şi nu oricum", susţine Emiluţ Găină, administratorul societăţii „Biagen Select"a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din Transilvania, totodată şi fost director la Unitatea de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnice timp de 16 ani.

Recordul îl deţine un fermier american

Găină spune că recordul la cea mai mare producţie de lapte din lume o deţine un fermier din SUA. Americanul avea o vacă ce dădea zilnic 100 de litri de lapte.
citeste totul despre: