Bistriţa: Nu vă lă lăsaţi prostiţi de firmele de construcţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile mici şi rapiditatea execuţiei fac victime printre cei care apelează la serviciile unor firme de construcţii pentru reabilitarea termică a locuinţelor. Lucrările superficiale şi lipsa garanţiilor sunt câteva riscuri majore.

Reabilitarea blocurilor din Bistriţa merg ca pe bandă rulantă,  însă nu prin programul guvernamental, ci prin initivă privată. Tot mai mulţi bistriţeni, tentaţi de preţurile mici ale firmelor care se angajează să execute aşa-zisele izolări termice şi fentaţi de aparenta calitate a altor execuţii, apelează la varianta de compromis doar pentru a-şi izola locuinţele. Rămân, de multe ori, cu banii luaţi în avans şi cu lucrări pentru care nu primesc nicio garanţie. Autorităţile nu  pot controla  fenomenul, iar cei care cad în plasa speculanţilor suportă consecinţele.

Preţurile mici, momeala perfectă

Cu toate că guvernul a pus pe picioare un proiect de anvergură pentru reabilitarea termică a locuinţelor, care se loveşte de nişte costuri destul de mari, dar garantează o garanţie de execuţie a lucrărilor, bistriţenii nu s-au grăbit să se încrie în program. Apelează la firme care fac astfel de lucrări la costuri mai mici. Se întâmplă chiar la un bloc din Bistriţa, de pe strada Cuza Vodă. O locatară din scara C, care nu vrea să îşi dea numele, spune că izolarea s-a făcut de două firme şi că a plătit 1.150 de lei pentru lucrări. „Nu am semnat niciun document. I-am chemat pe oameni ca să îmi lucreze şi mie pentru că am văzut la alţii, dar nu sunt mulţumită. Au început unii şi au terminat alţii. Primii ne-au cerut avans, cei care au venit pe urmă, nici nu ştiu ce firmă sunt, dar au cerut şi ei bani. Le-am dat pentru că nu puteam rămâne cu lucrările neterminate”, spune femeia. Aceasta adaugă că firma care i-a izolat exteriorul apartamentului nu i-a dat nicio garanţie.

Excecutantul nu ştie la ce firmă lucrează

La blocul cu pricina, firma s-a apucat de lucru la o altă scară. Patronul se recomandă cu numele de Florin Costin, dar nu ştie la ce firmă lucrează. „E firma mătuşii mele, nu ştiu cum se cheamă. Muncitorii sunt verii mei. Toţi au contracte de muncă”, mai spune acesta. Pentru izolare, preţul cerut este de 420 de lei/metru pătrat. „Materialele le aducem de la Sălăuţa şi lucrăm mai ieftin decât primăria”, mai spune omul.

Autorităţile emit avertizări


Constantin Hada, şeful Inspectoratului de Construcţii, spune că instituţia pe care o coordonează nu poate verifica lucrările acestor firme. „Oamenii trebuie să fie atenţi şi să nu accepte lucrări fără contracte. Măcar un expert în construcţii să cheme, care să le facă o expertiză”, spune acesta. Şi primarul Ovidiu Creţu face apel la prudenţă. „Sunt oameni care m-au sunat să îmi spună că anumite firme de construcţii pretind că sunt agreate de primărie pentru a face lucrări de izolare. Primăria nu organizat licitaţii de atribuire a lucrărilor”, a avertizat Creţu.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite