Bistriţa: Portret/ Nicolae Zăpârţan îşi transformă elevii în campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 26 de ani de activitate a reuşit să strângă peste 500 de medalii, dintre care cinci medalii internaţionale care i-au adus titlul de antrenor emerit.

A cochetat cu boxul din tinereţe, fiind antrenat de marele antrenor Virgil Badea, dar după ce a absolvit facultatea a ales să facă antrenorat. Fiind dintr-o generaţie cu mari sportivi ai ţării, Nicolae Zăpârţan spune că sportul l-a ajutat foarte mult în viaţă şi l-a transformat în ceea ce este, motiv pentru care a ales să înapoieze favorul, dacă se poate numi aşa, încercând să scoată ce e mai bun din copii cu înclinaţii pentru sport şi care aleg să se antrenze cu el. Acesta consideră că practicând sport a devenit o persoană puternică, sociabilă, cu spirit de învingător,  o persoană capabilă de devotament.  În cei 26 de ani de când este antrenor a încercat să le insufle toate aceste valori elevilor săi şi să îi transforme în primul rând în oameni şi mai apoi în campioni.„Cred că cel mai important lucru în viaţă este omenia. De aceea pe tot timpul carierei am încercat să îi trasform pe cei care i-am antrenat în oameni şi să le insuflu tot ceea ce m-a învăţat pe mie sportul”, povesteşte antrenorul. Fire întreprinzătoare, Nicolae Zăpârţan reuşeşte să se împartă între şcoală şi antrenamente, şi se dedică trup şi suflet elevilor săi. Pe lângă că îi antrenează pe sportivii legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal, profesorul a deschis o secţie şi în oraşul Năsăud, unde pasionaţii de box pot să se antreneze alături de el.

Budacu de Sus primul sat cu campioni 

Nicolae Zăpârţan a reuşit alături de elevi săi să trasforme satul Budacu de Sus într-o comună cu campioni naţionali la box, performanţă pe care nu au reuşit-o multe cluburi din oraşele mari din ţară. În plus, la orice competiţie la care elevii săi participă reuşesc să îşi adjudece medalii şi să se remarce dintre zeci de sportivi. Cel mai mare regret al antrenorului este că, în România, sportivii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare şi că nu se învesteşte în ei. „Cred că cel mai bun produs de export al României este sportul, ori la ora actuală, la noi în ţară, nu se investeşte foarte mult în această activitate, motiv pentru care pierdem foarte mult. Toate ţările din lume investesc în sport şi în sportivi şi au rezultate pe măsură, ori la noi rezultate excepţionale sunt foarte rar apreciate”, este de părere antrenorul. Această subapreciere a sportului îl face pe Nicolae Zăpârţan să creadă că viitorul sportului în România nu este prea strălucit, mai ales că sportivi sunt foarte puţin recompensaţi, interesul copiilor pentru sport a scăzut şi părinţii nu îşi mai îndrumă copii spre sport pentru că nu mai au nimic de câştigat.

Profil:
NĂSCUT: 26 octombrie 1958, Şieu Odorhei

EDUCAŢIE: Absolvent al Academiei de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti

EXPERIENŢĂ: Profesor de Educaţie Fizică, antrenor de box la Clubul Sportiv Municipal, Preşedinte pe partea de tineret şi sport în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Apărării Drepturilor Omului

FAMILIE: Căsătorit, 2 fiice

Ce-i place
Antrenorului îi place foarte mult să petreacă timp alături de familia sa .  „De fiecare dată când am puţin timp liber prefer să îl petrec cu soţia şi cu fetele. În plus, în timpul liber citesc foarte mult cărţi de specialitate şi literatură contemporană”, mai spune Zăpârţan. Nu ratează niciun film bun, iubeşte animale, motiv pentru care şi-a cumpărat doi câini.

Ce nu-i place
Nicolae Zăpârţan urăşte minciuna. Nu îi plac oamenii care nu au personalitate şi cei care încearcă prin orice mijloace să-şi atingă scopurile şi uită de omenie.

Întrebari şi răspunsuri


V-aţi gândit vreodată să renunţaţi?
N.Z.: Da. Uneori mă gândesc la asta, mai ales că am şi probleme de sănătate, însă nu voi face acest lucru în viitorul apropiat. Poate peste vreo patru, cinci ani renunţ la antrenorat şi la funcţia de director, însă, deocamdată, mai multe lucruri de făcut.

Cum vi se pare peisajul sportiv românesc?
Avem foarte mulţi sportivi de valoare, dar baza de selecţie s-a redus. Copii nu mai vin cu atâta însufleţire la sport şi unii dintre ei sunt foarte dezamăgiţi ce se întâmplă în sport. În plus, este tot mai greu să îi atragi, când tu nu poţi să îi recompensezi cu nimic, decât cu mulţumiri.


Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite