Bistriţa: Bistriţenii, reticenţi faţă de reabilitarea termică a blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar şapte asociaţii de proprietari şi-au depus dosarele pentru izolarea blocurilor în oraş. Oamenii nu au bani pentru lucrări şi au suspiciuni legate de calitatea execuţiei acestora

Programul naţional de reabilitare a blocurilor se mişcă încet la Bistriţa. Doar o treime dintre asociaţiile de proprietari cuprinse în proiectul de finanţare din acest an au reuşit să depună dosarele cu documentaţia tehnică pentru licitaţia de atribuire a lucrărilor. Oamenii reuşesc cu greu să adune banii pentru aceste lucrări  şi au temeri legate de cât de bine vor fi executate. În plus, nici agenţii imobiliari nu garantează că apartamentele izolate vor avea preţuri mai mari la tranzacţii, aşa cum s-a speculat.

Banii ţin în loc programul

Primăria Bistriţa a trimis înştiinţări către 22 de asociaţii de proprietari din Bistriţa. Doar şapte asociaţii au răspuns solicitării şi vor intra în prima sesiune de licitaţii, care va avea loc săptămâna aceasta. În total 240 de apartamente, de pe străzile  1Decembrie, Octavian Goga, Zorelelor, Alea Grăuceanu şi zona blocului Lama. Potrivit lui Ioan Papoi, coordonator al Compartimentului  Energetic din cadrul Primăriei Bistriţa, banii au fost greu de adunat. „Au fost probleme în colectarea sumelor care reprezintă cota parte de contribuţie la execuţie a beneficiarilor. Contribuţia este cuprinsă, cu aproximaţie, între 1.200 şi 2.700 de lei”, spune Papoi. Şi administratorii de blocuri confirmă dificultăţile financiare. Nicolae Eduard este administratorul uneia dintre asociaţiile care şi-au depus dosarele pentru demararea lucrărilor de izolare şi spune că a fost dificil să mobilizeze proprietarii. „A fost greu, pentru că nu sunt bani. Am depus solictări pentru 48 de apartamente, s-a întocmit un fond special pentru reabilitare în valoare de 32.000 de lei. Aşteptăm să vedem care va fi exact suma pe care trebuie să o plătim. Dacă va depăşi cu mult preţul estimat de autorităţile locale, atunci este posibil să renunţăm. Locatarii au înţeles importanţa programului, dar nu sunt siguri de cât de bine vor fi efectuate lucrările”, mai spune Nicolae Eduard.

Certificatele energetice ar putea fi nule


Beneficiile izolării termice a blocurilor sunt: reducerea consumului la energia termică cu până la 47% şi acordarea unui certificat de performanţă energetică pentru fiecare apartament reabilitat termic. Acesta ar urma să fie obligatoriu pentru tranzacţionarea pe piaţa imobiliară, crescând tototdată valoarea imobilului. Agenţii imobiliari spun însă, că aceste prevederi sunt speculaţii. „Nu este nimic sigur în această privinţă. Preţul unui apartament care are certificat energetic ar putea creşte cu 5 până la 10 procente, însă ar fi o creştere nesemnificativă. În plus, dacă piaţa imobiliară se va debloca, se va ajunge la negocieri directe între cumpărător şi vânzător, iar existenţa unui certificate energetic ar putea să nu mai aibă nicio importanţă”, crede Alexandra Jugar, agent imobiliar.

Pentru acest an, în programul de reabilitare termică în Bistriţa, au fost cuprinse 24 de blocuri, adică 884 de apartamente, banii alocaţi pentru aceste lucrări însumând 4.000.000 de lei. Asociaţiile de locatari plăteasc doar 15 procente din suma totală a lucrărilor de execuţie, aproximativ 600 de euro pe apartament.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite