Bistriţa: Pe fondul crizei mulţi dintre absolvenţi aleg să facă facultate la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Pe fondul crizei mulţi dintre absolvenţi aleg să facă facultate la Bistriţa
Bistriţa: Pe fondul crizei mulţi dintre absolvenţi aleg să facă facultate la Bistriţa

Locurile oferite de extensiile universitare sunt  soluţia pentru mulţi dintre absolvenţi bistriţeni, care nu sunt dispuşi să plătească chirii şi alte cheltuieli de întreţinere într-un centru universitar.

Opt universităţi din ţară au extensii la Bistriţa şi aşteaptă şi anul acesta noi studenţi, dintre cei care nu părăseasc oraşul pentru un centru univesitar. Universitatea Babeş Bolyai pune la dispoziţia viitorilor boboci cinci linii de studiu în specializările management, geografia turismului , administraţie publică, educaţie fizică şi sport şi pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Pentru aceste specializări sunt disponibile în total 73 de locuri fără taxă  şi 395 de locuri cu taxă. Înscrierile au debutat ieri şi se încheie în data de 24 iulie. Taxele de admitere sunt cuprinse între 120 şi 150 Ron.
Eleonora Zăgrean, asistent universitar în cadrul Exteniei Bistriţa a UBB,  spune că, deşi anul acesta taxele pentru studii au fost majorate, cea mai mare ajungând la 2500 lei/an , absolvenţii caută deja oferta educaţională a extensiei, mai ales că, urmând studiile aici, economisesc bani şi pot să îşi găsească şi un job. „ Cei care aleg să se înscrie aici au destul de multe facilităţi, comparative chiar cu cele de la Cluj-Napoca. Pregătirea le este asigurată atât de profesori asistenţi dar şi de cadre didactice care vin de la Cluj. Cei care nu sunt din Bistriţa dispun de locuri în cămin. În plus, dacă reuşesc să îşi găsească un job îi sprijinim total şi le acordăm posibilitatea de a participa la cursuri în funcţie de timpul liber”, mai spune Eleonora Zăgrean.

Chiria scumpă îi ţine pe absolvenţi acasă

Ştefana Simionca spune că a ales una dintre specializăriile de la extensia UBB, pentru a-i scuti pe părinţi de nişte cheltuieli în plus. „ Aş fi vrut să merg la Cluj, dar nu îmi permit din punct de vedere financiar, locurile în cămin sunt puţine şi chiriile foarte mari, aşa că o să studiez aici. Dacă chiar vrei să înveţi o poţi face şi aici pentru că tot şcoală se numeşte” , mai spune Ştefana. Părinţii se gândesc că nu o să poată să îşi susţină financiar copiii şi de aceea îi îndrumă catre specializările disponibile la Bistriţa. „Fata mea a participat la olimpiadă şi ar putea intra la buget oriunde, dar o să meargă aici. Eu sunt muncitor şi nu ştiu cât o să mai avem comenzi la fabrică. Dacă mă da afară, ce mă fac, cum pot să o mai ajut ?”, povesteşte Marian Todică tatăl unei absolvente de clasa a XII-a.

Cei care vor să urmeze studii tehnice pot alege din cele 30 de locuri la buget 25 la taxă şi disponibile la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul extensiei Universităţii Tehnice Cluj Napoca. Facultatea de Inginerie şi Management pune la dispoziţe 52 de locuri dintre care 27 fără taxă. Înscrierile au început din data de 11 iulie şi se încheie în 20 iulie.


Cum vi se pare oferta educaţională a universităţiilor care au extensii la Bistriţa?





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite