Bistriţa: Florin Nechiti împarte matematica cu literatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Le predă matematică elevilor de la singura şcoală de muzică din judeţ, Liceul "Tudor Jarda" din Bistriţa.

Florin Nechiti este profesor de matematică de 20 de ani. Şi-a început cariera didactică în oraşul staţiune Sângeorz-Băi, după care a primit temporar o repartiţie în Slatina, judeţul Olt. „Am avut o medie foarte mare la repartiţia în sistemul de învăţământ care m-a dus în sudul ţării, la Slatina. Acolo nu am predat deloc fiindcă, la scurt timp, mi-au telefonat să-mi spună că postul meu a fost redus şi mi-au dat un altul, la Liceul de Muzică din Bistriţa", explică dascălul.

Acesta e conştient că disciplina pe care o predă nu e pe placul tuturor elevilor, de aceea încearcă să o umanizeze şi să-şi facă plăcută materia şi celor care nu iubesc ştiinţele exacte. „La clasă fac multe probleme practice şi distractive. Cum sunt elevi la un liceu de muzică, mă folosesc de elemente muzicale precum optimi şi pătrimi, care există şi în matematica fracţiilor. Într-un cuvânt, fac tot felul de asocieri în aşa fel încât elevul să stea cu plăcere la ora mea", adaugă profesorul. 

Le înţelege pasiunea pentru muzică a elevilor săi pentru că şi el a luat lecţii de vioară timp de şase ani de la un dascăl din comuna Feldru, Bistriţa-Năsăud. „Studiul muzicii îi ajută pe copii să-şi dezvolte simţul pentru frumos. Şi astăzi îmi aduc aminte cu plăcere de primele mele lecţii la vioară, instrument la care obişnuiesc să cânt când vreau să mă relaxez", povesteşte Florin.

Lecţie de astronomie

Acesta le-a ţinut elevilor, în anul şcolar trecut, o lecţie de astronomie. Profesorul de matematică, pasionat de literatură, le-a explicat ştiinţific viitorilor muzicieni cum se formează anotimpurile. „Am observat că elevii s-au lămurit că anotimpurile se formează în funcţie de cum cade lumina pe pământ", adaugă dascălul.

Scrie între 5 şi 7 dimineaţa

Fire creativă, Florin se trezeşte zilnic dis-de-dimineaţă şi, spre deosebire de alţi oameni, scrie de la ora 5.00, iar, când e cazul, corectează tezele elevilor. „Sunt un om foarte matinal. Dimineaţa pot scrie în linişte şi am inspiraţie. Obişnuiesc să scriu opinii pe care, de doi ani, le public într-un cotidian local. Am publicat texte şi în Dilema Veche", mărturiseşte profesorul.

Acesta îşi doreşte să debuteze la Bistriţa cu un volum de proză scurtă în care să adune textele publicate în diverse ziare şi reviste. „Îmi place să mă joc cu cuvintele. De obicei abordez subiecte despre filosofia socială şi discuţii domestice despre familie, societate şi mentalul popular. Mă regăsesc în cuvinte", afirmă Florin.   

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Ce-i lipseşte Bistriţei?

Ar trebui renovate faţadele unor clădiri monumente istorice. Sunt unele imobile care arată foarte rău. Trebuie făcut ceva.

Unde îţi doreşti să scrii?

Acum câteva săptămâni am trimis poezii la revista „România literară". Nu mi-au publicat nimic încă. Mi-au spus că sunt reuşite şi mi-au zis să mai trimit texte ca să îmi poată face un profil. 

PROFIL

Născut: 10 iulie 1967, comuna Ilva Mică

Studii: masterat în didactica matematicii la Universitatea de Nord Baia Mare

Familie: căsătorit, o fiică de 17 ani, Bianca

Ce-i place

Adoră drumeţiile prin pădure de unde se întoarce cu „tolba" plină de ciuperci, obicei despre care Florin spune că e cel mai ieftin hobby. Îi mai plac ieşirile în staţiuni balneoclimaterice cu familia. Îndrăgeşte sportul şi obişnuieşte săptămânal să joace tenis de masă la un club din oraş.

Ce nu-i place

Detestă miştocăreala românilor. Despre aceasta, Florin crede că are o doză mare de neseriozitate, mai ales în privinţa lucrurilor care ar trebui tratate cu multă responsabilitate. „Nu vom progresa niciodată dacă vom continua în acelaşi ritm", este de părere profesorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite