Bistriţa: La pas prin vechiul burg- Istorie şi mister în Turnul Dogarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiind mai tot timpul închis, turnul este un loc încărcat de mister. Turnul Dogarilor străjuieşte oraşul de peste 450 de ani, şi despre el se ştiu tot felul de legende. Turnul a fost deschis publicului zilele acestea şi a fost asaltat de bistriţeni

 Despre Turnul Dogarilor se spune că era loc de detenţie pentru prostituate, spital pentru bolnavi psihic, sediu pentru cercetaşi, azil de noapte sau chiar locul unde îşi făcea veacul Baronul Misiuga, printre păpuşile sale. Cert este că Turnul Dogarilor a fost construit în primul şi în primul rând pentru apărare. Construcţia lui a început în 1645 şi, cu un mare efort financiar, dar şi cu o imensă sforţare în ceea ce priveşte ingeniozitatea arhitecturală, s-a finalizat în 1545. Aspectul său este reprezentativ pentru arhitectura militară gotică. Turnul nu era singular. Mai avea încă vreo 18 „fraţi”: turnul rotarilor, frânghierilor, tâmplarilor, aurarilor, măcelarilor, şelarilor, fierarilor, croitorilor etc. Turnurile se aflau suficient de aproape unul de altul pentru a se apăra reciproc în caz de nevoie.

Asaltat de vizitatori

Timp de mai mulţi ani, Turnul Dogarilor a stat mai mult închis. Cheia fortificaţiei se afla la Baronul Misiuga, care le deschidea, din când în când, turiştilor ce voiau să vziteze vechiul edificiu sau colecţia sa de măşti. Pentru bistriţeni, turnul a fost tot timpul un mister. Puţini au văzut cum arată pe dinăuntru. Anul trecut, turnul a devenit în premieră un spaţiu expoziţional, fiind inaugurat cu o expoziţie de fotografii şi artă plastică cu tema „Biserica Evanghelică, imediat după incendiu”. De atunci, mai multe lucrări s-au perindat pe pereţii care au rezistat secole. Zilele acestea, Turnul Dogarilor a fost deschis publicului cu mare fast şi a fost asaltat de vizitatori. Trompeţii au dat semnalul, cavalerii medievali şi-au ocupat posturile de observaţie, paznicii şi-au încrucişat lăncile la intrare. Însă bistriţenii au fost, în sfârşit, lăsaţi să-şi viziteze turnul care le-a apărat cetatea atâtea sute de ani. Aceştia i-au escaladat treptele înguste şi foarte abrupte, i-au respirat atmosfera învechită şi misterioasă, au făcut cunoştinţă cu cele 700 de păpuşi ale răposatului Misiuga, lucru ce i-a bucurat peste măsură, mai ales pe copii.

O lecţie de istorie la umbra turnului

Bistriţenii au primit şi o lecţie de istorie în aer liber, ţinută de istoricul de artă Vasile Duda, care le-a povestit despre turn şi le-a subliniat importanţa acestuia. „Turnul Dogarilor este simbolul fortificaţiei medievale din Bistriţa, a cetăţii construite în secolul al XV –lea. În secolul al XIX –lea turnurile edificate de breslele oraşului au fost demolate, dar Turnul Dogarilor a fost păstrat. Cândva, un turn de apărare, el a primit mai multe destinaţii de-a lungul timpului, iar în 1926 şi, apoi, în 1968, a fost restaurat”, a spus Duda.

Fişă tehnică:

Construcţie: 1465 – 1545
Restaurare: 1968
Stil: arhitectura militară gotică
Înălţime: 18 m
Rol: apărare         

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite