Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG/ Hotel Coroana de Aur, o ficţiune devenită realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG/ Hotel Coroana de Aur, o ficţiune devenită realitate
Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG/ Hotel Coroana de Aur, o ficţiune devenită realitate

Hotelul „Coroana de Aur” a dat startul turismului din Bistriţa-Năsăud într-o perioadă în care numele pe care-l poartă a fost cu greu acceptat de către regim. Cel mai interesant aspect legat de Hotelul „Coroana de Aur” este că acesta exista încă dinainte să se construiască. Aici a fost primit avocatul Johnatan Harker, din romanul „Dracula”, conform spuselor autorului irlandez Bram Stoker. Acesta nu a vizitat niciodata Tran

În 1968, legendarul Alexandru Misiuga a fost numit director la recent înfiinţatul Oficiu Judeţean de Turism. Pe atunci, în Bistriţa existau două hoteluri în care nu era chip să cazezi un oaspete respectabil. Însă, întâlnirea lui Misiuga, printr-o întâmplare, cu romanul „Dracula” a fost decisivă pentru turismul judeţean. A citit romanul la Bucureşti şi a venit cu propunerea să se ridice un hotel impunător la Bistriţa. Totul a fost aprobat, construcţia s-a finalizat. Mai greu a fost cu numele. Când Misiuga a venit cu propunerea „Coroana de Aur” toate oficialităţile au fost indignate. Într-un regim socialist era ceva de neconceput să utilizezi un nume cu o trimitere atât de explicită spre regalitate. Dar când autorităţile au auzit de turişti străini şi valută, au ridicat toţi mâna şi au tăiat panglica, într-o zi de aprilie, 1974.

Vizitat de familia regală

Turiştii străini nu au întârziat, primii find un grup de londonezi, membri ai Societăţii Dracula din capitala Angliei, în frunte cu preşedintele acesteia, Bruce Wightman. Misiuga a povestit de multe ori întâlnirea sa cu londonezii, în salonul „Johnatan Harker”, întâlnire ce s-a terminat cu un chef pe cinste, la care s-a servit „Elixirul lui Dracula”.
O altă vizită memorabilă a fost cea a familie regale.În 20 august 1977 fostul suveran al Romaniei,  Mihai I cu soţia şi suita lor au avut parte de o cină regească, după care au semnat în „Cartea de Aur” a salonului.

Fişă tehnică:
Construcţie: 1974
Particularităţi arhitecturale:
-structură din cadru de beton armat şi planşeu din beton, închiderile fiind realizate din ziduri de cărămidă
-colorit roşu grav, cu elemente de contrapunct din tersait alb şi marmură albă cu specific românesc
Capacitate: 198 de locuri

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite