Bistriţa: Portret/ Rareş Andrei calcă pe urmele violoniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Rareş Andrei calcă pe urmele violoniştilor
Bistriţa: Portret/ Rareş Andrei calcă pe urmele violoniştilor

S-a întâlnit cu vioara la nici nouă ani. De atunci, muzica a devenit pentru el, un factor educativ, chiar un factor de formare a personalităţii. Aceasta este pe scurt povestea lui Rareş Andrei, care studiază vioara, din pasiune.

Viaţa lui dublă- ,,Rareş la vioară” şi ,,Rareş fără vioară” a început la o vârstă fragedă. Părinţii au fost cei care i-au descoperit talentul de a mânui arcurşul, şi astfel din clasa a II-a, în paralel cu şcoala, a urmat cursul de vioară la Şcoala Populară de Arte din Bistriţa, cu profesorul Teodor Bălan, un profesor de vioră, cunoscut pentru dăruirea şi exigenţa lui.

Drumul viorii

În clasa a V-a, părinţii au hotărât să îl înscrie la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa. La început a participat vocal la diferite concursuri şi festivaluri, dar a renunţat şi s-a întors la vechea dragoste, vioara.
Prima apariţie  a fost la concursul „Tip Top Mini-Top”, organizat la nivel local, de familia de artişti de muzică populară, Ştefan Cigu şi Matilda Pascal-Cojocăriţa. În ciuda vârstei fragede, a câştigat numeroase premii, despre care Rareş vorbeşte cu modestie. „Am obţinut marele premiu la spectacolul concurs <>, acordat de Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc” în 2001,  premiul I cu Palatul Copiilor, la Festivalul judeţean de folclor <> în 2004. Am mai obţinut distincţie pentru rezultate deosebite la vioară la Şcoala Populară de Arte,  premiul I la  Concursul judeţean de folclor din cadrul Zilelor Oraşului Beclean în 2003, premiu special pentru valoarea interpretativă şi promovarea folclorului muzical din judeţul Bistriţa–Năsăud, acordat de Organizaţia de tineret CETIN la Festivalul –concurs judeţean de muzica popular <>, premiul I la Festivalul judeţean de folclor << La porţile dorului în 2006>>... Acestora li se adaugă premiile obţinute la concursurile în care am reprezentat Liceul de Muzică”,  spune Rareş.

Nu se simte prea comod să-şi înşiruie premiile obţinute, dar Rareş este un tip disciplinat, care respectă regulile jocului. Vioara l-a ajutat să devină ordonat şi să-şi menţină concentrarea.
Vrea să se ştie că, oricât de ciudat le-ar părea multora, existenţa lui nu se învârte doar în jurul viorii, în sensul în care studiul nu îl izolează de lume şi de propriile lui trăiri.

Vioara l-a dus departe

Dacă la început, vioara a fost pentru Rareş, o curiozitate, acum a devenit o pasiune. Se ştie că vioara este un simbol al muzicii clasice, dar Rareş a ales muzica instrumentală populară, a ales să calce pe urmele cetereaşilor. Ar vrea ca fiecare dintre noi să ascultăm un pic de muzică instrumentală. Şi aşa ar fi perfect. În prezent, colaborează la ansamblurile folclorice „Balada”, „Cununa de pe Someş”, „Dor Românesc”, fiind angajat permanent al ansamblurilor „Codrişorul” şi „Doruleţul”.
A dus frumuseţea jocului năsăudean în ţări precum Germania, Franţa, Ungaria, Austia, Spania, Italia, Polonia. Cu autocarul, cu trenul, aşa a fost viaţa lui. Dar a meritat, spune Rareş. A văzut oameni bucuroşi. Această recompensă se adaugă unei motivaţii nepreţuite. Munceşte cu pasiune, şi acesta e un privelgiu de care este conştient întotdeauna.

Ce-i place

Îi place să călătorească, să asculte un concert de muzică de calitate. Îl bucură compani prietenilor dragi, a familiei. Îl fac fericit aplauzele spectatorilor.

Ce nu-i place

Nu se împacă cu ideea că şi cântatul la vioară e dificil, fiindcă, pentru a supravieţui, trebuie să te intersectezi cu multe situaţii care nu îţi convin. Nu îi place că artiştii sunt prost plătiţi.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales vioara?

R.G.: Chiar dacă la început nu ştiam că voi urma o carieră artistică, vioara e „altceva”. Are un secret al sunetului. Studiul necesită multe ore de muncă, multe renunţări, dar nu trebuie să laşi să se vadă din toate acestea la un concert sau spectacol. Vioara mi-a schimbat modul de „a fi”.

De ce trebuie să vină luma la concerte?

R.G.: Muzica face parte din viaţa noastră, infiferent că este muzică clasică, muzică populară. E de datoria noastră, a  celor care facem muzică, să facem primul pas către oamenii care nu au fost niciodată într-o sală de concerte şi poate nici n-o să îndrăznească.

Profil,
Născut:la 27 septembrie 1989, în Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud

Educaţie: Student în anul II la Conservatorul din Cluj

Experienţă: Angajat ca violonist în două ansambluri folclorice din Bistriţa

Stare civilă:Necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite